Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да облекчим болката в ушите без лекарства

Как да облекчим болката в ушите без лекарства

Как да облекчим болката в ушите без лекарства - изображение
 1. Същност и причини за болка в ушите
 2. Домашни рецепти и средства
 3. Билки
 4. Хомеопатични продукти

Всеки, който някога е имал болка в ушите знае, колко болезнено може да бъде това. Независимо дете, тийнейджър или възрастен, болката може да бъде много мъчителна. Въпреки че, може да засегне всеки, най-често се случва при децата. Това се дължи на факта, че те са изложени на повече микробни инфекции, а също така и имунната им система е по-неустойчива, спрямо тази на възрастните.

Болката в ухото може да се прояви по различен начин – може да бъде внезапна и остра, тъпа, туптяща, със или без отделяне на секрет. Когато възрастен човек или по-голямо дете има болка в ушите, то несъмнено ще узнаете. Понякога обаче, малките деца не могат да кажат какво точно не е наред. Някои от признаците, които може да Ви насочат към болка в ушите са:

 •     Схванат врат
 •     Висока температура
 •     Триене или дърпане на ушите
 •     Раздразнителност
 •     Нарушен баланс
 •     Нарушения в слуха

Понякога, наред с характерните симптоми, може да се наблюдават още гадене, повръщане, силна чувствителност към силен звук, диария и други.

Повече за същността и протичането на заболяванията на ушите може да откриете в темата Болести на ухото и мастоидния израстък

Предразполагащ фактор за честите инфекции на ушите при децата е фактът, че при тях се наблюдават болка в ушите при децанякои анатомични особености на евстахиевата тръба. Ушният канал на малките деца е по-тесен и не е наклонен надолу, както този при възрастните, а е разположен почти хоризонтално. Това означава, че бебето не получава помощ от естествените гравитационни сили, които спомагат за оттичане на секретите и попадналите течности, навън. Проблемът идва, когато тези течности и секрети се натрупат в лимфните възли в областта на гърлото и ушния канал, където предизвикват повишено налягане върху тъпанчето и/или инфекция. Друг фактор при децата е и попадането на чуждо тяло (най-често дребни елементи от играчки, фиби и други). Почистването на ушната кал с клечки за уши също допринася за набутване на секрета навътре в слуховия канал и задържането му там.

Повече за анатомията и физиологията на ухото може да откриете в:

Действително, има доста причини за болка в ушите. Това да са локални нарушения в ухото или други вирусни инфекции. Някои често срещани причини за болки в ушите включват:

 • Попадане на течност или чуждо в ухото
 • Инфекции в ушния канал
 • Настинка, грип или инфекция на гърлото
 • Зъбна инфекция
 • Екзема в ушния канал

Други възможни причини за болката в ушите може да са свързани с нарушения в областта на врата, никнене на млечни зъби и/или недиагностицирана хранителна чувствителност, които да предизвикат оток, възпрепятстващ оттичането на течностите от евстахиевата тръба. В тези случаи, дразненето предизвикано от натрупаните течности, може да се прояви със същите симптоми като на инфекция.

Лечението на инфекции и болка в ушите включва приложение на различни капки за уши, съдържащи локално обезболяващо средство, а често и антибиотик), болкоуспокояващи средства (спрей или таблетки), а понякога и перорален прием на антибиотик. Ако причината за болката и възпалението е вирусна инфекция, антибиотичното лечение се оказва неефективно. В повечето случаи вирусните инфекции преминават в рамките на няколко дни.

Инфекцията на ушите може да доведе до редица усложнения, засягащи както ухото, така и околните тъкани, ако не се предприеме своевременно правилно лечение. Какво да правим обаче, докато бъде установена действителната причина и докато изчакваме „да премине” без антибиотик. За тези, които предпочитат да не прибързват с приложението на лекарства или просто търсят начин да облекчат състоянието, докато стигнат до лекаря, може да са от полза някои от следните алтернативни средства:

Домашни рецепти и средства

Топъл компрес

топъл компрес при болка в ухотоТопъл компрес е може би най-добрият метод за домашно лечение на болка в ушите. За да използвате топъл компрес, е нужно да вземете една мека кърпа, да я потопите в топла вода, да я изстискате, за да не капе вода от нея и да я наложете над ухото, докато се охлади напълно. Топлината ще намали отока на тъканите и ще помогне за намаляване на болката.

 

Почистване на носа

Често болката в ушите е свързана с настинка или грип. Ако носът е запушен и в него има натрупана слуз и секрети, това оказва натиск върху ушния канал и тъпанчето, което понякога засилва болката. Изчистването на носа и борбата с хремата може да облекчи в известна степен болката.

Сол

сол при болка в ухотоПоставете една чаша сол в микровълновата за около 5-6 минути. След това поставете горещата сол в чорап и с помощта на гумена ластика завържете отворения край. Легнете и поставете чорапа над засегнатото ухо за около 10 минути. Топлината от чорапа ще улесни оттичането на течността от ухото. За да получите облекчение, повтаряйте няколко пъти на ден.

Зехтин

Топъл зехтин е използван за лечение на болки в ушите в продължение на стотици години. Всичко, което е необходимо са няколко капки затоплен зехтин (но не горещ). Поставете затопления зехтин в подходяща бутилка с капкомер и накапете няколко капки в ухото, като поставете памучен тампон на входа на ушния канал, за да не изтече. Това ще доведе до бързо облекчение.

Лук

лук срещу болка в ушитеЛукът е не само основна съставка в кулинарията, но и една от мощните храни на природата, използвана в борбата с инфекции и отблъскване на вредните микроорганизми. Освен това, помага за намаляване на възпалението. За да използвате лук за лечение на болки в ушите, направете паста от смлян или пасиран лук и вода и нанесете във външната част на ухото.

Друга начин да използвате лук срещу болка и възпаление на ушите е да вземете една малка глава лук и да я нарежете на ситно. Поставете ситно нарязания лук в микровълновата за 1-2 минути, след което изчакайте малко да изстине и изцедете сока. Сложете две-три капки сок от лук в засегнатото ухо и изчакайте няколко минути. След това, обърнете главата си, за да се отцеди сокът от ухото.

Алтернативен вариант е да запечете една глава лук за 30 минути. След като се изпече, я разрежете на две части. Увийте едно от парчетата в памучна кърпа и го поставете върху засегнатото ухо в продължение на най-малко 5 минути. Може да повтаряте по 2-3 пъти на ден.

Кърма

кърма срещу болка в ушитеКърмените бебета определено страдат по-рядко от инфекции, спрямо тези, които не са кърмени. Кърмата се счита за едно от най-добрите средства за лечение на инфекции на ушите. Освен това, кърмата намира приложение още при инфекции на очите, малки порязвания, рани или леки изгаряния. В нея се съдържат естествени антитела, които намаляват болката и отока. С помощта на капкомер поставете 2-3 капки кърма в засегнатото ухо. Повтаряйте на всеки 2-3 часа, за да настъпи по-бърз ефект.

Сребърна вода

Може да накапвате 3-4 капки сребърна вода (леко затоплени преди употреба) - два пъти на ден. След това леко масажирайте областта около ухото. Изчакайте 5 минути, след което обърнете главата, за да изтече останалата вода. Повече информация за здравословните ползи на сребърната вода може да откриете в Сребърна вода - лечебни свойства и приложение.

Етерични масла

Масаж с етерично масло. Масажирането на външната част на ухото в областта на челюстната става и шията с етерични масла се смята за начин за насърчаване на кръвната циркулация и улесняване на дренажа. Масажът трябва да се извърша в посока надолу зад ухото и в предната част на ухото към бузата (бакенбардите). Препоръчваните за масажа масла са евкалипт, розмарин, риган, лавандула, лайка, мащерка, чаено дърво. Имайте предвид, че етеричните масла трябва да се употребяват като се добавят към основа (зехтин, кокосово масло) и не всички са подходящи за деца!

лавандулово масло срещу болка в ушитеЛавандулово масло. Ако болката в ушите е локализирана по-скоро в областта на ушната мида, може да използвате успокояващото масло от лавандула. За целта, втривайте неколкократно през деня от маслото в ушната мида или го използвайте под формата на топъл компрес. Ароматът оказва успокояващо действие и може да намали раздразнението при деца.

Изпарения от евкалиптово масло. Изпаренията от евкалиптовото масло е чудесно средство за отваряне на въздушните пасажи в организма. Подходящо е в случаите, при които възпалението на ухото в свързано с възпаление на гърлото и носните кухини. За да се възползвате от полезните му свойства, добавете няколко капки в една голяма купа или тенджера, пълна с гореща вода, наведете се над излизащата пара и покрийте главата си с кърпа. Това ще помогне да задържите парата „в капан” и по-голяма част от нея да премине през тялото. Стойте така около 10 минути и вдишвайте отделящите се изпарения.

Масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални свойства. За да приготвите натурален лек за възпаление на ухото е нужно да смесите 1 чаена лъжичка ябълков оцет, 2 супени лъжици зехтин, 3 капки масло от чаено дърво и една чаена лъжичка сребърна вода. Леко затоплете сместа, легнете на една страна като възпаленото ухо остане отгоре и накапете в него 5-6 капки. Останете така около 5 минути и след това обърнете главата си, за да изтече остатъка от сместа. Повтаряйте три пъти на ден, за да получите ефективен резултат.

Пробиотици

В храносмилателната система се съдържа голям процент от имунната тъкан, свързана с устойчивостта на организма към различни заболявания. Това е причината, поради която много лекари препоръчват употребата на пробиотици (живи култури от полезни бактерии). Това може да е от полза, когато възпалението на ухото има връзка с чувствителност към храни.

Билки

Екстракт от листа на манго

Вземете две или три листа от манго и ги стрийте така, че да извлечете сока им. Затоплете леко получения сок и поставете 2-3 капки от него в засегнатото ухо. Изчакайте няколко минути и обърнете главата си, за да изтече течността. Повтаряйте до три пъти на ден.

Босилек

листа от босилек срещу болка в ушитеЛистата от босилек са друго, добре познато, натурално средство за домашно лечение на ушни инфекции и болка в ушите. Нужни са ви 4-5 листа от босилек, които да стриете и да извлечете сока от тях. Може да го смесите с кокосово масло и с помощта на памучен тампон нанесете от сместа зад ухото и в областта пред него. Не поставяйте сока в ушния канал! Повтаряйте два пъти на ден.

 

Чесън и лопен

чесън и лопен срещу болка в ушитеЧесънът е едно от най-добрите естествени начини за засилване на имунитета, който се среща в природата. Той притежава естествена антибактериална и противовирусна активност, което го прави отлично средство в случаите, при които не е установен причинителят на инфекция. Може да направите смес от цвета на лопен и масло от чесън:

Масло от лопен може с успех да си приготвите и у дома. За целта, се нуждаете от цвят от лопен (отглеждан без употреба на хербициди или други токсични вещества или закупен от биомагазин). Поставете 1/4 чаша пресни или изсушени цветя от лопен в стъклен буркан или друг подходящ съд и ги залейте с растително масло (зехтин), в количество да покрие цветята. Покрийте с капак (или тензух, ако използвате пресен цвят) и поставете съда в топло помещение за няколко дни. След това прецедете и съхранявайте отцеденото масло в хладилник. Когато трябва да го използвате, го затоплете леко предварително, поставяйки шишенцето в чаша с гореща вода.

Маслото от чесън може да приготвите като счукате няколко скилидки и ги добавите към малко зехтин. Загрейте леко на съвсем слаб огън, след което прецедете. Смесете маслото от чесън с маслото от лопен и ще получите чудесен лек за болка в ушите.

С помощта на капкомер нанесете от готовата смес в болезненото ухо и изчакайте около минута, за да сместа да покрие ушният канал. Прилагайте по 3 пъти на ден. Действието му е насочено срещу микробите, отговорни за инфекцията.

Сироп от бъз

Според Медицинския център на университета в Мериленд (САЩ), сиропът от бъз може да има противовъзпалителни и противовирусни свойства. Сред различните естествени средства за болка в ушите, сиропът от бъз намира място със способността си да подсилват имунната защита на организма.

Хомеопатични продукти

хомеопатия при болка в ушите

Наред с изброените домашни средства, може да използвате и хомеопатични продукти за лечение на болка и инфекция на ушите. Някои от често препоръчваните хомеопатични продукти може да са под формата на капки за уши или таблетки.

Беладона - препоръчва се, когато ухото е зачервено, пациентът има повишена температура и интензивна болка в ушите.

Пулсатила - наличие на жълтеникав или зеленикав секрет от ушите и носа.
хепар сулфурис - при внезапна, остра болка в ушите и гъст, оцветен секрет от ушите.

Меркуриус солубилис - при силна болка в ухото, придружена с гнойна секреция.

Хамомила вулгарис - силна, нетърпима болка при деца.

Нужно е да знаете, че лечението с помощта на хомеопатия трябва да се проведе обезателно след консултация с хомеопат, който най-точно ще може да определи най-подходящият продукт, дозата и схемата на терапия!

Източници:

http://www.nlda.org
http://www.mommypotamus.com
http://www.homeremedyshop.com

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияФизиологияЛайфстайлИсторияМикробиологияБотаникаСнимкиНовиниИнтервютаКлинични пътекиОрганизацииСоциални грижиИзследванияОбразованиеСпортТестовеСпециалистиНормативни актове