Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални средства за почистване на ушна кал

Натурални средства за почистване на ушна кал

Натурални средства за почистване на ушна кал - изображение

Ушната кал (церумен) представлява гъст секрет, който се образува в ушните канали. Наличието на ушна кал обикновено е нормално. Понякога обаче прекомерното й натрупване може да е неудобно, неприятно, а в някои случаи временно да повлияе на слуха.

Ушната кал се произвежда от тялото, за да предпази външното и външното ухо от микроби, прах и малки предмети, които могат да навлязат в ушните канали. Когато жлезите произвеждат прекомерно количество ушна кал, тя се натрупва и втвърдява, образувайки "тапа". Обикновените методи за почистване на ушите с клечки за уши, единствено ще доведат до по-дълбоко навлизане на ушната кал и може да предизвика усложнения.

Какви са симптомите на натрупване на прекомерно количество ушна кал и образуване на тапа?

Ушна калСимптоми за прекомерно натрупване на ушна кал може да бъдат:

Колко често трябва да се почиства ушната кал?

Като цяло, колкото по-рядко се почиства ушната кал, толкова по-добре. Но поради замърсяването и наличие на дразнители в атмосферата, натрупването на прекомерно количество ушна кал е често срещан проблем. Ако усетите един или няколко от горепосочените симптоми, можете да предприемете отстраняване на ушната кал. Тъй като ушният канал е много чувствителен, трябва да се полагат максимална грижа и търпение, докато се опитвате да почистите ушите.

Въпреки че съществуват готови продукти за почистване на ушна кал има и няколко натурални средства, които можете да използвате у дома:

Сода за хляб

Сода за хлябМожете да премахнете ушна кал у дома с помощта на сода за хляб. За целта:

Смесете 1/2 чаена лъжичка сода за хляб в 60 мл топла вода. Ако имате бутилка с капкомер, изсипете разтвора в нея. Наклонете главата си настрани и внимателно капнете 3-4 капки от него в ухото. Оставете разтвора в ухото за около един час, след това изплакнете с топла вода като използвате спринцовка (без игла). Докато промивате с водата наклонете главата си така, че водата свободно да изтича от ушния канал. Правете това веднъж на ден, докато ушната кал се изчисти. Може да се повтаряте всеки ден, в рамките на няколко дни, но не повече от две седмици.

Солеви разтвор

Изсипване на сол във водаДобавете 1 супена лъжица сол към 1/2 чаша топла вода и разбъркайте, за да се разтвори добре. Потопете памучната топка в този физиологичен разтвор. Наклонете главата си така, че засегнатото ухо да е насочено към тавана. Сега стиснете няколко капки от солевия разтвор в ухото. Изчакайте известно време, докато водата проникне в ушния канал, без да променяте позицията си. След няколко минути наклонете главата си в обратна посока, за да изтече солената вода напълно. Ако е необходимо, повторете.

Солната вода разтваря ушната кал толкова ефикасно, колкото и силните капки за уши, които се предлагат в търговската мрежа.

Чесново масло

Чесън и растително маслоНуждаете се от 3-4 скилидки чесън и 3 супени лъжици зехтин или кокосово масло. В малък тиган добавете зехтина и обелените и натрошени скилидки чесън. Загрейте маслото, докато парчетата чесън почернеят. Изключете топлината и изчакайте да се охлади до стайна температура. След това прецедете, за да отстраните скилидките и използвайте маслото за почистване на ушната кал. Наклонете главата си настрани и накапете няколко капки масло в засегнатото ухо. Разтрийте леко около ухото, изчакайте няколко минути и наклонете главата си в обратната посока, за да изтече. За най-добри резултати направете това вечер, преди да си легнете. Повторете следващия ден, ако е необходимо.

Това средство е особено ефективно, ако, освен натрупване на ушна кал, има и болка в ухото. Чесънът съдържа алицин, който има естествен антимикробен ефект. Алицина потиска инфекциите на вътрешното и средното ухо и помага за борба с болката, а маслото спомага за омекотяване на ушната кал.

Водороден пероксид

Кислородна вода в ухоМожете да отстраните ушна кал у дома с помощта на 3% водороден прекис. Въпреки че има химическо наименование, водородният пероксид е абсолютно естествено средство. Той представлява вода подсилена с допълнителен кислород. Всички живи организми произвеждат водороден прекис като естествен имунен отговор към инфекцията. Закупеният водороден пероксид се получава химически чрез преминаване на сгъстен газ през воден разтвор. Освен че може да се използва за премахване на ушна кал, той действа и като дезинфектант, с което намалява риска от инфекция.

Наклонете главата си настрани и капете 5 до 10 капки водороден прекис в ухото. Задръжте главата наклонена настрани за около пет минути, за да позволите на пероксида да проникне в сгъстената и втвърдена ушната кал. Правете това веднъж на ден в продължение на 3 до 14 дни.

Натурални масла

Кокосово маслоУшната кал е маслоподобно вещество и някои масла са особено полезни за нейното омекотяване, когато двете вещества влязат в контакт. Може да се използват следните масла:

  • бебешко олио
  • кокосово масло
  • глицерин
  • зехтин

Ако желаете, леко затоплете избраното масло и го изсипете в подходящ контейнер с капкомер. Не затопляйте маслото в микровълновата печка! Винаги тествайте температурата на маслото, преди да го поставите в ухото. Наклонете главата си настрани и поставете няколко капки масло в ушния канал. Задръжте главата наклонена настрани за пет минути. Правете това веднъж или два пъти на ден.

Алкохол

Изопропилов алкохолЗа да използвате алкохол за почистване на ушна кал, имате нужда от:

  • 1 част алкохол за разтриване (изопропилов алкохол);
  • 1 част бял оцет;

Смесете двете съставки и изплакнете ушния канал с получената смес. Правете това на всеки няколко седмици, за да поддържате ушите чисти и да предотвратите инфекции.

Сместа от оцет и изопропилов алкохол спомага за разтваряне на ушната кал. Алкохолът служи като изсушаващ агент и се изпарява при ниска температура, а оцетът има стягащи свойства и се бори с микробиални инфекции.

Мерки за безопасност:

Въпреки че отстраняването на ушна кал често е безопасно да се направи у дома, има някои случаи, които изискват вниманието на медицинския специалист. Ако изброените домашни средства не се окажат ефективни за Вас, свържете се с Вашия лекар. В никакъв случай не използвайте следното, за да премахнете ушна кал:

Малки предмети. Избягвайте да използвате малки и/или остри предмети за отстраняване на ушната кал.

Памучни тампони. Въпреки че те изглеждат безопасни и перфектни за ушите ви, памучните тампони са твърде малки, за да се използват безопасно в ухото и могат да причинят увреждане.

Свещи за уши. Налице е много покритие по отношение на тази техника, но има опасения, че те могат да причинят наранявания, като изгаряния и нараняване на тъпанчета.

Грубото и невнимателно отстраняване на ушната кал може да доведе до проблеми със слуха или ушните канали, включително сърбеж, болезненост или податливост на инфекция.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/ear-wax-removal-home-remedy#remedies
https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-to-remove-ear-wax-safely/#gref
https://memoonamuslima.com/how-to-remove-ear-wax-in-proper-way/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиЛеченияХранене при...НовиниСпортТестовеФизиологияСпециалистиИзследванияИсторияКлинични пътекиНормативни актовеБотаника