Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Култура от храчка

Култура от храчка

Култура от храчка - изображение

Културата от храчка е микробиологично изследване, което се провежда за откриване на бактерии или гъбички, които причиняват заболявания на белите дробове или дихателните пътища. Взетата проба се поставя в специален контейнер с хранителна среда, която да подпомогне растежа на микроорганизмите.

Видана микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. Резултата се счита за негативен в случаите, в които няма растеж и за позитивен, когато има растеж на патогенна флора (вредни микроорганизми).

При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване на храчка е необходимо да се определи чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални, антимикотични, антивирусни) с цел да се подбере най-подходящото лечение.

За провеждане на изследването се използва храчка отделена чрез дълбоко изхрачване. За хора, за които е трудно даване на такава проба се използва вдишване на аерозол за втечняване на секрецията. Това подпомага отделянето на храчка.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на културата от храчка се провежда в някой от следните случаи:

За откриване на бактерии и гъбички, които причиняват инфекции на белите дробове и дихателните пътища (пневмония, туберкулоза). Симптомите на такъв вид инфекции са затруднено дишане, болка при дишане, кашлица, отделяне на храчки примесени с кръв или зелено-кафяв цвят.

• За избор на най-подходящо лечение чрез определяне на чувствителност.

• За проследяване на ефекта от проведената терапия.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди даване на проба от храчка е необходимо:

Да не измивате зъбите и да не използвате води за уста.

• Ако ще се провежда бронхоскопия за вземане на проба Вашия лекар ще Ви инструктира колко време преди теста да спрете консумирането на храна и напитки.

• Ако вземате антибиотици или скоро сте прекратили антибиотичен курс съобщете това на лекаря.

Трябва да следвате стриктно инструкциите на Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Обикновено пробата от храчка се дава сутрин преди да сте се консумирали храна или течности. В някои случаи може да е необходимо да дадете проба три или повече дни (например при туберкулоза).

Ако носите изкуствени челюсти е необходимо да ги свалите, след което измивате устата само с вода.

Преди да дадете проба поемате дълбоко въздух, след което се изхрачвате. Вашият лекар може да потупа гърдите Ви, за да улесни изхрачването. Ако дори и след това не може да се осъществи даването на проба може да се използва аерозол, с помощта, на който да се втечни секрета.

В някои случаи се налага провеждането на бронхоскопия за вземане на материал за изследване на култура от храчка. По време на това изследване през устата или носа към дихателните пътища и белите дробове се въвежда тънка тръбичка. Преди провеждане на този тест се дават лекарства, за да не се усеща дискомфорт и болка. Пробата може да се вземе с малка четка или след лаваж (промивка) с физиологичен разтвор.

Проба от храчка може да се вземе и чрез други по-рядко прилагани методи, предимно при болни в тежко състояние или безсъзнание:
• Сукция (изсмукване) – с помощта на назо-трахеален катетър.
• Транс-трахеална аспирация - с помощта на игла въведена през трахеята.

След като се вземе проба от храчка тя се поставя в специален контейнер с хранителна среда, която да подпомогне растежа на микроорганизмите. Растежа на бактериите отнема около два-три дни, а на гъбичките поне 7 дни. Микроорганизмите, които причиняват туберкулоза растат за 6 седмици.

При наличие на растеж вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. За да бъде определена и чувствителност са необходими още един-два дни.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате дискомфорт по време вдишването или изхрачването. Ако се наложи да вдишате аерозол може да получите непреодолимо желание за кашляне.

По време на бронхоскопията при преминаване на катетъра през гърлото може да получите непреодолимо желание за кашляне или да усещате невъзможност за дишане. По време на провеждане на бронхоскопия трябва да сте максимално отпуснати и да дишате бавно. Може да усетите и ефекта от прилагането на анестезия (упойка) – подуване на езика, гърлото и невъзможност за преглъщане.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

След провеждане на бронхоскопия може да усещате дразнене и дискомфорт.

Ако имате тежка астма или бронхит може да имате затруднение в дишането.

При провеждане на транс-трахеална аспирация в много редки случаи може да се увреди ларинкса, да възникнеинфекция, да се получи масивно кървене или да навлезе въздух от трахеята в меките тъкани на шията.

 

Резултати от проведеното изследване:

Културата от храчка е микробиологично изследване, което се провежда за откриване на бактерии или гъбички, които причиняват заболявания на белите дробове или дихателните пътища. След като се вземе проба от храчка тя се поставя в специален контейнер с хранителна среда, която да подпомогне растежа на микроорганизмите.

Растежа на бактериите отнема около два-три дни, а на гъбичките поне 7 дни. Микроорганизмите, които причиняват туберкулоза растат за 6 седмици. Някои микроорганизми като Chlamydophila pneumoniae и mycoplasma растат в специфични хранителни среди.

 

   Нормални стойности:

Като нормален се счита отрицателен резултат. В този случай не се изолират патогенни микроорганизми. Храчка, която преминава през устата нормално съдържа различни безвредни бактерии: някои видове срептококи и стафилококи.

 

   Отклонения от нормата:

При изолиране на патогенни микроорганизми резултата се отчита като положителен. Най-често изолираните причинители са: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae, Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma и др.

При наличие на растеж вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. За да бъде определена и чувствителност са необходими още един-два дни.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на култура от храчка може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в някой от следните случаи:

• Ако вземате антибиотици или скоро сте приключили антибиотичен курс;

• При замърсяване на пробата от храчка;

• При неадекватно взет материал - вземане на проба след хигиена на устата.

3.0, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Култура от храчка

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииЛюбопитноАлт. медицинаИсторияЛайфстайлСнимкиНормативни актовеПсихологияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛеченияСпорт