Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Кожна култура и чувствителност

Кожна култура и чувствителност

Кожна култура и чувствителност - изображение

Изследването на кожна култура и чувствителност е микробиологично изследване от кожа или рана. Използва се за откриване на бактерии, гъбички или вируси. Пробата от се взема с помощта на тампон, който се поставя в специален контейнер (с или без среда, която да подпомага растежа на микроорганизмите). Резултата се счита за негативен в случаите, в които няма растеж и за позитивен, когато има растеж на патогенна флора. Вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. 

Аеробните бактерии растат в присъствие на кислород и могат да бъдат изолирани от по-повърхностни рани. Анаеробните бактерии растат в отсъствие на кислород и обикновено се изолират от абсцеси или по-дълбоки рани. С помощта на микробиологичното изследване може да се докаже дали бактериите са аеробни или анаеробни.

С помощта на вирусни и микотични култури може да се докаже растеж на вируси или гъбички.

Някои видове бактерии са нормални обитатели в определена област на тялото, а при попадането има в друга област могат да предизвикат инфекция. Такъв пример е бактерията E. coli, която се среща нормално в колона и ануса, но попадането и от ануса в уретрата може да доведе до инфекция на отделителната система.

При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване е необходимо да се определи чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални, антимикотични, антивирусни) с цел да се подбере най-подходящото лечение.

Проби за микробиологично изследване освеен от кожа могат да бъдат взети дори и от очи, уши, от отворени или затворени рани, от нокти и от косми.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на кожна култура и чувствителност се провежда в следните случаи:

1. За откриване на причинителя на инфекция в различни рани (оперативни, язви, наранявания, изгаряния, ухапвания от животни и хора, порязвания, пробождания и др.).

2. За избор на най-подходящото лечение с помощта на определяне на чувствителност.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването. Ако вземате антибиотици или скоро сте прекратили антибиотичен курс съобщете това на лекаря.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Изследването на култура и чувствителност се извършва с помощта на стерилен тампон, който се поставя в раната като може да е необходимо изследващият да окаже лек натиск или завъртане на тампона. В някои случай, както е при абсцеси може да е необходимо дрениране с помощта на стерилна игла, за да се изследва съдържимото. Възможно е дори да се наложи вземане на малко парче от кожа – биопсия с прилагане на локална анестезия.

След като се вземе проба за микробиологично изследване тампона се поставя в специален контейнер с хранителна среда, с помощта, на която се улеснява растежа на микроорганизмите. Растежа на бактериите отнема около два дни, а на гъбичките поне 7 дни. При наличие на растеж вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода. За да бъде определена и чувствителност са необходими още един-два дни.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването може да усетите дискомфорт или лека болка. Ако е необходимо да се направи биопсия ще усетите леко боцкане и изтръпване.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на изследването за кожна култура и чувствителност обикновено няма опасност от възникване на проблеми. Единствено при вземането на биопсия съществува малък риск от разпространяване на инфекцията.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на кожна култура и чувствителност се използва за откриване на бактерии, гъбички или вируси.
Някои видове бактерии, гъбички и вируси растат бавно, а други по-бързо. Ето защо получаването на резултат може да отнеме от няколко дни до няколко седмици в зависимост от вида на инфекциозния причинител.

  

Нормални стойности:

Не се изолират патогенни микроорганизми или ако се изолират техния брой е минимален. Този резултат се отчита като отрицателен.

  

Отклонения от нормата:

Изолират се патогенни микроорганизми. Този резултат се отчита като положителен.
При наличие на положителен резултат е необходимо да се определи и чувствителност, за да се избере най-подходящото лечение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на кожна култура и чувствителност може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

1. Ако вземате антибиотици или скоро сте приключили антибиотичен курс;

2. При получаване на резултат, при който изолираните бактерии са част от нормалната бактериална флора за изследваната област.

3.4, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Кожна култура и чувствителност

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииЗдравни съветиНовиниИсторияЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноВидеоНормативни актовеСнимкиПроизводителиЛеченияПсихологияСпортСоциални грижиХранене при...МикробиологияПатологияФизиологияБотаника