Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Микробиологично изследване от кожа или рана

Микробиологично изследване от кожа или рана

Микробиологично изследване от кожа или рана - изображение

Микробиологично изследване от кожа или рана се използва за откриване на бактерии, гъбички или вируси. Пробата от се взема с помощта на тампон, който се поставя в специален контейнер (с или без среда, която да подпомага растежа на микроорганизмите). Резултата се счита за негативен в случаите, в които няма растеж и за позитивен, когато има растеж на патогенна флора. Вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. 

Аеробните бактерии растат в присъствие на кислород и могат да бъдат изолирани от по-повърхностни рани. Анаеробните бактерии растат в отсъствие на кислород и обикновено се изолират от абсцеси или по-дълбоки рани. С помощта на микробиологичното изследване може да се докаже дали бактериите са аеробни или анаеробни.

С помощта на вирусни и микотични култури може да се докаже растеж на вируси или гъбички.

Някои видове бактерии са нормални обитатели в определена област на тялото, а при попадането има в друга област могат да предизвикат инфекция. Такъв пример е бактерията E. coli, която се среща нормално в колона и ануса, но попадането и от ануса в уретрата може да доведе до инфекция на отделителната система.

При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване е необходимо да се определи чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални, антимикотични, антивирусни) с цел да се подбере най-подходящото лечение.

Проби за микробиологично изследване освеен от кожа могат да бъдат взети дори и от очи, уши, от отворени или затворени рани, от нокти и от косми.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Микробиологично изследване от кожа или рана се провежда в следните случаи:

1. За откриване на причинителя на инфекция в различни рани (оперативни, язви, наранявания, изгаряния, ухапвания от животни и хора, порязвания, пробождания и др.).

2. За избор на най-подходящото лечение с помощта на определяне на чувствителност.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването. Ако вземате антибиотици или скоро сте прекратили антибиотичен курс съобщете това на лекаря.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Микробиологично изследване от кожа или рана се извършва с помощта на стерилен тампон, който се поставя в раната като може да е необходимо изследващият да окаже лек натиск или завъртане на тампона. В някои случай, както е при абсцеси може да е необходимо дрениране с помощта на стерилна игла, за да се изследва съдържимото. Възможно е дори да се наложи вземане на малко парче от кожа – биопсия с прилагане на локална анестезия.

След като се вземе проба за микробиологично изследване тампона се поставя в специален контейнер с хранителна среда, с помощта, на която се улеснява растежа на микроорганизмите. Растежа на бактериите отнема около два дни, а на гъбичките поне 7 дни. При наличие на растеж вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. За да бъде определена и чувствителност са необходими още един-два дни.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването може да усетите дискомфорт или лека болка. Ако е необходимо да се направи биопсия ще усетите леко боцкане и изтръпване.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на микробиологично изследване обикновено няма опасност от възникване на проблеми. Единствено при вземането на биопсия съществува малък риск от разпространяване на инфекцията.

 

Резултати от проведеното изследване:

Микробиологично изследване от кожа или рана се използва за откриване на бактерии, гъбички или вируси.
Някои видове бактерии, гъбички и вируси растат бавно, а други по-бързо. Ето защо получаването на резултат може да отнеме от няколко дни до няколко седмици в зависимост от вида на инфекциозния причинител.

 

Нормални стойности:

Не се изолират патогенни микроорганизми или ако се изолират техния брой е минимален. Този резултат се отчита като отрицателен.

 

Отклонения от нормата:

Изолират се патогенни микроорганизми. Този резултат се отчита като положителен.
При наличие на положителен резултат е необходимо да се определи и чувствителност, за да се избере най-подходящото лечение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Микробиологичното изследването от кожа или рана може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

1. Ако вземате антибиотици или скоро сте приключили антибиотичен курс;

2. При получаване на резултат, при който изолираните бактерии са част от нормалната бактериална флора за изследваната област.

2.6, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Микробиологично изследване от кожа или рана

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗаведенияСпециалистиОрганизацииЗдравни съветиНовиниЛайфстайлИсторияВидеоНормативни актовеАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиПроизводителиСпортБотаникаЛеченияХранене при...ПсихологияСоциални грижиМикробиологияПатологияФизиология