Манго
Манго (Mangifera indica) е голямо вечнозелено дърво, което принадлежи към семейство Anacardiaceae (Смрадликови). Видът е описан от Линей през 1753 г. Растението произлиза от Югоизточна Азия и Индия. Записки от региона доказват, че употребата му датира от 4000 г.пр.н.е. Будистките монаси са смятали мангото за свещен плод, защото самият Буда е медитирал под манговото дърво. То се разпространява в другите региони на света едва 300 г.сл.н.е. Мангото е националния плод в Индия, Пакистан и Филипините и националното дървото в Бангадеш. Плодовете на растението често се оприличават като „Кралят на плодовете”.
Устройство на манго
Изображение: Billjones94, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Дървото достига височина около 35 метра. Кората е тъмно сиво-кафява до черна, почти гладка с много малко пукнатини. Короната му е добре оформена, с гъста зеленина. Листата са разположени спирално. Те са линейно-продълговати по форма, заострени в двата края. Дължината им достига до 25 сантиметра, а ширината до 8 сантиметра. Цветът им е зелен или червеникав. Те носят ароматен мирис при смачкване.
Цветовете са малки, белезникаво-червени или жълтеникаво-зелени на цвят. Хермафродитни са с диаметър 3-6 милиметра. Венчелистчетата са 5 на брой. Цветовете са групирани в големи съцветия с около 3000 цветчета.
Плодовете са големи и притежават разнообразна форма и размер. Изградени са от жълтеникаво-червена обвивка и жълта вътрешност, съдържаща едно семе. То е с яйцевидна форма и е обвито от гъст влакнест еднокарп.
Дървото манго се среща в две разновидности. Едната е индийската форма, която не понася влажност, младите и листа са ярко червени и податливи на плесенясване, има оцветен плод с правилна форма. Другата разновидност е филипинската форма, която е доста издържлива на влага, младите и листа са бледозелени или червени и устойчиви на плесенясване, плодовете са бледозелени с бъбрековидна форма.
Използваема част на манго
- плодовете;
- листа;
- семена;
- корени;
- цветове;
- пъпки.
Разпространение на манго
Изображение: Anish nellickal, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Мангото се среща в диво състояние в Асам, Индия и Мианмар. Днес растението се култивира в повечето тропически райони. В най-голямо количество се произвежда в Индия, следвана от Китай, Тайланд, Нигерия, Мексико, Бразилия, Индонезия, Пакистан и Филипините. Растението предпочита слабо киселинни почви с рН 6-7. Вирее във влажни топли климатични зони.
Химичен състав на манго
- мангиферин (ксантов С-гликозид);
- бета-каротин;
- витамини от групата на B и E; витамин С;
- калций; желязо; калий; магнезий; мед; натрий;
- диетични фибри;
- танини; полифеноли; флавоноиди;
- катехин;
- аминокиселини;
- етерично масло;
- други съединения, съдържащи се в манго - 2-октен, аланин, алфа-феналланд, алфа-пинен, бета-пинен, каротеноиди, галонова киселина, лимонен, линолеинова киселина, оксалова киселина, палмитинова киселина, пероксидаза, пролин, кверцетин;
- енергийно съдържание - 63 килокалории на 100 грама.
Плодовете на манго осигуряват 100% от необходимите ви за деня витамин С и витамин А и 12% от нуждите от фибри.
Изображение: Obsidian Soul, CC0, via Wikimedia Commons; Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на манго
Естествените лекарства, получавани от лечебните растения, придобиват все по-голяма популярност. Мангото съдържа редица полезни физиологично активни вещества, които определят многобройните му лечебни свойства. Още в Аюрведата са записани медицинските му употреби. Освен това мангото намира и други приложения. Често се използва в кулинарията и козметиката. Понякога се използва и в промишлеността за боядисване на различни тъкани поради високо си съдържание на танини. В допълнение намира приложение в козметиката и в кулинарията.
Свойства на манго
- подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт;
- защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка;
- укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечно-съдови заболявания;
- нормализира кръвното налягане;
- освежаващо и ободряващо действие;
- антиоксидантно - свободните радикали имат силен оксидиращ ефект и предизвикват увреждане на биологични молекули, включително протеини, липиди и ДНК. Това води до съпътстващи промени в тяхната функция и структура. Основните хранителни антиоксиданти в манго, като витамин Е, витамин С и бета-каротин, притежават този ефект. Екстракти от плода показват мощна почистваща активност към хидрокси-радикалите. Освен това те понижават и пероксидацията на желязото. Този ефект обуславя производството на хранителни добавки, съдържащи манго, за превенция на хронични заболявания, за които рисков фактор е оксидативният стрес;
- антидиабетогенно - проучвания показват, че екстрактът от манго притежава значителен хипогликемичен ефект. Той понижава нивата на кръвната захар и стимулира секрецията на инсулин от В-клетките на панкреаса. Този ефект се дължи главно на активното съединение магниферин. То предлага нови хоризонти в лечението на захарен диабет тип 2;
- антивирусна анкривност - изследвана е активността на растението срещу Herpes simplex virus. То инхибира репликацията на вирусните клетки и показва цитотоксичен ефект върху тях;
- противопаразитно действие;
- противотуморен ефект - дължи се на съдържанието на магниферин. Това съединение е мощен антиоксидант и спира патогенезата на туморни образувания с различна локализация;
- стимулира имунната система;
- противовъзпалително действие;
- антибактериална активност;
- хепатопротективно;
- гастропротективно;
- диуретично действие;
- понижава нивата на холестерола в кръвта;
- подобрява зрението;
- предпазва от остеопороза;
- подобрява паметта чрез повишаване на нивата на невротрофични фактори и цитокини.
Изображение: freepik.com
Заболявания и състояния, при които се прилага манго
- заболявания на отделителната система;
- диария; дизентерия;
- анемия;
- астма; бронхит; кашлица;
- хипертония;
- безсъние;
- ревматизъм; артрит;
- зъбобол;
- левкорея;
- диабет;
- кръвоизливи;
- абсцеси;
- ухапвания от насекоми;
- чернодробни нарушения;
- хълцане;
- болки в гърлото;
- инфекциозни заболявания;
- рак на дебелото черво, на гърдата, на простата и левкемия;
- затруднено зрение;
- остеопороза и др.
Начин на употреба
- сок от кората на дървото;
- прах от кората разтворен във вода за промиване на рани;
- употреба на цветовете и пъпките - почистете една чаена лъжичка цветове и пъпки. Стрийте ги на паста и ги добавете към чай. Друг вариант е да ги смесите с мед за лечение на диария и дизентерия;
- листа - изсушете и натрошете листата от манго. Вземайте по една чаена лъжичка с 200 милилитра топла вода всяка сутрин за лечение на диабет;
- запарка от свежи листа - при диабет;
- изсушени семена;
- сок от плодовете;
- етерично масло от манго;
- като добавка в козметиката;
- в кулинарията - плодовете често се добавят към десерти. От тях се правят сладка, конфитюри и други ястия.
Етерично масло от манго
Изображение: freepik.com
Етеричното масло от манго се извлича от семената и е жълто на цвят. То може да се приготви и в домашни условия, като се отстрани обвивката на семената, които се смесват с палмово или кокосово масло и престояват 7-10 дни на слънце. Манговото масло притежава редица ползи за здравето. То стимулира кръвообращението като по този начин понижава нивата на холестерола в кръвта. За хората страдащи от дислипидемия и хиперхолестеролемия, маслото е перфектна добавка към диетата им. Пациентите с диабет, също трябва да се замислят за употребата му, защото то намалява нивата на кръвната захар и забавя усвояването на глюкозата в организма. Освен това спомага за ефективно управление на теглото, като ускорява метаболизма. Етеричното масло от манго притежава редица благоприятни действия върху кожата и косата. То помага за лечение и превенция на акнето, за пърхот, за подхранване на косата, за предотвратяване на косопад, за лечение на стрии и белези. Намира приложение в козметиката като добавка в различни лосиони и кремове за овлажняване и подхранване на кожата и косата, в шампоани, балсами и маски. Начин на приложение:
- за насърчаване на клетъчната регенерация - смесете етерично масло от манго и от лимон с базово масло (кокосово или бадемово);
- за подхранване на скалпа и стимулиране на растежа на здрава коса - смесете масло от манго с масло от розмарин. Нанесете на скалпа и масажирайте. Оставете да престои 1 час и след това измийте с шампоан.
Внимание!
Консумирането на плодовете може да предизвика алергични реакции!
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
СЛИМЛАБ ПРЕМИУМ ФЕТ БЪРНЪР капсули * 60
ФЛОРАДИКС МАГНЕЗИЙ СИРОП 250 мл SALUS HAUS
АФРОДИТА МАСЛО ЗА ТЯЛО С МАНГО 350 мл
ХАЯ ЛАБС АФРИКАНСКО МАНГО капсули * 60
РЕДУКАЛ СЛИМ капсули * 30 DR. GREEN
НЕЙЧЪРС ПЛЮС АНИМАЛ ПАРАД ТЪМИ ЗИМ ЕНЗИМИ И ПРОБИОТИЦИ дъвчащи таблетки * 90
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ МАСЛО ЗА ТЯЛО ПРАСКОВА И МАНГО 200 мл
АФРОДИТА СПА СКРАБ ЗА ТЯЛО МАНГО И ЗЕЛЕН ЧАЙ 250 мл
БИОВЕА АФРИКАНСКО МАНГО капсули 600 мг * 60
ХИП ПЪЛНОЗЪРНЕСТА КАША С БАНАНИ 190 гр. 4830
ВИТАЛ ФЛЕКС ЛЕГ капсули * 30
КЛОРАН ПОДХРАНВАЩ И ТРЕТИРАЩ ШАМПОАН С МАНГО 400 мл
Библиография
https://en.wikipedia.org
http://www.themangofactory.com
www.mango.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://mangifera.res.in/
http://www.rain-tree.com/
http://www.fruit-crops.com
http://www.alwaysayurveda.com
http://naturalhomeremedies.co/
http://www.phytojournal.com/
https://www.healthbenefitstimes.com
http://ayurvedicoils.com/
Коментари към Манго