Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгенография на гърлото

Рентгенография на гърлото

Рентгенография на гърлото - изображение

Рентгенографията на гърлото е безопасно и безболезнено изследване, при което се използва малко количество радиация, за да се изобразят меките тъкани на врата. По време на изследването рентгеновият апарат изпраща сноп от рентгенови лъчи през шията. Образът се записва на специален филм или дигитален сензор, свързан към компютър.

Чрез рентгенография на гърлото се изобразяват структури като шийните прешлени, меките тъкани пред тях, лимфни възли и сливици (когато са с увеличени размери). Също така могат да се видят устните и носните въздухоносни пътища, назофаринкса (мястото, където те се срещат), част от трахеята и епиглотиса (капачето, което затваря трахеята при преглъщане).

Рентгеновото изображение е черно-бяло. Плътните тъкани, които блокират преминаването на рентгеновите лъчи, като костите и зъбите, излизат бели на рентгенографията, а меките тъкани, през които лъчите преминават - черни.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Рентгенография на гърлото се прави, за да се диагностицират заболявания и промени в меките тъкани на шията. Симптоми като стридор (шумно дишане), лаеща кашлица, пресипналост, например, могат да бъдат причинени от подуване на различни области в или в близост до въздухоносните пътища. Чрез рентгенография на гърлото може да се открие оток на епиглотиса, подуване в областта на гласните връзки, ретрофарингеален абсцес (инфекция на областта зад фаринкса) и др. Изследването може да изобрази също така процеси в сливиците, туморни или кистозни маси, както и чужди тела в горните въздухоносни пътища.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Рентгеновото изследване на гърлото не изисква специална подготовка. Като цяло изследванията, свързани с облъчване се избягват по време на бременност, но когато извършването на рентгенография на гърлото е наложително се вземат мерки за предпазване на плода от облъчване.

 

Метод на провеждане на изследването:

Въпреки, че цялата процедура може да отнеме около 15 минути, същинското излагане на рентгеново облъчване трае по-малко от секунда. Въпреки краткото време на експозиция, като предпазна мярка се поставят престилки, които да защитават репродуктивните органи на пациента.

Рентгенография на гърлото може да бъде извършена в стоящо, седнало или легнало положение. Позицията зависи от общото състояние на пациента. Рентгеновият лаборант разполага пациента, наглася апарата и отива в защитена стая, от която управлява рентгеновата машина.

Важно е да се стои неподвижно по време на изследването. Може да се наложи да задържите дъха си за момент.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Рентгенографията на гърлото е напълно безболезнено изследване и не се свързва с каквито и да било неприятни усещания.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Като цяло рентгенографията на гърлото не крие особен риск за пациента. Въпреки, че всяко излагане на радиация крие някои рискове за организма, използваното количество при съвременните апарати е много малко и не се счита за опасно. Радиолозите използват минималното облъчване за получаване на максимално добър образ.

Развиващите се в утробата деца са по-чувствителни на облъчване, затова е важно да уведомите лекаря или лаборанта при бременност.

 

Резултати от проведеното изследване:

Рентгенографията на гърлото се преглежда от радиолога, който прави заключение на основание получения образ, което записва в картона на пациента или се прикрепя като придружаващ документ към изображението. Рентгенографията заедно със заключението се дават на пациента или се изпращат на лекуващия лекар.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Въпреки малкото количество на използваната радиация, рентгенография на гърлото, както и всички изследвания, свързани с облъчване се избягват при бременност, особено в ранните й периоди.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеЗаведенияНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаСпортХранене при...ПсихологияФизиологияТестовеСоциални грижиЗдравни проблемиБотаника