Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Как да се справим с шума в ушите?

Как да се справим с шума в ушите?

Как да се справим с шума в ушите? - изображение

Почти всеки от нас в един или друг момент е преживял период на леко звънене или друг звук в ухото. Това състояние е известно като шум в ушите.

Шум в ушите или тинитус е състояние, при което засегнатият "чува" звуци, които са нереални. Могат да включват постоянно звънтене, бръмчене, пищене. Среща се при около 10-15% от хората.

Шумът в ушите може да възникне в едното или двете уши, както да бъде периодичен или постоянен. Нерядко се съобщава за появата му вечер, особено при пълна тишина.Тинитус

Най-честите причини за тинитус са: силен стрес, преумора, прекомерен прием на кофеин, натрупване на ушна кал, предозиране на аспирин и хинин, високо кръвно налягане, алкохолизъм, прекалено често или грубо чистене на ушите, продължителна експозиция на силен шум, попадане на вода в ухото, невралгия, мигрена, страничен ефект от някои медикаменти, прием на марихуана.

Освен изключително неприятен и досаден, шумът в ушите може да бъде сигнал за сериозно медицинско състояние, като оталгия (болка в ушите), отит, мастоидит, болест на Мениер, тумор на слуховия нерв, Лаймска болест, тежка анемия, болест на Пейджет, артериосклероза, психични разстройства, каротидна тромбоза, наличие на чуждо тяло в ухото, хроничен синузит, отосклероза, коремен тиф, левкемия, аортна регургитация, прекомерен прием на кортикостероиди, баротравма, шийна остеохондроза, хроничен нефрит, запушване на евстахиевата тръба, лабиринтит, перфорация на тъпанчето, височинна болест, химично отравяне (анилин, бензен, бромати, хексан, метан), хиповолемия.

Повече информация за тинитуса може да прочетете тук:

Шум в ухотоТова досадно и неприятно състояние може да окаже неприятно въздействие на ежедневните дейности и да предизвика намаление на слуха, затруднение в работата, концентрацията или проблеми със съня. Освен предписанията на лекарите, поведението на пациента е от съществено значение и важна стъпка към справяне с проблема. Въпреки че невинаги е лесно да се намери точната причина за шум в ушите, има няколко естествени средства и алтернативни методи за редуциране или изчезване на неприятния звук, които са много ефективни.

Ето как да се справим с шума в ушите:

Билки и храни при шум в ушите

Някои храни могат да имат ефект на увеличаване на интензивността на шума в ушите, а други да помогнат за облекчаване на симптомите на тинитус. Здравословните хранителни навици спомагат за решаване на тези хранителни дефицити, които предизвикват шум в ушите. Адекватният прием на протеини, витамини А, Е, В, цинк и магнезий са от особено значение за борба с тинитуса.

Установено е, че следните билки и храни са ефективни при облекчаване на симптомите на тинитус:

Гинко билоба

Гинко билобаГинко билоба се счита за най-добрата билка за шум в ушите. Играе ключова роля в подобряване на кръвообращението, което от своя страна подобрява функционирането на ухото и намалява звуковите усещания. Освен това, тази билка има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да излекуват подлежаща инфекция или да допринесат за подобряване на състоянието.

За лечение на шум в ушите може да приемате екстракт от гинко билоба всеки ден в продължение на 4-6 седмици, за да получите положителни резултати.

Свещен босилек

Свещен босилекСвещеният босилек е друго добро естествено средство за лечение на шум в ушите. Неговите антибактериални свойства могат да убият бактериите, които могат да причинят проблема. Освен това, тази билка може да Ви донесе облекчение от болки в ушите.

 

 

 

Джинджифил

ДжинджифилДжинджифилът също се използва за лек при шум в ушите. Лечебните свойства на джинджифила спомагат за подобряване на циркулацията на кръвта, убиване на патогени и борба със свободните радикали. Освен това, джинджифилът има подобни на аспирин свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката, съпътстваща тинитуса.

Добавете половин чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша топла вода. Оставете да се накисне 10 минути, прецедете и добавете малко мед. Пийте този билков чай два или три пъти дневно в продължение на няколко дни, за да облекчите симптомите.

Също така, дъвчете няколко резена суров джинджифил. Процесът на дъвчене помага за облекчаване на налягането в ухото, което може да причинява шум в ушите.

Синапено масло

Синапено маслоСинапеното масло е друг популярен домашен лек за шум в ушите. Допринася за подобряване на циркулацията на кръвта. Също така, противогъбичните и антибактериалните му свойства спомагат за лечение на ушни инфекции. Синапеното масло стимулира имунната система за защита от инфекции и помага за премахване на натрупаната ушна кал.

Леко затоплете малко синапено масло. Поставете няколко капки директно в засегнатото ухо. Оставете маслото в ухото за 5-10 минути, след което наклонете главата си на другата страна, така че маслото да се оттече от ухото. Извадете омекотената ушна кал с помощта на тампон. Повтаряйте процедурата веднъж дневно в продължение на няколко дни.

Рициново масло

Рициново маслоПоставяйте 3-4 капки рициново масло във всяко ухо ежедневно, за да лекувате шума в ушите. След приложение на капките се поставя тампон памук.

 

 

 

 

Слънчогледови семена

СлънчогледСлънчогледовите семена са едно от най-старите китайски лечебни средства. Яжте слънчогледови семки или консумирайте чай, приготвен от тях, за лечение на тинитус.

 

 

 

Сусам

СусамСусамът е богат на цинк и е бил използват в ориенталската и източната медицина за лечение на шум в ушите.

Може да добавите сусама към Вашите ястия.

 

 

 

Чесън

ЧесънЧесънът може да се използва за лечение на шум в ушите, причинен от големи височини или студено време. Чесънът помага за намаляване на възпалението, както и за подобряване на кръвообращението. Освен това, той има антибактериални свойства, които могат да въздействат на инфекция, допринасяща за проблема.

 

Ябълков оцет

Ябълков оцетПротивогъбично и противовъзпалително средство, ябълковият оцет може да се използва за лечение на всяка инфекция, която може да причини тинитус. Ябълковият оцет балансира също така алкалното ниво в организма.

Смесете две супени лъжици ябълков оцет и малко мед в чаша вода. Пийте този разтвор два или три пъти на ден, докато шумът в ушите не изчезне.

Ананас

АнанасКонсумацията на ананас може да помогне за намаляване на шума в ушите. Ананасът допринася за намаляване на възпалението поради съдържанието си на ензим, известен като бромелаин. Освен това, ананасът е богат на витамини, включително и витамин А.

Яжте пресен ананас през целия ден за намаляване на възпалението. Може да приемате и пресен сок от ананас.

Храни, богати на витамин В12

Храни, богати на витамин В12Няколко проучвания са установили силна положителна корелация между шума в ушите и други слухови проблеми и недостиг на витамин В12.

Установено е положителното въздействие на приложение на витамин В12 за облекчаване на симптомите на тинитус. Говеждо месо, сирене, миди, раци, яйца, черен дроб, омар, стриди, риба и хайвер са богат източник на витамин B12.

Храни, богати на цинк

Храни, богати на цинкИзследователи са открили висока степен на корелация между цинков дефицит и поява на тинитус. Възрастният организъм изисква 15 мг ежедневна доза цинк. Прием на добавки с цинк помага за облекчаване на шума в ушите при голям брой от случаите. Храни, богати на цинк, включват стриди, черен дроб, агнешко месо, семена от сусам, семена от диня, говеждо месо, тиквени семки.

 

Тиква

ТикваКонсумацията на храни, като тиква, които са богати на витамин А, може да помогне за изчезване на шума в ушите. Установено е, че дефицит на витамин А е една от водещите причини за много ушни проблеми, включително тинитус.

Витамин А е от съществено значение за правилното функциониране на кохлеата, вътрешното ухо, което е отговорно за приемането и предаването на звуците.

 

Намаляване на приема на сол

Намаляване на приема на солИзвестно е, че прекомерното количество сол задържа вода в организма. Това увеличава притока на кръв в ушите и създава налягане върху слуховата система, което води до влошаване на шума в ушите. Намаляване на приема на сол помага за редуциране на интензивността на шума в ушите.

 

 

Избягване на прием на мазнини

Избягване на прием на мазниниИзбягвайте приема на мазнини, които повишават холестерола - храни, като тлъсти меса, яйчен жълтък, колбаси, масло, олио или маргарин. Заменете ги с масла, богати на омега-6, линолова киселина и други ненаситени мазнини.

 

 

 

 

Идентифициране и избягване на алергени

Избягване на алергениАлергии към определени храни могат да предизвикат шум в ушите. Храни, като авокадо, шоколад, мляко, сирене, соя, банани и някои цитрусови плодове, са често срещани алергени, които причиняват шум в ушите. Обърнете внимание на храната, която води до влошаване на симптомите, и избягвайте консумацията й.

 

 

Избягване на приема на стимуланти

Избягване на стимулантиСтимуланти, като алкохол, чай, кафе и цигари, изострят чувствителността на слуховите нерви, което води до повишена чувствителност и шум в ушите.

 

 

 

 

Избягвайте захарта

Избягвайте захартаИзбягвайте захарта, собено бялата рафинирана захар. Наблегнете на естествената сладост и се опитайте да свикнете с натуралния вкус на храните. Ако не можете без сладко, използвайте натурален пчелен мед, но в минимални количества.

 

 

 

Промени в начина на живот

Промени в начина на живот могат да облекчат шума в ушите:

Спрете тютюнопушенето

Спрете тютюнопушенетоТютюнопушенето може да влоши шума в ушите по два начина. Първо, тютюнопушенето уврежда притока на кръв към чувствителните нервни клетки, които контролират слуха. Освен това, действа като стимулант, което може да увеличи тинитуса. Избягвайте също задимени помещения.

 

 

Избягвайте алкохола

Избягвайте алкохолаСпиртните напитки са изключително противопоказни при шум в ушите.

 

 

 

 

 

Слушане на успокояващи звуци

Успокояваща музикаШумът в ушите може да Ви притесни повече, когато е тихо. Алтернативен и доста ефикасен метод е слушането на приятна музика и природни звуци. Така че си пуснете във фонов режим нежна музика или радио, за да се разсеете от тинитуса.  Във виртуалното пространство има много компилации с нежна музика, шум от реки, птици и животни.

Планирайте време за почивка всеки ден

Време за почивка всеки денНормално е да чувствате притеснение и раздразнение, когато чувате шум в ушите или когато той се обостря. Но стресът и притеснението могат да влошат тинитуса. Освен това една от честите причини за поява на шум в ушите е силният стрес и прекомерното натоварване.

Опитайте с различни начини да релаксирате, докато не намерите техника, която работи най-добре при Вас. Дори и 15 минути дълбока релаксация може да облекчи стреса и да подобри настроението Ви.

Опитайте методи за релаксация, като йога, тай-чи, медитация, прогресивна мускулна релаксация, автохипноза.

Отделете време за себе си и използвайте всяка възможност, за да отдъхнете. Разпределете ангажиментите вкъщи и поемайте по-малко отговорности.

Осигуряване на достатъчно сън

Достатъчно сънУмората често влошава симптомите, като може да превърне лекото бучене в ушите в силен нетърпим звук.

 

 

 

 

Спортувайте редовно

Спортувайте редовноСпортувайте най-малко три пъти седмично. Физическите упражнения облекчават много здравословни проблеми, което може да се случи и с тинитуса. Освен това, практикуването на спорт е инициатор на добро настроение. Физическата активност може да намали стреса, да подобри съня и да се бори с депресията.

 

Почистване на ушната кал

Почистване на ушна калТова е едно най-първите средства, които трябва да изпробвате, като най-добре е да бъде проведено от специалист.

 

 

 

 

 

Поставяне на топъл компрес на ушите

Топъл компресЛегнете, отпуснете се и поставете затоплени кърпи върху двете уши. Повторете това няколко пъти през деня.

 

 

 

Избягвайте силни шумове

Избягвайте силни шумовеТази мярка е трудна за спазване в големия град, но колкото повече намалите експозицията на шум, толкова по-добре ще се чувствате. Ако работата Ви е такава, че няма как да спазвате този съвет, практично решение е носенето на антифони. Увеличете разходките сред природата, а ако имате възможност - преместете се на по-отдалечено и спокойно място.

 

Други алтернативни методи за терапия

Други алтернативни методиНякои пациенти са получили облекчение с помощта на акупунктура, акупресура, рефлексотерапия, магнитна терапия, аюрведическата медицина. Ефектът от тези методи е строго индивидуален и всеки сам трябва да намери най-подходящия за него.

4.5, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-tinnitus.html
http://home-cure.net/home-remedies-natural-cure-tinnitus/
https://homeremedyshop.com/22-home-remedies-for-tinnitus/
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/living-with#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноХранене при...ФизиологияАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлИсторияБотаникаНовиниСнимкиКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиОрганизацииИзследванияОбразованиеСпортТестовеСпециалистиНормативни актове