Проба на Манту

Проба на Манту - изображение

Пробата на Манту е тест за изследване на туберкулоза. Теста се провежда чрез подкожно поставяне по вътрешната повърхност на предмишницата на малко количество туберкулозен протеин (антиген). Ако някога сте били изложени на туберкулозен бактерий (Mycobacterium tuberculosis), Вашата кожа ще реагира с поставения антиген и това ще доведе до образуване на плътна червена папула (подутина).

Туберкулозният антиген, който се използва за провеждане на теста е PPD (purified protein derivative (пречистен протеинов дериват). Този тест се използва за откриване на туберкулозна инфекция. Провежда се като скринингово изследване, при наличие на специфични симптоми или при съмнение за туберкулоза след рентгенова снимка на гърдите.
Туберкулиновият кожен тест не може да отчете от колко време е инфекцията с туберкулоза и дали се касае за латентна или активна инфекция.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Пробата на Манту се провежда в следните случаи:

  • При хора, които са имали близък контакт с болен от туберкулоза;
  • При здравни работници изложени на риск;
  • При хора, които имат симптоми на туберкулозна инфекция: продължителна кашлица, нощно потене, загуба на тегло;
  • При хора, при които има отклонение в рентгеновата снимка на гърди;
  • При пациенти след органна трансплантация, при нарушение в имуннитета, при СПИН.

Проба на Манту не бива да се провежда в следните случаи:

  • При хора с доказана туберкулозна инфекция;
  • При хора с хиперреактивност към туберкулозния антиген;
  • При хора с кожни обриви, които биха затруднили отчитането.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да се проведе проба на Манту съобщете на Вашия лекар, ако имате някое от следните оплаквания:

  • Симптоми на туберкулозна инфекция - продължителна кашлица, нощно потене, загуба на тегло;
  • Силна реакция към туберкулиновия антиген при предишно изследване;
  • След преболедуване от туберкулоза.
  • Излагане на рискови фактори:
  • Контакт с болен от туберкулоза.
  • Медицински работници след контакт с болен от туберкулоза.
  • Пътуване в страна с повишена честота на туберкулозна инфекция.
  • Поставяне на ваксина против туберкулоза. Тази ваксина съдържа бактерии наречени BCG (bacille Calmette-Guérin), които наподобяват бактерия, който причинява туберкулоза.
  • Провеждане на лечение с някои лекарства, които въздействат на имунната система като кортикостероиди;
  • Ако сте заразени с HIV;
  • Наличие на кожен обрив, който може да затрудни интерпретирането на резултата.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването:

Провеждането на проба на Манту:

  • Сядате удобно на стол или кушетка.
  • Обръщате вътрешната страна на предмишницата.
  • Кожата, където ще бъде проведен теста се почиства.
  • Подкожно се поставя малко количество туберкулозен антиген (PPD) докато се получи малка папула (лека подутина).
  • Мястото, където е проведен теста може да се очертае с кожен маркер.

Какво ще усещате по време на изследването?

Провеждането на проба на Манту не предизвиква болка. Може да усетите леко убождане.

Два-три дни (най-често на 72-ри час) след провеждане на теста трябва да посетите Вашия лекар за отчитане на резултата.

На мястото, на което е проведен теста се очаква да има зачервяване. Може да имате сърбеж. Трябва да не разчесвате, защото това ще наруши правилното интерпретиране на резултатите.

Силно положителната реакция може да доведе до лека болка.

Ако имате някое от следните оплаквания се консултирайте с Вашия лекар:

  • Висока температура;
  • Оток на ръката;
  • Подуване на лимфните възли в мишничната ямка.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При провеждане на този тест риска от възникване на странични реакции е минимален. Не може да се заразите с туберкулоза, защото не се използват живи бактерии.

Резултати от проведеното изследване:

Пробата на Манту е тест за изследване на туберкулоза (инфекция с Mycobacterium tuberculosis).

Зачервяването в областта, където е направен теста означава, че не сте инфектирани с туберкулоза. Наличието на плътна червена папула може да означава, че в някакъв период от време сте били инфектирани с туберкулозен бактерий. Размера на папулата се измерва след 2-3 дни (обикновено на 72-ри час) и тогава се отчита резултата.

Съществуват три рискови групи:

  • Група с висок риск – включват се хора със СПИН (HIV), близък контакт с болен от туберкулоза, с рентгенологична находка за туберкулоза, на терапия с кортикостероиди или други лекарства, които въздействат на имунната система.
  • Група със среден риск – включват се хора, които са били в страна с повишена честота на туберкулозна инфекция, хора, които живеят в домове, болничен медицински персонал, затворници, ученици в училища, деца под 4 годишна възраст, бездомници, хора с ниско телесно тегло - повече от 10% под нормалния ИТМ (индекс на телесна маса), хора с бъбречна недостатъчност, диабет, левкемия, рак, гастректомия (отстранена част или целия стомах).
  • Група с нисък риск – включват се всички останали, които не са изложени на повишен риск.

Положителната реакция от туберкулиновия кожен тест може да се задържи една седмица.

Нормални стойности:

  • Наличие на папула по-малка от 5 мм.

Отклонения от нормата:

Положителен резултат:

  • Наличие на папула с размер 5 мм. при хора от група с висок риск.
  • Наличие на папула с размер 10 мм. при хора от група със среден риск.
  • Наличие на папула с размер 15 мм. при хора от група с нисък риск.

Наличието на положителен резултат не означава активна туберкулозна инфекция. Този тест не може да отдиференцира активна от неактивна инфекция и туберкулозна инфекция или ваксинация. За да се докаже туберкулозна инфекция е необходимо да се направят допълнителни изследвания: рентгенография на гръден кош и култура от храчка.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Пробата на Манту може да не се проведе или получените резултати да не са полезни в следните случаи:

  • При ваксиниране с BCG (bacille Calmette-Guérin).
  • При прием на медикаменти, които подтискат имунната система – например кортикостероиди.
  • При състояния с нарушен имунитет – например СПИН, рак, недохранване.
  • При ваксиниране срещу рубеола, варицела, морбили, заушка до 6 седмици преди провеждане на туберкулиновия кожен тест. При инфекция с някой от тези вируси или друг микобактерий (различен от този, който причинява туберкулоза) също може да има грешно интерпретиране на резултатите.
  • При скорошна инфекция с туберкулоза. Необходимо е от 2 до 10 седмици за отговор на имунната система към туберкулозния бактерий.
  • При деца под 3 годишна възраст. На тази възраст не е напълно развита имунната система.
  • „Ефект на подсилване” – наблюдава се при хора, на които се провежда регулярно изследване – например медицински работници. Този ефект се състои от следния феномен: първата реакция е отрицателна или слаба, а втората е положителна. В този случай наличието на положителна реакция не означава инфекция с туберкулоза, а може да се дължи на:
  • Туберкулозна инфекция преди много години – имунната система на организма е успяла да спре развитието на туберкулозните бактерии и първия тест е провокирал имунния отговор, което води до положителна реакция при повторно тестване.
  • Ваксиниране с BCG (ваксина, която съдържа бактерии подобни на туберкулозните). Имунната система на организма не е реагирала на антигените от ваксинацията и първия тест води до отключване на положителна реакция при втория тест.
  • Инфекция с бактерии сходни на Mycobacterium tuberculosis. След провеждане на първия туберкулинов тест се активира имунната система и това води до положителна реакция при повторно изследване дори и да няма инфекция с туберкулоза.
3.8, 26 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияМедицински изследванияСпециалистиАлтернативна медицинаКлинични пътекиЛюбопитноОрганизацииБотаникаЗдравни съветиХранене при...НовиниЛеченияФизиологияДиетиСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлИсторияРецептиХрани и ястияСъставки