Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Съпротивление при дишане Къмплайънс

Къмплайънс

Къмплайънс - изображение

Къмплайънсът е величина, противоположна на еластичността, показваща съотношението между променения обем на белите дробове (ΔV) и промененото налягане във въздухоносните пътища (ΔP). Той се отбелязва като C=(ΔV)/(ΔP). В някои литературни източници тази величина се назовава като комплайънс, от английската дума "сompliance".

къмплайънсЗа единица разтегливост на белите дробове и гръдния кош (взети заедно) се приема увеличаването на обема, настъпващо при увеличение на интралвеоларното налягане с 1 см воден стълб. За нормално се счита, че промяната на обема е 130 мл. Следователно разтегливостта (къмплайънсът) може да се означи така: C= 130 мл/см.

Горните части на белите дробове са по-малко разтегливи от по-долу лежащите и тъй като при вдишване, промяната в интраплевралното налягане (ΔPин) е еднаква във всички участъци, като резултат основата на белите дробове се разтегля по-малко. Въпреки това, белодробната основа е по-голяма и затова получава по-голям обем въздух от белодробния връх. Тази разлика може да се елиминира при по-дълбоко вдишване.

В зависимост от количеството на сърфактанта в алвеолите, стойността на къмплайънса е различна при болестни процеси засягащи белите дробове. Тя се променя при възрастните хора. Това се случва и при структурни изменения на белодробния паренхим, при патологични състояния като бронхиална астма, ателектаза на белите дробове (при което стените на алвеолите се слепват и алвеолите не могат да се разтворят), както вследствие от оперативно отстраняване на единия от двата бели дроба.

3.3, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/pulmonary-compliance

https://www.hamilton-medical.com/Services/Knowledge-Base/Knowledge-Base-Detail~2018-02-11~Static-compliance-(Cstat)-vs--dynamic-compliance-(Cdyn)~23980f36-edb7-41ea-b04f-fb9fe4d990b5~.html#DataTables_Table_0=od3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3486437/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЗаведенияЗдравни съветиИсторияСпециалистиЛюбопитноБотаникаНовиниКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияСпортАлт. медицинаСнимкиХранене при...ПатологияИзследванияОрганизации