Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Ябълковият оцет

Ябълковият оцет

Ябълковият оцет - изображение

Несъмнено, ябълковият оцет отдавна присъства във всекидневието ни, но по-скоро като подправка за салата, отколкото като лек. Знаете ли, че той съдържа много бройни хранителни вещества и ензими?

Ябълковият оцет се приготвя от двойно ферментирал ябълков сок. Трябва да се съхранява в бутилки от тъмно стъкло, тъй като активните му съставки са чувствителни на топлина. В затопления или пастьоризиран оцет са унищожени основните хранителни вещества. Търсете по магазините 100% чист, био ябълков оцет. Ако забележите утайка на дъното на бутилката, това е добър знак.

Ползи за здравето от ябълковият оцет

Ябълков оцет и метеоризъм

Оцетът от ябълки подобрява храносмилането, защото намалява чревната ферментация. По този механизъм оцетът предотвратява натрупването на токсини в тялото. Добавянето на 1 супена лъжица оцет във водата за готвене прави ястието по-лесно за храносмилане.

Регулира апетита и помага за отслабване

Един предполагаем механизъм за начина по който ябълковият оцет участва в намаляването на излишните килограми, е създаването на усещане за ситост за по-дълъг период от време след хранене.

По нови проучвания върху мишки излагат следната теория: Активните съставки в оцета от ябълки регулират експресията на гени за ензими, които участват в окислението на мастните киселини. По-високата концентрация на тези ензими в черния дроб води до „изгаряне” на по-голямо количество мастни киселини. С повишаване процесите на окисление на мазнините, те служат като източник на енергия и все по-малка част от тях се натрупват като резерви в мастните депа.

Ябълков оцет придава блясък на косата

След като измиете косата си с шампоан, при измиването й, добавете 2 супени лъжици ябълков оцет. Измийте обилно с вода. След това косата ви е по-бляскава и мека.

Ябълков оцет срещу главови въшки

Действа ефикасно срещу въшки, когато бъде комбиниран заедно с газ и олио в равни количества. Сместа се нанася на косата и престоява за около 30 минути, след което косата се измива.

Ябълков оцет и диабет тип 2

Има проучвания, които твърдят, че оцетът води до намаляване на нивата на глюкозата в кръвта, при болни от диабет тип 2. Този факт се обяснява с наличието на оцетна киселина, която забавя усвояването на въглехидратите и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар след нахранване.

Ябълков оцет при изтощение

В повечето случаи, когато сме се претоварили физически или сме под силен психически стрес, в организма ни драстично се покачва нивото на недоразградения продукт от преработката на въглехидратите – млечната киселина.

Според редица източници, в ябълковия оцет се съдържа субстанция, която действа като антидот на млечната киселина. Редица автори предполагат като най-вероятни антидоти калият и някои ензими или аминокиселини, които се съдържат в ябълковият оцет.

Следващият път, когато се почувствате изтощени и извън кондиция може да изпробвате следната рецепта: В чаша плодов сок (без значение какъв) или просто чаша топла вода добавете една или две супени лъжици ябълков оцет и изпийте тази напитка. Това може да намали чувството на умора, да Ви тонизира и ободри.

Как сами да си направим ябълков оцет?

В стъклен буркан с широко гърло поставете няколко реда от кори на ябълки и допълнете с вода до горе. За да не се замърси съдържимото в буркана и едновременно с това, да има достъп на кислород, покрийте буркана с тензух. Така подготвеният буркан с обелки от ябълки престоява на тъмно и сухо за два месеца. В края на втория месец се появи синкав оттенък на повърхностния слой на бъдещия оцет. Това е нормално. След изтичането на двата месеца, филтрирайте съдържимото на буркана през филтърна хартия и ще разполагате с готов за консумация нерафиниран, натурален ябълков оцет.

Какви са рискове при консумация на ябълков оцет?

Когато ябълковият оцет се пие в малки количества и е разреден във вода в съотношение 1 към 10 (оцет към вода), вероятността да се проявят някакви нежелани реакции е минимална. Но при консумирането на голямо количество оцет от ябълки, може да се проявят следните нежелани ефекти:

  • увреждане на зъбния емайл;
  • увреждане на тъканите на устата и гърлото, хранопровода и стомаха.
4.1, 34 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Храни и ястияРецептиЛюбопитноДиетиЗдравни съветиЛайфстайлЕ-тата в хранитеСнимкиБотаника