Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Маневра Валсалва

Маневра Валсалва

Маневра Валсалва - изображение

Техниката е наречена на Антонио Мария Валсалва, лекар и анатом от Болоня, живял през 17-ти век. Неговите научни интереси били в областта на човешкото ухо. Той е описал евстахиевата тръба и маневрата за тестването на проходимостта й. Също така е описал употребата на маневра Валсалва за изгонване на гной от средното ухо.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Маневра Валсалва се използва в медицината при изследване на сърдечната функция и автономния нервен контрол на сърцето. Също така може да се използва за изравняване на налягането между синусите и ушите при гмуркане, хипербарна оксигенация, в авиацията и др.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се налага предварителна подготовка за маневра Валсалва.

 

Метод на провеждане на изследването:

Маневра Валсалва се състои в опит за издишване срещу затворени въздухоносни пътища, упражнен със средна сила. Обикновено се прави със запушен нос при затворена уста или надуване на балон.

Модифицирана версия на маневра Валсалва се прави с опит за издишване при затворен глотис. По този начин може да се изследва кардиоваскуларния отговор, но няма да се насочва въздух през евстахиевата тръба.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на маневра Валсалва може да се усети заглъхване на ушите и леко замайване.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Извършването на маневра Валсалва не е съпроводено с рискове за здравето на пациента.

 

Резултати от проведеното изследване:

Физиологичния отговор при извършване на маневра Валсалва се състои от четири фази:

  • Увеличаване на налягането в гръдния кош, което изкарва кръвта от белодробната циркулация към лявото предсърдие, увеличавайки леко ударния обем
  • Намаляване на венозното връщане и компенсация - връщането на кръвта от системния кръг на кръвообращението се затруднява от повишеното налягане в гръдния кош, което предизвиква намаляване в ударния обем на сърцето. Развива се компенсаторна тахикардия (увеличава се сърдечната честота, за да се компенсира по-малкия ударен обем)
  • Освобождаване на налягането - позволява на белодробните съдове и аортата отново да се разширят, което причинява допълнително леко спадане на ударния обем, поради намалено пълнене на лявата камера и увеличен обем на аортата. Венозната кръв отново може да навлиза свободно в гръдния кош и ударния обем започва да се увеличава
  • Връщане на нормалната работа на сърцето - обикновено ударния обем се повишава бързо, достигайки малко по-високи стойности, преди да се върне към нормалните. С нормализирането на ударния обем пулса се връща към нормални стойности.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма строго определени обстоятелства, които да попречат на извършването на маневра Валсалва.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияСпециалистиЗдравни съветиКлинични пътекиНормативни актовеЛюбопитноНовиниИсторияФизиологияХранене при...ЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаСпортЛеченияОрганизацииПсихологияТестовеБотаникаВидеоСоциални грижиЗаведенияЗдравни проблеми