Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Секрет от нос и гърло

Секрет от нос и гърло

Секрет от нос и гърло - изображение

Изследването на секрет от нос и гърло е метод, с помощта, на който могат да се откриват бактерии и гъбички в носа и гърлото. Пробата от се взема с помощта на тампон, който се поставя в специален контейнер (с или без среда, която да подпомага растежа на микроорганизмите). Резултата се отчита като негативен в случаите, в които няма растеж и като позитивен, когато има растеж на патогенна флора. Вида на микроорганизмите се определя с помощта на микроскоп, химически тестове или комбинация и от двата метода.

Могат да бъдат открити следните микроорганизми:

• Candida albicans

• Streptococcus A

• Neisseria meningitidis

При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване е необходимо да се определи чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални, антимикотични) с цел да се подбере най-подходящото лечение.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на секрет от нос и гърло може да се прави в следните случаи:

1. За откриване на причинителя на инфекция;

2. За изследване за носителство на определен микроорганизъм;

3. За избор на най-подходящото лечение с помощта на определяне на чувствителност.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Обикновено не се налага да правите нищо преди изследването. Ако вземате антибиотици или скоро сте прекратили антибиотичен курс съобщете това на лекаря.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

По време на изследването ще трябва да държите главата назад, а устата трябва да е максимално отворена. С помощта на шпатула езика се притиска, след което със стерилен тампон се взема натривка от гърлото, тонзилите или зачервените участъци.

Микробиологично изследване може да се вземе след гаргара с физиологичен разтвор. С помощта на този метод се осигурява по-голяма проба.

Секрет от носа се взема със стерилни тампони различни за двете ноздри.

Ако се налага да се вземе проба от малки деца може да държите детето във Вас. Това ще помогне то да бъде спокойно и да се направи по-добре теста.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването може да усетите дискомфорт или лека болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на микробиологично изследване обикновено няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на секрет от нос и гърло е метод, с помощта, на който могат да се откриват бактерии и гъбички в носа и гърлото. Някои видове бактерии, гъбички и вируси растат бавно, а други по-бързо. Ето защо получаването на резултат може да отнеме от няколко дни до няколко седмици в зависимост от вида на инфекциозния причинител.

 

   Нормални стойности:

За нормално изследване се счита, когато не се изолират патогенни микроорганизми (бактерии или гъбички). Този резултат се отчита още като отрицателен.

Отрицателен резултат може да има и при инфекции причинени от вируси: Enterovirus, Epstein-Barr virus, Herpes simplex virus, Respiratory syncytial virus (RSV).

 

   Отклонения от нормата:

Положителен резултат се отчита при изолиране на патогенни микроорганизми. Това могат да бъдат: Streptococcus, Diphtheria (Corynebacterium diphtheriae), Bordetella pertussis), Candida albicans.

При наличие на положителен резултат е необходимо да се определи и чувствителност, за да се избере най-подходящото лечение.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Микробиологичното изследването на гърлен секрет може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

1. Ако вземате антибиотици или скоро сте приключили антибиотичен курс;

2. Ако сте използвали преди теста антисептични води за  уста;

3. При контаминиране (замърсяване) на пробата с друг тип бактерии

4. При получаване на резултат, при който изолираните бактерии са част от нормалната бактериална флора за изследваната област.

3.3, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Секрет от нос и гърло

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛюбопитноНовиниАлт. медицинаХранене при...ЛеченияЛайфстайлБотаникаИсторияСнимкиСпортПсихологияТестовеФизиологияПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)Социални грижи