Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Техники и средства срещу заглъхване на ушите

Техники и средства срещу заглъхване на ушите

Техники и средства срещу заглъхване на ушите - изображение

Заглъхването на ушите е състояние, което може да настъпи под влияние на различни фактори и заболявания. Една от честите причини за състоянието е настъпване на промяна в налягането между средното ухо и външното налягане, дължащо се на нарушено отваряне и затваряне на Евстахиевата тръба.

Евстахиевите тръби представляват анатомични структури в ухото, свързващи средното ухо към задната част на гърлото. Размерът и формата на Евстахиевата тръба е различен при децата и възрастните. Това е и причината, поради която случаите на серозен отит са значително по-чести при деца.

Анатомия на Есвахиевата тръба

Някои деца наследяват по-тесни и къси Евстахиеви тръби от своите родители и това обуславя отчасти и фамилната обремененост към ушни инфекции.

Заглъхване на ушите поради дисфункция на Евстахиевата тръба

Дисфункция на Евстахиевата тръба се появява, когато лигавицата е набъбнала или тръбата не се отваря достатъчно, за да се осигури преминаване на въздуха към средното ухо. Причини за дисфункция на Евстахиевите тръби могат да бъдат:

Настинка, която причинява възпаление на горните дихателни пътища, обхващащо и Евстахиевата тръба. Когато лигавицата на носа е възпалена и раздразнена може да предизвиква стесняване на отвора на Евстахиевата тръба или неговия проход. Лигавицата, покриваща средното ухо и Евстахиевата тръба е еднаква с тази покриващ носната кухина, синусите и гърлото. Поради това, често инфекция на една от тези области, лесно се разпространява към другите.

Алергии или синузит може да причинят промени в налягането и събиране на течност в средното ухо. Течността в ухото може да доведе до инфекция, известна като среден отит. Това се случва често при малки деца, тъй като техните Евстахиеви тръби са по-къси и по-лесно се запушват.

Алергии, които засягат носа, като хроничен ринит и сенна хрема, може да предизвикат допълнително натрупване на слуз и възпаление в и около Евстахиевата тръба.

Аденоидната тъкан в задната част на носа, близо до Евстахиевата тръба може да действа като резервоар за бактерии, които допринасят за повтарящи се инфекции на ушите и дисфункция на евстахиевите тръби.

Замърсяване на въздуха с цигарен дим

Натрупване на ушна кал

Събиране на течност в средното ухо, което може да причини възпаление на ушите (остър отит на средното ухо).

Промени в надморската височина и налягането на въздуха, както по време на полет, пътуване през различни надморски височини или гмуркане.

Въпреки че се случва рядко, тумор или маса в основата на черепа или назофаринкса могат да доведат до обструкция на Евстахиевата тръба. Тези състояния са изключително сериозни и трябва да бъдат квалифицирана медицинска помощ.

Симптомите при дисфункция на евстахиевите тръби може да продължат от няколко часа до няколко седмици, дори и повече. Обикновено, най-характерният симптом е отслабване на слуха или усещане за наличие на течност в него. Възможни са още:

 • шум в ушите
 • замаяност
 • болка в ушите
 • поява на гнойни или кървави секрети
 • схванат врат
 • трудност при говорене или отваряне на устата
 • повръщане
 • болка в костта зад ухото
 • внезапни промени в зрението
 • изтръпване на лицето

Конвенционалните методи и средства при дисфункция на Евстахиевите тръби са насочени основно към причината за състоянието, както и прилагане на локални средства за облекчаване на симптомите. Най-често те включват:

 • прилагане на локални болкоуспокояващи капки за уши
 • деконгестантни капки или спрей за нос
 • локална антибиотична терапия (при бактериална инфекция)
 • стероидни спрейове или капки за нос (при алергия)
 • при наличие на по-сериозни промени и заболявания може да е необходимо и хирургично лечение.

Съществуват някои техники и средства срещу заглъхване на ушите, които можем да приложим у дома:

Промивка на носната кухина и синуси

Промивка на носаТрадиционно средство срещу запушване на Евстахиевите тръби (заглъхване на ушите) и болка в ушите е промиване на носната кухина със специално проектирана каничка за промивка на носа.

Каничка за промивка на носа може да бъде закупена от всяка аптека или дрогерия. Употребата й е популярна практика в йогата, чрез която се прочиства носните проходи и свързаните с тях околоносни синуси и кухини. Може да използвате каничката със солена вода или обикновена чешмяна вода.

Маневра на Валсалва

Метод на ВалсалваЛесно може да се отървете от заглъхването на ушите чрез извършване на маневрата на Валсалва:

Затворете устата си и притиснете ноздрите с пръсти. След това поемете дълбоко въздух през устата и, запазвайки носа притиснат, се опитайте да изкарате въздуха през него. При правилна техника, трябва да чуете лек пукащ звук, което означава, че Евстахиевите тръби са отворени и налягането е изравнено.

Внимание! НЕ издухвайте носа си твърде силно, поради риск от увреждане на тъпанчето.

Топъл компрес

Топъл компресТопъл компрес е идеално средство за намаляване на подуването и болката. Освен това е много добро средство за лечение на запушени уши, свързани с настинка или синусна инфекция. Топлината разтваря натрупаният секрет, облекчава болката и отпушва ухото.

Потопете чиста кърпа в топла вода и я поставете върху ухото, за да облекчите възпалението. Също така, може да използвате електрическа възглавничка (не се препоръчва за малки деца, тъй като те не са в състояние да преценят кога температурата става твърде гореща и съществува риск от изгаряне). Затоплена торбичка (чорап) със сол също може да послужи като топъл компрес.

Пара

По същество, принципът на действие при този метод е същият, както при топъл компрес. Просто напълнете купа с гореща вода, поставете кърпа над главата си и вдишвайте отделящата се пара. Това ще спомогне за отпушването на носа и ушите.

Гаргара

Гаргара със солена водаГаргара със солена вода помага за отпушване на носа и успокояване на гърлото, което може да доведе и до облекчаване на запушването на ушите.

Смесете една чаена лъжичка сол в чаша топла вода. Направете гаргара с нея за 15-30 секунди, след което изплюйте. Направете това няколко пъти подред, докато не получите облекчение.

Ако въпреки приложените методи и средства не получавате облекчение се консултирайте с Вашия лекар.

Заглъхване на ушите по време на пътуване

Резки промени в надморската височина могат да предизвикат промени във въздушното налягане от двете страни на тъпанчевата мембрана и заглъхване на ушите. В този случаи може да е от полза

Прозяване

ПрозявкаПрозяването спомага за изгонване на въздуха от вътрешното ухо и изравняване на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана, тъй като помага за активиране на мускулите, отварящи евстахиевите тръби. Понякога, това може да е достатъчно за справяне със заглъхналите уши.

 

Дъвка

ДъвкаТози трик работи отлично по време на полет. Дъвченето на дъвка е чудесен начин да предизвикате отваряне на Евстахиевите тръби и да почувствате моментално облекчение, тъй като спомага за освобождаване на повече слюнка, която може да помогне за преглъщането.

 

Заглъхване на ушите поради натрупване на ушна кал

Ако заглъхването на ушите е в резултат на прекомерно количество ушна кал, може да е от полза:

Водороден прекис

Водороден прекис в ухотоДруг начин за лечение на запушване на Евстахиевите тръби е като сложите да заври смес от равни количества хладка вода и 3% водороден прекис. Изчакайте да изстине до стайна температура, напълнете този разтвор в спринцовка и го впръскайте в ухото, докато лежите на една страна. Добре е главата да остане настрани за около 30 секунди, преди да се обърнете на другата посока и разтворът да изтече.

Алтернативен вариант е да използвате само 3% водороден пероксид. Накапете две капки в засегнатото ухо. Ще чуете шум, наподобяващ шумящо шампанско, но не се притеснявайте. Изчакайте, докато шума спре (може да отнеме около 10 минути), след което наклонете главата си, за да се отцеди течността.

Внимание! Не прилагайте този метод често, тъй като прекомерната употреба на водороден пероксид може да причини повреда на тъпанчето.

Оцет и изопропилов алкохол

Ябълков оцетСмесете равни части ябълков оцет и изопропилов алкохол и накапете от сместа в ушния канал. Това ще спомогне за нейното разграждане и по-лесно отстраняване.

Алтернативно, може да използвате 3 %водороден прекис. Няколко капки в ухото са достатъчни за размекване на ушната кал и почистване на ухото.

Поставянето на малко количество кокосово масло или зехтин в ушите, преди сън, също се приема за ефективен метод за справяне със запушване на ухото.

Важно е да знаете, че не бива да поставяте течност в ухото в случаи на перфорирано тъпанче или подозирате инфекция на ухото. В тези случаи, обезателно се консултирайте с лекар!

Избягвайте употребата на памучни тампони или клечки за уши, тъй като те ще допринесат за избутването на ушната кал в близост до тъпанчето и това допълнително може да влоши състоянието.

Потърсете съвет от лекар, ако симптомите продължават повече от 48 часа и/или са придружени от болка.

Заглъхване на ушите може да настъпи и в резултат на попадане на вода в ухото. Какво може да бъде от полза в тази ситуация, може да прочетете в Техники и средства за бързо премахване на вода от ухото.

Източници:
www.yogawiz.com
http://www.wikihow.com
http://www.lightskincure.org
https://nutrilover.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияЛеченияЛайфстайлИсторияМикробиологияБотаникаСнимкиНовиниКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиОрганизацииИзследванияОбразованиеСпортТестовеСпециалистиНормативни актове