Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лазерно лечение

Лазерно лечение

Лазерно лечение - изображение

Лазерите представляват квантови генератори на електромагнитни вълни. LASER ( light amplification by stimulated emission of radiation) в буквален превод означава усилване на светлината чрез стимулирана емисия на излъчването. В зависимост от своята мощност, лазерите се разделят на нискоенергийни и високоенергийни. Нискоенергийните са с мощност до 75 mW. Използват се основно във физиотерапията като с тях се постига проникнане в тъканите на дълбочина няколко милиметра. Високоенергийните лазери се използват в хирургията с цел редуциране на оперативната кръвозагуба. Най - често в практиката се използват хелий - неоновия и СО2 лазер. Всеки лазер се състои от източник на енергия, активно вещество, резонатор и световод. Характерни свойства на лазерите са тяхната кохерентност и монохроматичност - излъчват еднаква дължина на вълната.

Погълнатата от тъканите енергия се превръща в топлина. Лазерната терапия има различни ефекти върху организма - повишава метаболизма на клетките, усилва се кръвотока и се стимулира микроциркулацията в третираната област. Намалява отока на тъканите. Има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Във физиотерапевтичната практика пациентите се поставят в седнало или легнало положение и се предоставят очила, които не пропускат лъчите на лазера.

Основните показания за провеждане на лазерно лечение са:

  • възпалителни и дегенеративни заболявания на опорно - двигателния апарат - артрити, артрози, тендовагинити;
  • заболявания на нервна система - неврити, невралгии, радикулити, плексити, невродермити, уртикарии, херпес зостер;
  • бавно заздравяващи рани;
  • травматични увреждания и др;

В хирургичната практика, лазерите се използват в лечението на злокачествените тумори като се използват различни методи - облъчване на тумора, коагулация с фокусиран лъч, изсичане на тумора. Друго приложение е козметичната хирургия  - за отстраняване на брадавици, цикатрикси, повърхностни разширени кръвоносни съдове и др.

3.4, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лазерно лечение

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияЛюбопитноСпортФизиологияЗдравни съветиХранене при...СпециалистиНовиниЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлИнтервютаАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)БотаникаСнимкиНаправления в медицинатаНормативни актовеОрганизацииПатологияДиетиПсихологияСоциални грижи