Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Обеми и капацитети на белите дробове Жизнена вместимост

Жизнена вместимост

Жизнена вместимост - изображение

Жизнената вместимост е полово и възрастово специфична. За жената между 20 и 40 годишна възраст тя е около 3,2 литра, а за мъжа - 4,8 л. Характерни стойности на виталния капацитет за възрастта между 50 и 60 години са: за жената е около 3л, а за мъжа - 3,8 л.

Жизнената вместимост (виталния капацитет) зависи от много фактори, сред които са:

жизнена вместимост

  • възраст;
  • промяна в обиколката на гръдния кош;
  • ръст;
  • положение на тялото.

С напредване на възрастта (след 35 годишна възраст), жизнената вместимост започва да намалява. Този факт се дължи на намалената разтегливост на белите дробове, при което те не могат да се разширят максимално. Намаляването на жизнената вместимост е един от показателите на стареенето.

За жизнената вместимост са от значение и някои други показатели като промяна в обиколката на гръдния кош, височината на индивида, положението на тялото. От положението на тялото зависят дихателните екскурзии на диафрагмата - отпускането и надолу с 1 см, увеличава дихателния й обем с 270 мл. Промяната във височината на индивида с 1 см, води до промяна на жизнената вместимост с 40 - 60 мл, докато промяната на обиколката на гръдния кош с 1 см, води до промяна на виталния капацитет с 80 - 100 мл.

Тези фактори обуславят различните стойности на жизнената вместимост при хора на една и съща възраст и от един и същи пол (при тях се наблюдават различия в обемите на гръдния кош и възможността за вентилация).

спирометърСъс спирометър могат да бъдат измерени различните обеми. Системното измерване на жизнената вместимост на едно дете, дава информация за развитието на белите му дробове. С растежа на детето нараства и гръдната му обиколка, а пропорционално с нея нараства и жизнената вместимост на белите му дробове. Тази пропорционалност се използва като критерий за проследяване здравословното състояние на детето, а именно в случай че жизнената вместимост на белите му дробове престане да нараства, въпреки че детето продължава да расте и гръдната му обиколка при експириум е увеличена.

Различни болестни процеси, засягащи белите дробове (например туберкулоза, излив в плевралната кухина, сраствания на плеврите), могат да бъдат причината за намаляване стойностите на жизнената вместимост.

4.2, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25603677

https://biologydictionary.net/vital-capacity/

https://www.airphysio.com/NaturallyBetterBreathing/tag/vital-capacity/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЗаведенияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСпециалистиБотаникаНовиниКлинични пътекиЛайфстайлСпортЛеченияАлт. медицинаСнимкиХранене при...ПатологияИзследванияОрганизации