Начало Медицинска енциклопедия Лечения Бронходилататори Медикаментозно лечение

Бронходилататори

Бронходилататори - изображение

Бронходилататорите са лекарства, които разширяват бронхиалните пътища на белите дробове, позволявайки на въздуха да проникне в тях.

Към тази група се отнасят бета2 - рецепторните агонисти, антихолинергиците и метилксантините. Прилагат се при състояния като бронхиална астма, емфизем, хроничен бронхит, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

По - голямата част от тях се прилагат инхалаторно. Аерозолът се вдишва бавно, след което дишането се задържа за няколко секунди. Този начин на приемане осигурява по - сигурно попадане на лекарственото вещество върху бронхиолите. Попадането на бронходилататорите в системното кръвообращение може да доведе до появата на нежелани реакции.

Бронходилататорите са краткодействащи и с продължителен ефект. Краткодействащите осигуряват бързо облекчение при бронхоконстрикция. Тези с продължителен ефект имат значение за предотвратяване на симптомите.

Бета2 - агонисти

Бета2 - агонистите активират ензима аденилатциклаза и повишават цАМФ в гладките мускули на бронхиолите. Потискат отделянето на хистамин от мастоцитите в белите дробове. Премахват бронхоконстрикцията и осигуряват бронходилатация. Прилагат се инхалаторно, но може и венозно.

Бета2 - агонистите с кратко действие - салбутамол, осигуряват бързо и временно облекчение на симптомите на астма. Имат време на действие 3 - 4 часа.

Бета2 - агонистите с продължително действие - Salmeterol, Formoterol, предотвратяват бронхоконстрикцията. Бронходилатацията продължава до 15 часа.

Нежелани реакции на бета2 - агонистите - тремор, мускулни крампи, аритмии, тахикардия, главоболие, уртикария, бронхоспазъм и др.

Антихолинергици

Към тази група бронходилататори се отнася ипратропиев бромид. Той отстранява вагусовото участие в бронхоспазъма. Намалява мукусната секреция. Прилага се инхалаторно. В сравнение с бета2 - агонистите тук ефекта настъпва по - бавно, но е по - продължителен.

Нежелани реакции – главоболие, уртикария, обриви, сухота в устата, гадене.

Метилксантини

Тук се отнасят Theophillin, Novphillin, Aminophillin. Действат не само върху бронхите, но също така стимулират центъра на дишането в продълговатия мозък. По този повод се прилагат при дишане на Чейн - Стоукс. Теофилинът се използва за лечение и профилактика на пристъпите на бронхиална астма. Поради малката си терапевтична ширина, предразполага към токсични прояви. Поради тази причина приложението му изисква мониторен контрол. Освен бронходилатиращ имат и противовъзпалителен ефект.

Още по темата:

2.9, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Бронходилататори

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЛайфстайлСнимкиПатологияИсторияВидеоОрганизацииЗаведенияСпорт