Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Дифтерия Дифтерия на кожата

Дифтерия на кожата МКБ A36.3

Дифтерия на кожата МКБ A36.3 - изображение

Дифтерия на кожата е инфекциозно заболяване, причинено от Corynebacterium diphtheriae. Известно е още като "пустинна болка".

Заболяването често се съчетава със суперинфекция със Staphylococcus aureus и стрептококи от група А.

Кожната дифтерия е ендемична в тропическите страни. В края на миналия век са описани подобни епидемични взривове сред ниските социални слоеве в САЩ, предимно сред бездомни алкохолици.

Инфекцията причинява хронични кожни изменения, покрити с мръсносиви мембрани, които нямат склонност към заздравяване. Лезиите не са болезнени и не са придружени с интоксикационни прояви. Те не прогресират. Индуцират високо ниво на специфичен имунен отговор у заболелите. Служат за резервоар на микроорганизмите по време на епидемичните взривове и в извънепидемичните периоди, тъй като излъчването на причинителя е продължително.

Кожните дифтерийни налепи заразяват околните тъкани с C. diphtheriae и могат да причинят заболявания от дифтерия на гърлото.

Диагнозата се поставя на базата на епидемиологичната анамнеза, клиничната картина и микробиологичното изследване. Прави се посявка на секрет от кожните лезии за търсене на причинителя.

Лечението на болните от дифтерия на кожата задължително се хоспитализират, като има се осигурява строг постелен режим. Етиологичното лечение се провежда с антибиотици от групата на пеницилините. Освен това се прилага и противодифтериен хетероложен антитоксичен серум.

Специфична профилактика се прави с противодифтериен токсоид, съгласно имунизационния календар на България.

Прогнозата при имунизирани лица по принцип е добра, но е сериозна при неимунизирани пациенти.

4.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дифтерия на кожата МКБ A36.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО