Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на дихателната система Устройство на белите дробове Алвеоли

Алвеоли

Алвеоли - изображение

Алвеолите (alveoli) са важна част от дихателната система, чиято функция се изразява в осъществяване на газовата обмяна. Те представляват въздушни миниатюрни торбички с формата на балон, разположени в края на респираторното дърво. В белите дробове броят им е огромен, като площта им варира около 70 кв.м.

алвеолиКрайните разклонения на бронхиолите са алвеоларните ходове, които завършват сляпо с алвеоларни торбички. Те представляват съвкупност от устиетата на 5-8 алвеоли или всяка алвеола се отваря в просвета на един алвеоларен ход. Прилягащите една към друга стени на доближените алвеоли, образуват между алвеоларна преграда, пронизана от гъста капилярна мрежа. Междуалвеоларната преграда съдържа още еластични и ретикуларни влакна, които обуславят възможността за промяна в площта на алвеолите. Алвеоларната стена е изградена от алвеолоцити, алвеоларни макрофаги и прахови клетки. Алвеолоцитите се разделят на няколко типа, като един от тях секретират сърфактант. В състава на сърфактанта влиза дипалмитоилфосфатифидилхолин, който обуславя неговото свойство, а именно намаляване на повърхностното напрежение и предоотвратяване на колабирането на алвеолите по време на издишване.

Структурните особености на алвеолите определят осъществяването на газовата обмяна и съществуването на алвеоло-каапилярна бариера.

4.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.verywell.com/what-are-alveoli-2249043

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

доц. Янков; "Физиология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияКлинични пътекиЗаведенияМедицински изследванияНовиниЛеченияЗдравни съветиИсторияСпециалистиЛюбопитноБотаникаХранене при...ЛайфстайлСпортАлтернативна медицинаСнимкиПатологияОрганизации