Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Естествени средства за лечение на намаляване и загуба на слуха

Естествени средства за лечение на намаляване и загуба на слуха

Естествени средства за лечение на намаляване и загуба на слуха - изображение

При средностатистическия човек започва отслабване на слуха още през двадесетте му години. Загубата е толкова постепенна, че повечето хора не я забелязват, докато не започне да се отразява на ежедневието им. Дори когато трябва да използват най-високата степен на усилване на телевизора, някои хора не разпознават или не признават, че имат проблем със слуха.

Постепенното влошаване на слуха се дължи главно на екологични фактори, начина на живот и храненето, на които сме изложени през младостта си.

Популярността на дигиталните звукови устройства определено е допълнителен фактор за сензоневрална загуба на слуха. Продължителната експозицията на шум, недостатъчният сън и почивка, свръхчувствителността и претоварването допринасят за голямо количество напрежение върху тялото. В комбинация с лошата диета, включително увеличаване на количествата химически и изкуствени съставки в нашата храна, в организма настъпват неблагоприятни последици в резултат на токсично натрупване. Например, съществува връзка между високия холестерол в кръвта и загубата на слуха.

Някои детски болести, като морбили, паротит и хронични аденоидни възпаления (възпаление на сливиците), могат да доведат директно до загуба на слуха. Диабет, бъбречни заболявания, тумор в ушите, отосклероза (втвърдяване на тъканите във вътрешното ухо), ревматоиден артрит, травма на ушите, болест на Мениер - всички те могат да доведат до трайна загуба на слуха.

За някои антибиотици като аминогликозиди, гентамицин и тобрамицин е доказано, че причиняват загуба на слуха, обикновено временна, но понякога постоянна. Някои диуретици, като фуроземид във високи дози и някои антихипертензивни лекарства, като комбинация от бисопролол и хидрохлоротиазид, също могат да причинят загуба на слуха. Прекомерно използване на аспирин също може да има връзка с остра загуба на слуха.

Увреждане на нервите на шията или горната част на гръбначния стълб също може да доведе до отслабване или загуба на слуха. Натрупването на мазнини, слуз, ушна кал или течност във вътрешното ухо също е сред потенциалните причинители. Загубата на слуха може да бъде утежнена от генетична предразположеност.

При трайна загуба на слух, естествените лекарства не помагат! В тези случаи се налага използването на помощни устройства като слухови апарати, кохлеарни импланти, езика на жестовете и други.

При временната загуба на слуха, причинена от ушна кал, ушна инфекция, промени в налягането в пътниците на авиокомпаниите или промени в надморската височина, удари и травми на ухото някои естествени средства могат да са изключително полезни и ефективни.

Билки и естествени средства срещу загуба на слуха

Гинко билоба

Гинко билоба - листа, капсули, прахЛошата циркулация на кръвта в мозъка може да доведе до замаяност, отслабване на паметта, лоша концентрация, отслабване на слуха, шум в ушите, световъртеж и множество други състояния. Проучванията показват, че екстракт от гинко билоба допринася за по-добрата циркулацията в мозъка и предотвратява увреждането на кръвоносни съдове.

Билката гинко билоба е показала, че е полезна за подобряване на загубата на слух, особено когато се касае за нервна глухота. Листата на гинко увеличават мозъчния и периферен кръвен поток и подобряват проводимостта на нервите.

Съвременно проучване, публикувано в списанието Neural Plasticity, показва, че екстрактът от гинко билоба може да бъде полезен при контролирането на шумо-индуцираната загуба на слуха и шум в ушите.

Цисплатин е противораково лекарство, което причинява загуба на слуха, разрушавайки слуховите рецептори в ухото, които помагат при предаването на звукови вълни. Корейско изследване установило, че екстрактът от гинко билоба има потенциал да предотврати увреждането на тези рецептори от лекарството.

Гинко билоба при проблеми със слуха може да се приема под формата на чай, екстракт (60 мг), един до три пъти дневно или капсули от 2 до 3 пъти дневно.

Майорана

МайоранаМайорана е билка, която не бива да се бърка с риган. Тя има сладък боров и цитрусов вкус. Майорана се използва като кулинарна подправка, но също така е известна със защитните си ефекти спрямо натрупване на плаки и втвърдяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Така че, ако загубата на слух има връзка със стеснение на съдовете и лоша циркулация в ухото, майорана може да е от полза.

Употреба: В чаша вряща вода изсипете 1 чаена лъжичка от изсушената билка и я оставете да се накисне за 5 минути. Прецедете и пийте. Приемайте по 2 чаши на ден, не повече от 10 дни. Направете пауза за една седмица и след това можете да повторите курса.

Друг вариант да използвате билката майорана като средство срещу временна загуба или отслабване на слуха е като изцедите малко количество от сока на растението и внимателно поставете няколко капки в проблемното ухо.

Джинджифил

Чай от джинджифилКомпрес от джинджифил върху ушите може да подпомогне разграждането на натрупванията от мазнини и слуз.

Друг начин за приложение на джинджифил срещу проблеми със слуха е вътрешно. За целта, смесете в 1 литър вода за 15 минути джинджифил (суха подправка) заедно с 1 супена лъжица сух риган, кориандър, розмарин, градински чай и канела. Към тях добавете 3 резенчета пресен джинджифил. Покрийте съда с капак, докато сместа ври. Прецедете и пийте 3 чаши дневно в продължение на поне 3 седмици.

Глогът активира кръвния поток и може да бъде полезен за предотвратяване на загуба на слуха.

Традиционни китайски билки използвани за поддържане на здравословен слух, включват Ремания (Rehmannia glutinosa), див ямс, шизандра.

Ябълков оцет

Ябълков оцетЯбълковият оцет е богат на магнезий, калий, цинк и манган. Дефицитът на всеки един от тези минерали може да причини проблеми със слуха.

Освен това ябълковият оцет има мощни антиоксидантни ефекти, които противодействат на вредните влияния от свободните радикали, включително артериосклероза.

Употреба: Смесете 1 чаена лъжичка ябълков оцет с 1 чаена лъжичка мед в чаша вода. Изпивайте по 3 чаши на ден по време на основните хранения. Ако се появят киселини, намалете количеството.

Лук

Компрес от лукИзследователите от Hough Ear Institute установили, че приложението на антиоксидант може да намали кохлеарното увреждане и загубата на слуха, приложени скоро след експозиция на силен шум (взрив). "Комбинация от антиоксидантите 2,4-disulfonyl α-phenyl tertiary butyl nitrone (НРН-07) и N-ацетилцистеин (N-acetylcysteine, NAC), приложена 1 час след излагане на взрива, може да намали както временната, така и постоянната загуба на слуха". Антиоксидантите значително са намалили загубата на слухови рецептори в ушите вследствие на силния шум (взрив). Тези антиоксиданти могат да бъдат получени от лук. Това означава, че лукът може да се използва като естествено средство за лечение на проблеми с ушите поради травми, екстремно висок шум и промени в налягането на въздуха.

Лукът може да бъде използван и като вътрешно средство за лечение на инфекции на средното ухо при деца. Учените обаче смятат, че няма достатъчно доказателства, които да докажат това, но някои родители смятат, че това лечение помага.

Употреба: Накиснете 300 грама лук в един литър вода за 12 часа. Вземете по 3 чаши на ден. За лечение на инфекция на средното ухо (отит) при деца може да използвате компрес от лук, приложен външно върху засегнатото ухо.

Диетични препоръки срещу отслабване и загуба на слуха

Жена, която готвиБалансираното хранене под формата на по-малки като количество и по-чести хранения с достатъчно сложни въглехидрати и органични животински протеини е добър старт за превенция и подпомагане на лечението на проблеми със слуха. Добавянето на повече "затоплящи храни", като например органично пилешко и агнешко, може да помогне за укрепването на енергията. Сусам, риба, печено тофу, соя, орехи, яйца, леща, черен боб, джинджифил и канела са полезни.

Избягвайте студени и сурови храни и ледени напитки, тъй като студът допринася за свиване на евстахиевите тръби, причинявайки лошо дрениране от вътрешните уши.

Поддържайте диета с ниско съдържание на наситени мазнини и елиминирайте пържените и мазни храни.

Може да е от полза да отстраните от диетата си храни като млечни продукти, сладолед и сладки храни като първа стъпка за подобряване на загубата на слух, тъй като те имат тенденция да увеличават производството на слуз. Протеинови отлагания, подобни на тези в млякото, са открити във вътрешното ухо на пациенти с частична загуба на слух.

Храни, които се считат за благоприятни за ушите въз основа на техните антиоксидантни свойства са цветни пресни плодове и особено боровинки и бъз. Наблегнете още на зелени листни зеленчуци като зеле, зелено зеле и сарепската горчица; тъмно жълти зеленчуци като тиква, жълъд и мускатна тиква. Чесънът и лукът също са полезни.

Витамини и минерали срещу отслабване и загуба на слуха

Витамини и минералиАнтиоксидантните витамини също са изключително полезни и за подобряване на слуха.

Витамин Д: Недостигът на витамин Д може да е от полза при загуба на слуха, свързана с високочестотен шум. Приемането на добавка от 1000 IU дневно може да бъде полезно.

Магнезий: Изследователи от Rabin Medical Centre (Israel) установили, че терапията с магнезий намалява честотата на временната и постоянната загуба на слуха, предизвикана от шума. Те предполагат, че "Магнезият е относително безопасно и достъпно допълнение към лечението със стероиди, за подобряването на слуха, особено в областта на ниските тонове, при пациенти с внезапна сензорна загуба на слуха."

Ниацин (витамин B3): допринася за увеличаване на притока на кръв към вътрешното ухо. Приемането на ниацин може да причини усещане за затопляне, продължаваща около 30 минути.

N-ацетилцистеин (NAC) може да помогне за предотвратяване на загуба на слуха - това е особено полезно за хора, които постоянно са изложени на силен шум.

Приемането на витамин В12 и фолиева киселина намалява прогресията на загуба на слуха.

Каротеноидите и витамините А, С и Е могат да намалят риска от шумово индуцирана загуба на слуха.

Ароматерапия срещу отслабване и загуба на слуха

Няколко етерични масла са подходящи за подобряване на кръвната циркулация в областта на ушите, като сред най-ефективните са майоран, джинджифил, розмарин и черен пипер. Може да комбинирате някое от тях с масло от носител и да използвате за масаж на главата. Ако не желаете да втривате масла в косата си, можете да ги използвате под формата на инхалация с пара.

Упражнение срещу отслабване на слуха и стимулиране на яснотата на ума

Физическата активност е важна за стимулиране на кръвообращението, поддържане на здравословен имунитет и предотвратяване на настинки и грип. Подходящи за целта са упражненията ки гонг и тай чи, заедно с умерено сърдечно-съдови упражнения.

За поддържането на здрава слухова функция са полезни упражненията Dao Yin Qigong. Immortal Beating the Heavenly Drum и Immortal Sounding the Heavenly Bell са сред най-препоръчваните от специалистите по тази практика - правете тези упражнения ежедневно за оптимални резултати:

 Immortal Beating the Heavenly DrumЗа да изпълнявате упражнението Immortal Beating the Heavenly Drum, седнете удобно с изправен гръбнак, с ръце върху краката си и глава наклонена леко напред.

 • Започнете дишането бавно и ритмично, вдишвайте дълбоко и внимателно и бавно издишвайте.
 • Покрийте двете уши с дланите си, като пръстите на всяка ръка сочат един към друг в задната част на главата.
 • При вдишване поставете пръстите на показалеца върху средните си пръсти и след това 
 • Акупунктурна точка Wind Pond (GB-20)ги приплъзнете рязко, удряйки задната част на главата върху вдлъбнатините, разположени зад ушите, в основата на черепа, където се намират акупунктурните точки Wind Pond (GB-20).
 • Повтаряйте непрекъснато, с около един удар в секунда. При издишване продължете да удряте точките Wind Pond с пръстите на показалеца, докато се огъвате напред в талията.
 • Наклонете главата си надолу. Продължете да дишате и да удряте от 20 до 30 секунди, докато не ударите върху точките не станат 36 броя.
 • Завършете упражнението, като се върнете в седнало положение при последното си издишване.

За да изпълните Immortal Sounding the Heavenly Bell:

 • Седнете удобно с изправен гръбнак, ръце на краката и глава наклонена леко напред.
 • Започнете дишането бавно и ритмично, вдишвайте дълбоко и внимателно и бавно издишвайте.
 • Докато държите дланите си над двете уши, Плътно прилепете устните си и многократно захапете: 9 пъти фокусирайки се върху предната част на устата, 9 пъти фокусирайки се върху лявата страна, 9 пъти фокусирайки върху дясната страна, 9 пъти фокусирайки се върху задните части на устата си - общо 36 пъти.
 • Вдишайте всеки път, когато захапете и издишайте, когато отпуснете челюстта си.
 • Завършете с успокояващо дишане за 1 минута.

Това е страхотно упражнение за поддържане на здравето на устата, зъбите и слуховия канал.

Акупресура срещу отслабване и загуба на слуха

Акупресурна точка Forceful Torrent (KID-3)Намерете акупунктурната точка Forceful Torrent (KID-3), локализирана във вдлъбнатината между вътрешната страна на глезена и ахилесовото сухожилие на десния крак. Притиснете с десния си палец, докато не почувствате болезненост. Задръжте за 2 минути. Повторете на левия крак.

Намерете акупунктурна точка Listening Palace (SI-19), локализирана точно пред десния Акупресурна точка Listening Palace (SI-19) ушен канал, във вдлъбнатината, образувана при леко отваряне на устата. Прилагайте постоянен натиск с показалеца или средния пръст, докато не почувствате болезненост. Задръжте за 2 минути. Повторете от лявата страна.

Съвети за превенция на проблеми със слуха:

 • Загубата на слуха може да се дължи и на излишната ушна кал, която блокира ушния канал. Това, което трябва да направите, за да премахнете излишната ушна кал е:

С помощта на капкомер, приложете няколко капки бебешко масло или глицерин (затоплени до телесна температура) в ушния канал два пъти дневно в продължение на 4 до 5 дни. Нежно впръскайте леко затоплена вода в ухото. Наклонете главата си и издърпайте външното ухо нагоре, след което наклонете главата на противоположната страна, за да изтече водата от ушния канал. Повторете още няколко пъти. Внимателно подсушете ухото си с кърпа.

Не се опитвайте да отстранявате ушна кал с клечки, фиби и подобни неща! Те могат да увредят вътрешното ухо!

 • Защитете ушите си от силни шумове. Ако сте на открито и чуете силен звук като сирена или свирка на влак, покрийте ушите си. Ако сте в кола, затворете прозорците.
 • Пускайте музика на ниско до умерено ниво и носете слушалки, ако трябва да присъствате на силен концерт.
 • За тези от вас, които не могат да избегнат излагането на шум поради работа си, инвестирайте в качествени слушалки, които покриват ушите Ви. Осигурявайте си почивка на тихо място, колкото е възможно по-често.

Ако проблемът с ушите не изчезне с тези средства в рамките на няколко дни, консултирайте се с Вашия лекар!

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

www.thehealthsite.com/diseases-conditions/natural-remedies-to-treat-hearing-loss/
http://fiveremedies.com/infections/natural-remedies-for-hearing-loss/
http://www.natural-treatments-for.com/natural-treatments-for-hearing-loss.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноКлинични пътекиСоциални грижиОрганизацииЛайфстайлНовиниЗаболявания (МКБ)Здравни съветиХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛеченияФизиологияИнтервютаИсторияОбразованиеИзследвания