Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Лечение на кокоши трън у дома

Лечение на кокоши трън у дома

Лечение на кокоши трън у дома - изображение

Кокоши трън представлява народно наименование на локализирана кожна лезия, характеризираща се с втвърдяване на повърхностния слой на кожата и промени в подлежащите тъкани. Причинител на кокошия трън, всъщност, е човешки папиломен вирус (HPV), а в медицинската литература, състоянието се означава като плантарни или палмарни брадавици.

Кокошите тръни засягат предимно дланите и стъпалата, като често това се случва в местата, които са изложени на хронично триене или натиск. Вирусът причинител, обикновено атакува само повърхностния слой на кожата, създавайки мазоло-подобен растеж, а ако се намира в райони подложени на натиск може да стане и болезнен.

Най-малко 1/2 от възрастното население са носители на човешки папиломен вирус. Съществуват над 120 различни вида човешки папиломен вирус, като някои от тях са склонни да заразяват специфични анатомични области, като дланите и ходилата. Други видове атакуват лигавиците на устата или гениталиите и участват в развитието на лабиален херпес, генитални брадавици, както и рак на маточната шийка.

Освен носителство на HPV, сред предразполагащите фактори за поява на кокоши тръни са носене на неудобни обувки и някои професии, свързани с чести еднообразни движения, причиняващи хронично триене. Такива са фризьорство (при държане на ножицата), работа с компютър (често щракане върху мишката на компютъра), бягане (лекоатлети) и други.

За наличие на кокоши трън (палмарни или плантарни брадавици) може да се усъмните, ако установите следните признаци:

  • Наличие на груба, неравна, гъбоподобна кожна лезия, в центъра на която, се забелязва малко, точковидно петно в средата (невинаги видимо). Тези тъмни петна представляват съвсем малки, съдържащи кръвни съсиреци, капиляри в по-дълбоките слоеве на кожата;
  • Лезиите са с гладка повърхност, със сиво-жълт или кафяв цвят;
  • Обикновено се намират над области подложени на натиск;
  • Понякога няколко брадавици може да се слеят и да формират мозайка от брадавици.
  • Повечето такива образувания се развиват с бавни темпове и са безвредни. Понякога обаче, стават твърде болезнени и увеличават броя си.

Конвенционалната медицина предлага богато разнообразие от средства и методи за премахване на палмарни и плантарни брадавици. Голяма част от тях съдържат салицилова киселина и могат да се открият в различни форми - спрей, гел, лепенки, мехлеми и други. Преди да приложите съответното средство, е препоръчително да накиснете мястото предварително в топла вода, за да подпомогнете действието. Следвайте внимателно указанията на съответния продукт, за да сте сигурни, че го прилагате ефективно и безопасно! Обикновено подобрение настъпва за седмица-две.

Не се препоръчва продължителна употреба на подобни средства от малки деца, хора с диабет или с нарушена кръвна циркулация! Салицилова киселина може да се използва само в случаи на кокоши тръни (брадавици) или мазоли, а не при други видове кожни заболявания и увреждания!

Наред с продуктите в търговската мрежа, може да опитате някои съвсем лесни и достъпни средства у дома:

Механично третиране

Тъй като източника на дискомфорт при наличие на кокоши трън е попадането на удебеления рогов слой на кожата между нерв-съдържащите тъкани и повърхността на кожата, нетравматичното отстраняване на този слой е най-добрата алтернатива. Това може да се постигне с помощта на пемза или друг абразивен материал, след като стъпалото (или ръката) се потопи в топла вода за около 20 минути, за да се омекоти. Тъй като удебеленият повърхностен кератин е идентичен с този, намиращ се във вътрешността на лезията, позволява внимателното му, безболезнено и безкръвно изрязване.

Хората, страдащи от заболявания на периферните нерви или диабет, не бива да прилагат този метод!

Освен механичното третиране, може да използвате някои домашни средства и билки, които значително ще подпомогнат омекотяването и отстраняването на загрубялата тъкан.

Тиксо

 

Изрежете малко парче тиксо и го поставете върху кокошия трън за шест дни. Когато лепенката падне, накиснете района във вода за няколко минути, след което отстранете част от грубата тъкан с помощта на пемза. Оставете лезията открита за една нощ и на следващия ден отново я покрийте. Повтаряйте до настъпване на ефект.

 

Билки

Семпервивум

Семпервивум е растение, известно още с наименованията дебелец и бабина квас. Представлява изключително устойчиво растение със сочни и месести листа. Именно сока от листата се използва за лечение на рани и кожни раздразнения, сред които мазоли и кокоши трън. За целта, вземете едно или няколко листа от растението, отстранете повърхностния им слой и ги поставете върху кокошия трън. Фиксирайте с помощта на лепенка или тънка лента от бинт. Задръжте през цялата нощ. Повтаряйте процедурата в продължение на няколко поредни нощи и кокошия трън ще изчезне напълно.

 

Глухарче

 

Откъснете стебло от глухарче и изцедете сока му върху кокошия трън. Повтаряйте процедурата всеки ден, колкото е необходимо. Не използвайте глухарчета, които са обработвани с хербициди или други химикали през последните няколко дни!

 

 

 Брезова кора

Вземете малко парче брезова кора, навлажнете го леко и го поставете върху лезията, като вътрешната страна на кората трябва да контактува с кожата. Брезовата кора е богата на салицилати, което обяснява ефикасността на този метод. Може да използвате и чай от брезова кора, като напоите памучен тампон с него и поставите тампона върху кокошия трън. Оставете го да подейства 20-30 минути, като след това не измивайте мястото веднага.

Змийско мляко

Изцедете сока от листо на билката и нанасяйте няколко пъти на ден от него върху кокошия трън. За целта може да използвате малък памучен тампон или клечка за уши.

Босилек

 

Стрийте добре прясно листо от босилек и го нанесете върху кокошия трън, като го закрепите с лепенка или обикновена лента от плат. Всеки ден подменяйте листото с прясно, в продължение на една седмица.

 

Домашни рецепти

Чесън

Смачкайте скилидка чесън и нанесете върху кокошия трън. Покрийте с лепенка или марля. Ефектът ще е по-добър, ако предварително накиснете областта в топла вода, за да се размекне повърхностният твърд слой на лезията.

Чесън може да се използва и в комбинация, за приготвяне на мехлем. Нужни са една скилидка чесън и по една чаена лъжичка брашно и оцет. Смесете всички продукти, за да се оформи смес с подобна на тесто консистенция. Вземете малка част и я оформете на „топче”, което да поставите върху кокошия трън. Предварителното накисване на зоната в топла вода ще подобри ефекта.

Сок от смокиня

Популярна народна рецепта срещу кокоши трън включва използването на сок от смокиня. За целта, накиснете предварително областта в топла вода, за да омекне достатъчно повърхностният слой на лезията, опитайте се да премахнете част от втвърдената тъкан и след това намажете мястото със сока от листо или плод на смокиня (най-добре прясно откъснати). Повтаряйте няколко дни подред, докато успеете да отстраните цялата лезия.

Бананова кора

 

Изрежете малко парче от бананова кора и го поставете върху кокошия трън вечерта, преди да си легнете. Предполага се, че в кората на банана се съдържа химикал, който „разтопява” лезията.

Папая

 

В папята се съдържа ензим, който има способността да разгражда мъртвата тъкан. Отрежете малка част от повърхността на неузряла папая, изцедете сока от нея и го оставете да се сгъсти. След това, добавете малко вода и нанасяйте сутрин и вечер върху кокошия трън.

 

 

Рецепти с аспирин

Аспирин и алкохол. Ще са ви нужни:

  • 10 хапчета аспирин (300 мг)
  • 250 мл алкохол

Стрийте един аспирин на прах и изсипете малко от алкохола върху него, за да се получи гъста смес. Оставете сместа да престои 48 часа. След това, вземете марля и я потопете в получената тинктура. Поставете марлята върху кокошия трън, увийте с найлонова торбичка и обуйте чорап отгоре. Пренощувайте така и на сутринта изплакнете крака с вода. Подсушете с кърпа и нанесете омазняващ крем. Направете поне 10 такива процедури. Също така, може периодично да почиствате мястото с пемза.

Аспирин и свинска мас. Стрийте 2 таблетки аспирин с половин супена лъжица преварена свинска мас. Нанесете сместа върху лезията и покрийте с лепенка или лека превръзка. Оставете да престои цялата нощ. Повтаряйте няколко поредни дни (обикновено около седмица е достатъчно).

Аспирин и картоф. Стрийте таблетка аспирин и поставете праха върху вътрешната страна на обелка от картоф. Покрийте кокошия трън, закрепете с лепенка и оставете да действа през нощта. Повтаряйте няколко поредни дни.

Хомеопатично лечение

Освен различни природни и домашни лекове, у дома може да използвате редица хомеопатични продукти. Сред по-често препоръчваните хомеопатични средства са:

Графитес: полезно е за лечение на подобни на зрънце лезии, разположени по дланите и ходилата.

Нитрикум ацидум: подходящо е при златисто-жълти пукнатини, големи по размер кокоши тръни, които кървят или предизвикват усещане за щипене или сърбеж при измиване.

Туя окциденталис: често се препоръчва при наличие на няколко кокоши тръна по краката.

Натрум муриатикум и други.

Хомеопатичното лечение трябва да бъде предписано от лекар-хомеопат, който може най-правилно да прецени нужното средство, доза и продължителност на терапията!

Ако в рамките на две седмици не успеете да се справите с проблема с домашни средства, трябва да се обърнете към лекар (за предпочитане дерматолог), който да установи дали действително се касае за кокоши трън или друго състояние, с подобна симптоматика.

Източници:

http://emedicine.medscape.com
http://www.timefornaturalhealthcare.com
http://www.healthyfoodstar.com
http://www.emedicinehealth.com
http://www.besthealthmag.ca
http://www.homeremedyshop.com

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноЗаболявания (МКБ)ЛеченияПатологияЗдравни проблемиНовиниХранене при...Ботаника