Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Лечебни свойства и приложения на кислородна вода

Лечебни свойства и приложения на кислородна вода

Лечебни свойства и приложения на кислородна вода - изображение

Кислородната вода притежава свойства, които я правят подходящ лек за някои състояния и заболявания. Препоръчва се като средство срещу инфекциите, болка, за детоксикация и други.

Какво представлява кислородната вода?

Кислородната вода, всъщност, представлява водороден пероксид (Н2О2), съставен от кислород и вода в уникално съотношение, формиращо универсално бактерицидна течност. В молекулата на кислородната вода се съдържат два атома водород и два атома кислород.

Защо водородният пероксид притежава толкова лечебни свойства?

Може да се каже, че кислородната вода заема второ място по приложения свързани със здравето и домакинството, след ябълковия оцет. Подобно на озона, тя лекува посредством окисление.
Когато се приложи като лечебно средство, водородният пероксид реагира с органичната материя, разпадайки се на вода и кислород. Добавеният към системата кислород, променя средата така, че повечето причинители на заболявания не могат да оцелеят.

За какво може да се използва водородният пероксид?

Като алтернативно средство за лечение, водородният пероксид се бори с инфекциите, премахва токсините, лекува бактерии и вируси и ги неутрализира в зачатък. Някои от най-честите приложения на водородния пероксид според алтернативната медицина са при лечение на инфекция на синусите, прочистване на рани, премахване на паразити, намаляване на зъбобола, детоксикация на организма. Широка популярност доби и като средство за терапия при рак.

Инфекция на синусите

синузитВодородният прекис се използва за лечение на синузит, тъй като прочиства носните проходи и убива микробните причинители и предотвратява прогресиране на заболяването.

Рани

Едно от най-разпространените приложения на водородния пероксид е като дезинфектант. Когато се прилага върху рана, той реагира с органичната материя и предизвиква окисление, в резултат на което се унищожават всички микроби и се предотвратява инфектиране.

Паразити

Както и при другите форми на терапия, когато се приема вътрешно, водородният прекис добавя кислород към вътрешната среда на организма и я прави неподходяща за растежа и размножаването на паразитите, поради което те се елиминират от тялото.

Зъбобол

Приложен към зъба, водородният пероксид действа леко противовъзпалително и облекчава болката. Също така, отстранява микробните причинители, отговорни за инфекцията и зъбобола.

Може да използвате и водороден прекис за дезинфекция на четката си за зъби – достатъчно е да я потапяте в разтвор на водороден прекис.

Избелване на зъби

водороден пероксид за бели зъбиВодородният прекис може драстично да избели усмивката само за няколко секунди. Може да се комбинира със сода за хляб, за да си приготвите домашна избелваща паста за зъби.

Настинка и грип

Следващият път, когато почувствате, че Ви е настигнала настинка, имате болки в ушите или гърлото, вземете 3 % водороден пероксид. Той може да се прилага и към ухото! Звучи странно, но е така, тъй като ушите, носа и гърлото са анатомично свързани и лесно се засягат от вируси заедно.

Поставете 2-3 капки водороден прекис в ушите, когато усетите поява на настинка или грип – несъмнено това ще помогне за предотвратяване или поне намаляване на тежестта на боледуването.

Не прилагайте водороден прекис в ушите повече от  един път в рамките на няколко дни!

Тинеа педис (микоза, дерматомикоза)

водороден пероксид срещу тинеа педисПопулярно е и приложението на водороден прекис за лечение на едно от често срещаните условия на краката – тинеа педис). Просто напръскайте краката си с водороден пероксид 3 % след тренировка, за да отстраните попадналите бактерии. Хората, които вече страдат от този проблем, може да накиснат стъпалата си в 3 % водороден прекис за няколко минути.

Детоксикация

Отстраняването на всякакви токсини от организма е важна стъпка към цялостното здраве. Водородният прекис може да се използва и като средство за отстраняване на натрупаните в тялото токсини и по този начин намалява значително риска от развитие на хронични заболявания и дори, рак.

Ракът е сред най-новите открити приложения на водородния пероксид. В този случай, той окислява изменените клетки, без да навреди на старите.

Как да използвате водороден прекис?

Водородният пероксид може да бъде използван по редица начини. Най-често се използва за външно, но след разреждане може да се използва и вътрешно. Друг добър начин за употреба е чрез инхалационна терапия.

Инхалаторна терапия

Водороден прекис за инхалаторна терапия е описана от Бил Мънроу ( Bill Munro) и се нарежда сред най-популярните лекове за вирусни инфекции, ХОББ, хронична кашлица, астма, херпес и рак.

Внимание! При този метод не бива да се използва водороден прекис в концентрация по-висока от 3 %.

Според Бил Мънроу, ефект от терапията настъпва, ако се спазва предложената от него дозировка – 5 впръсквания, 6 пъти на ден, в продължение на 2 до 4 седмици за протрахирана вирусна инфекция. За рак е нужно повече време, около  3-4 месеца.

Как се прилага методът на вдишване на водороден пероксид? Снабдете се с помпа за нос, която да разпръсква разтвора под формата на фина мъгла (може да използвате назалните спрейове, които се предлагат в аптеките).

Купете 3 % водороден прекис от местната аптека (хранителният клас 35 % водороден прекис може да бъде опасен, ако не се разреди правилно, поради което не се препоръчва за този вид терапия!)

Изсипете съдържанието на помпата (спреят) за нос и измийте добре с топла сапунена вода. Изплакнете добре, като се уверите, че не са останали следи от сапун.

Напълнете празната помпа с 3 % водороден пероксид.

Пръснете непосредствено пред устната кухина и вдишвайте. Пръснете така 6 пъти.

 

Не вдишвайте през носа! Понякога хората тълкуват грешно инструкциите и впръскват в ноздрите.

Правете това 4-6 пъти на ден!  Ако се опитвате да се отървете от вирусна инфекция, впръсквайте на всеки 2 часа в продължение на 36 до 48 часа.

Вътрешна употреба

водороден пероксид за вътрешна употребаЗа вътрешна употреба е най-подходящ водороден пероксид 35 % хранителен клас. Кислородната вода е силно летлива във високи концентрации, но в по-ниски концентрации и след подходящо разреждане може да се използва като отлично лечебно средство приемано през устата.

Внимание! Тази концентрация е изключително висока и се приема само след подходящо разреждане (обикновено няколко капки се добавят към различно количество вода)! Пазете кожата от пряк контакт с неразредения водороден пероксид, тъй като може да предизвика изгаряне. Вътрешният прием на неразреден водороден прекис може да бъде изключително опасен, дори смъртоносен!

В аптеките лесно може да се открие 3 % водороден прекис. За съжаление обаче, той често съдържа токсични стабилизатори като ацетанилид, фенол, натриев станат и тетранатриев фосфат. За вътрешна употреба може да се използва само чист 3 % водороден пероксид.

Най-ефективна за вътрешна употреба е 35 % водороден пероксид хранителен клас! Съхранявайте го в малка стъклена бутилка. Разрежда се като няколко капки се поставят в чаша с вода. Да не се използва хлорирана вода, минерална вода или друга, съдържащи примеси. Подходяща е дестилираната вода.

Поставете 1 до 3 капки в 250 мл вода. Пийте три пъти на ден. В последствие може постепенно да повишите дозата, но това трябва да стане под контрола на специалист в областта на терапията с водороден пероксид в зависимост от конкретното състояние.

Важно! Вътрешното приемане на водороден прекис трябва да става на празен стомах, най-малко 1 час преди или 3 часа след хранене. Ако се приема твърде кратко време около храненето може да реагира с храната и да доведе до отделяне на токсични продукти.

Външно приложение

Внимателно добавете 1 чашка 35% или 10 чашки 3 % водороден пероксид към голяма вана пълна с топла вода. Използвайте предпазни ръкавици и очила по време на смесването! Накиснете се във ваната за 20 минути. Предимство на този метод е, че кожата абсорбира пероксида, без да влияе на храносмилателната система.

За рани може да използвате 1 до 3 капки 35 % водороден прекис или фармацевтичен клас (3 %) водороден прекис в чаша чиста, нехлорирана вода. Не използвайте по-концентриран разтвор, тъй като може да бъде токсичен за новите клетки.

За устна хигиена, като вода за уста, разредете 1% водороден пероксид в съотношение 1:1 с вода.

Странични реакции

Когато за пръв път започнете терапия с водороден пероксид, може да усетите някои нежелани реакции, често означавани като „лечебна криза“. Този ефект се дължи на бързото умиране на бактериите и гъбичките, съпроводено с отделяне на токсини в кръвния поток. За да намалите неприятните усещания, пийте много вода. „Лечебната криза“ може да се прояви със симптоми като кожни обриви, главоболие, неразположение, гадене, разстроен стомах, сънливост през деня, умора, диария и други. Тази реакция на прочистване е нормална. Не спирайте програмата. Ако симптомите са твърде тежки може да намалите дозата.

Специални мерки и предупреждения

Водородният пероксид трябва да се разрежда при употреба с лечебна цел, тъй като концентрираните форми могат да бъдат опасни. Трябва да се борави внимателно с тях, като се използват ръкавици и предпазни очила! 35 % водороден пероксид ще изгори кожата при контакт с нея – ако това се случи, незабавно измийте мястото с течаща вода и потърсете лекарска помощ!

Съхранявайте водородният пероксид на място недостъпно за деца! Съхранявайте в стъклен съд, а не в пластмасов контейнер (търговските форми са изработени от специална пластмаса). Съхранявайте го добре затворен на хладно място или в хладилник. Обезателно обозначете на съда съдържанието, за да се предотврати случайно поглъщане!

Не приемайте водороден прекис непосредствено преди лягане, тъй като може да причини трудности при заспиването поради повишената доставка на кислород към мозъчните клетки.

Ако го приемате вътрешно и усещате парене или изгаряне, проверете дали разреждането е извършено правилно. Ако при правилно разреждане усещате парене, прекратете употребата му!

Хора, които са претърпели трансплантация не бива да използват водороден пероксид, тъй като стимулира имунната система и може да доведе до отхвърляне на трансплантирания орган.

Внимание! Тази статия е с информативна цел и не бива да се приема за препоръка или схема на терапия! Всяка употреба на кислородна вода (водороден пероксид) за лечение на дадено заболяване може да бъде опасно, ако не се извърши след препоръка и проследяване от специалист! Не прилагайте водороден прекис под каквато и да е форма, без да сте обсъдили това с лекаря си!

Източници:
http://www.earthclinic.com/
http://www.edennuganics.co.uk
http://growyouthful.com
Видео: www.youtube.com

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЕ-тата в хранитеИсторияФизиологияНовиниЛюбопитноСпортПроизводителиИзследванияЛайфстайлХрани и ястияХранене при...ВидеоСнимкиСпорт и туризъмДиетиНормативни актовеАлт. медицинаРецептиБотаникаОрганизации