Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Anacardiaceae (Смрадликови) Манго

Манго

Сем. Anacardiaceae (Смрадликови)

Манго - изображение

Манго (Mangifera indica) е голямо вечнозелено дърво, което принадлежи към семейство Anacardiaceae (Смрадликови). Видът е описан от Линей през 1753 г. Растението произлиза от Югоизточна Азия и Индия. Записки от региона доказват, че употребата му датира от 4000 г.пр.н.е. Будистките монаси са смятали мангото за свещен плод, защото самият Буда е медитирал под манговото дърво. То се разпространява в другите региони на света едва 300 г.сл.н.е. Мангото е националния плод в Индия, Пакистан и Филипините и националното дървото в Бангадеш. Плодовете на растението често се оприличават като „Кралят на плодовете”.

Устройство на манго:

листа на мангоДървото достига височина около 35 метра. Кората е тъмно сиво-кафява до черна, почти гладка с много малко пукнатини. Короната му е добре оформена, с гъста зеленина. Листата са разположени спирално. Те са линейно-продълговати по форма, заострени в двата края. Дължината им достига до 25 сантиметра, а ширината до 8 сантиметра. Цветът им е зелен или червеникав. Те носят ароматен мирис при смачкване.

цвят на манго

 

Цветовете са малки, белезникаво-червени или жълтеникаво-зелени на цвят. Хермафродитни са с диаметър 3-6 милиметра. Венчелистчетата са 5 на брой. Цветовете са групирани в големи съцветия с около 3000 цветчета.

 

 

 

плод манго

 

Плодовете са големи и притежават разнообразна форма и размер. Изградени са от жълтеникаво-червена обвивка и жълта вътрешност, съдържаща едно семе. То е с яйцевидна форма и е обвито от гъст влакнест еднокарп.

 

дърво мангоДървото манго се среща в две разновидности. Едната е индийската форма, която не понася влажност, младите и листа са ярко червени и податливи на плесенясване, има оцветен плод с правилна форма. Другата разновидност е филипинската форма, която е доста издържлива на влага, младите и листа са бледозелени или червени и устойчиви на плесенясване, плодовете са бледозелени с бъбрековидна форма.

 

Използваема част на манго

  • плодовете;
  • листа;
  • семена;
  • корени;
  • цветове;
  • пъпки.

Разпространение на манго

разпространение на мангоМангото се среща в диво състояние в Асам, Индия и Мианмар. Днес растението се култивира в повечето тропически райони. В най-голямо количество се произвежда в Индия, следвана от Китай, Тайланд, Нигерия, Мексико, Бразилия, Индонезия, Пакистан и Филипините. Растението предпочита слабо киселинни почви с рН 6-7. Вирее във влажни топли климатични зони.

Химичен състав на манго

плодове манго

  • мангиферин (ксантов С-гликозид);
  • натрий;
  • бета-каротин;
  • витамини от групата на B и E;
  • витамин С;
  • калций;
  • желязо;
  • калий;
  • магнезий;
  • мед;
  • диетични фибри;
  • танини;
  • полифеноли;
  • флавоноиди;
  • катехин;
  • аминокиселини;
  • танини;
  • етерично масло;
  • други съединения, съдържащи се в манго – 2-октен, аланин, алфа-феналланд, алфа-пинен, бета-пинен, каротеноиди, галонова киселина, лимонен, линолеинова киселина, оксалова киселина, палмитинова киселина, пероксидаза, пролин, кверцетин;
  • енергийно съдържание – 63 килокалории на 100 грама.

Плодовете на манго осигуряват 100% от необходимите ви за деня витамин С и витамин А и 12% от нуждите от фибри.

Приложение на манго

приложение на мангоЕстествените лекарства, получавани от лечебните растения, придобиват все по-голяма популярност. Мангото съдържа редица полезни физиологично активни вещества, които определят многобройните му лечебни свойства. Още в Аюрведата са записани медицинските му употреби. Освен това мангото намира и други приложения. Често се използва в кулинарията и козметиката. Понякога се използва и в промишлеността за боядисване на различни тъкани поради високо си съдържание на танини. В допълнение намира приложение в козметиката и в кулинарията.

Свойства на манго:

манго плодове

  • подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт;
  • защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка;
  • укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечно-съдови заболявания;
  • нормализира кръвното налягане;
  • освежаващо и ободряващо действие;
  • антиоксидантно – свободните радикали имат силен оксидиращ ефект и предизвикват увреждане на биологични молекули, включително протеини, липиди и ДНК. Това води до съпътсващи промени в тяхната функция и структура. Основните хранителни антиоксиданти в манго, като витамин Е, витамин С и бета-каротин, притежават този ефект. Екстракти от плода показват мощна почистваща активност към хидрокси-радикалите. Освен това те понижават и пероксидцията на желязото. Този ефект обуславя производството на хранителни добавки, съдържащи манго, за превенция на хронични заболявания, за които рисков фактор е оксидативният стрес;
  • антидиабетогенно – проучвания показват, че екстрактът от манго притежава значителен хипогликемичен ефект. Той понижава нивата на кръвната захар и стимулира секрецията на инсулин от В-клетките на панкреаса. Този ефект се дължи главно на активното съединение магниферин. То предлага нови хоризонти в лечението на захарен диабет тип 2;
  • антивирусна анкривност – изследвана е активността на растението срещу Herpes simplex virus. То инхибира репликацията на вирусните клетки и показва цитотоксичен ефект върху тях;
  • противопаразитно действие;
  • противотуморен ефект – дължи се на съдържанието на магниферин. Това съединение е мощен антиоксидант и спира патогенезата на туморни образувания с различна локализация;
  • стимулира имунната система;
  • противоъзпалително действие;
  • антибактериална активност;
  • хепатопротективно;
  • гастропротективно;
  • диуретично действие;
  • понижава нивата на холестерола в кръвта;
  • подобрява зрението;
  • предпазва от остеопороза;
  • подобрява паметта чрез повишаване на нивата на невротрофични фактори и цитокини.

Заболявания и състояния, при които се прилага манго:

манго

  • заболявания на отделителната система;
  • диария;
  • дизентерия;
  • анемия;
  • астма;
  • бронхит;
  • кашлица;
  • хипертония;
  • безсъние;
  • ревматизъм;
  • зъбобол;
  • левкорея;
  • артрит;
  • диабет;
  • кръвоизливи;
  • абцеси;
  • ухапвания от насекоми;
  • чернодробни нарушения;
  • хълцане;
  • болки в гърлото;
  • инфекциозни заболявания;
  • рак на дебелото черво, на гърдата, на простата и левкемия;
  • затруднено зрение;
  • остеопороза и др.

Начин на употреба:

сок от манго

  • сок от кората на дървото;
  • прах от кората разтровен във вода за промиване на рани;
  • употреба на цветовете и пъпките – почистете една чаена лъжичка цветове и пъпки. Стрийте ги на паста и ги добавете към чай. Друг вариант е да ги смесите с мед за лечение на диария и дизентерия;
  • листа – изсушете и натрошете листата от манго. Вземайте по една чаена лъжичка с 200 милилитра топла вода всяка сутрин за лечение на диабет;
  • запарка от свежи листа – при диабет;
  • изсушени семена;
  • сок от плодовете;
  • етерично масло от манго;
  • като добавка в козметиката;
  • в кулинарията – плодовете често се добавят към десерти. От тях се правят сладка, конфитюри и други ястия.

Етерично масло от манго

етерично масло от мангоЕтеричното масло от манго се извлича от семената и е жълто на цвят. То може да се приготви и в домашни условия, като се отстрани обвивката на семената, които се смесват с палмово или кокосово масло и престояват 7-10 дни на слънце. Манговото масло притежава редица ползи за здравето. То стимулира кръвообращението като по този начин понижава нивата на холестерола в кръвта. За хората страдащи от дислипидемия и хиперхолестеролемия, маслото е перфектна добавка към диетата им. Пациентите с диабет, също трябва да се замислят за употребата му, защото то намалява нивата на кръвната захар и забавя усвояването на глюкозата в организма. Освен това спомага за ефективно управление на теглото, като ускорява метаболизма. Етеричното масло от манго притежава редица благоприятни действия върху кожата и косата. То помага за лечение и превенция на акнето, за пърхут, за подхранване на косата, за предотваратяване на кодопад, за лечение на стрии и белези. Намира приложение в козметиката като добавка в различни лосиони и кремове за овлажняване и подхранване на кожата и косата, в шампоани, балсами и маски. Начин на приложение:

  • за насърчаване на клетъчната регенерация – смесете етерично масло от манго и от лимон с базово масло (кокосово или бадемово);
  • за подхранване на скалпа и стимулиране на растежа на здрава коса – смесете масло от манго с масло от розмарин. Нанесете на скалпа и масажирайте. Оставете да престои 1 час и след това измийте с шампоан.

Внимание!

Консумирането на плодовете може да предизвика алергични реакции!

Още по темата:

4.0, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org

http://www.themangofactory.com

www.mango.org/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

http://mangifera.res.in/

http://www.rain-tree.com/

http://www.fruit-crops.com

http://www.alwaysayurveda.com

http://naturalhomeremedies.co/

http://www.phytojournal.com/

https://www.healthbenefitstimes.com

http://ayurvedicoils.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаПроизводителиЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиНовиниЛайфстайлСнимкиТестовеНормативни актовеИсторияАлтернативна медицинаСпортЛеченияОрганизацииЗаведенияСпециалистиИнтервютаХранене при...Социални грижиКлинични пътекиФизиология