Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Вирусни инфекции, характеризиращи се с увреждания на кожата и лигавиците Вирусни брадавици

Вирусни брадавици МКБ B07

Вирусни брадавици МКБ B07 - изображение

Образуванията по кожата, предизвикани от човешкия папилома вирус (human papillomavirus, HPV), се наричат вирусни брадавици (или както са познати на много от разговорната реч кокоши трън).

Представляват доброкачествени пролиферации по кожната (или лигавичната) повърхност, като обикновено не предизвикват съществени клинични симптоми.

Могат да засегнат всеки участък от кожата, като най-често се откриват по пръстите на ръцете, стъпалата, лицето, гениталиите. Отличават се с благоприятна прогноза и често преминават без лечение за няколко месеца или години.

Аногениталните (венерични) брадавици, засягащи в различна степен половите органи, са разгладена подробно в раздел Заболявания:

В близкото минало появата на брадавици се е асоциирала главно с ниска лична хигиена, зли магични сили и контакт с добре познатите на всички крастави жаби. Често лошите герои в приказките и анимационните филмчета се изобразяват с наличие на големи брадавици в областта на лицето, символизирайки тяхната зла природа и отличавайки ги по този начин.

Съвременната медицина развенчава народните вярвания и разкрива истинските причини за появата на кокоши трън, а именно конкретни вирусни агенти, предавани по контактен път нямащи нищо общо с характера на човека, магията или влечугите.

Най-честите причинители на вирусни брадавици са някои от многобройните представители на човешките папилома вируси, по-рядко други вирусни агенти.

Човешките папилома вируси представляват обект на постоянни научни проучвания и изследвания във връзка с рисковете от развитие на малигнени малформации и преминаването на доброкачествените лезии в злокачествени. Те са голямо семейство, включващо повече от сто различни типа, всеки от които се отличава с характерни предпочитания спрямо гостоприемниковия организъм, типична локализация и условия за развитие.

Като най-чести причинители на различните видове брадавици се считат HPV тип от 1 до 4, 10, 26, 27, 28, 29, 49 и други. Тези представители на папиломните вируси се отличават с висок афинитет към кожната повърхност и водят до свръхрастеж на кератин.

Полезна и подробна информация за етиологичните агенти може да намерите в раздел Здравни проблеми:

Човешки папилома вирус (HPV)

Заразяването се осъществява при директен контакт с болен човек или непряк контакт с контаминирани предмети или повърхности (обувки, кърпи, спортни принадлежности и екипировка, открити плувни басейни, обществени душове), като провокиращи рискови фактори са следните:

 • наличие на наранявания (микротравми или микролезии по кожата), нарушаващи целостта на кожната повърхност
 • наличие на болен в семейството
 • наличието на брадавици по тялото може да доведе до разпространението им и обхващане и на други участъци от тялото
 • продължително триене в дадена област, свързано или не с професионални фактори
 • продължително излагане на различни химични въздействия, като например професионален контакт с различни киселини, основни и други химикали, които увреждат кожата
 • наличие на спад в имунитета: при лица с ХИВ или СПИН, продължителна химиотерапия или друг вид медикаментозно предизвикана имуносупресия, злокачествени новообразувания, след органна трансплантация
 • детска възраст: провокиращ момент е липсата на изградени хигиенни навици, по-ниската индивидуална имунологична резистентност

Интересна особеност представляват индивидуалните различия на ниво имунна система, които се наблюдават при различните индивиди и които са причина за честото развитие на брадавици при едни индивиди в сравнение с липсата на такива при други, въпреки наличието на рискови фактори.

Инкубационният период за появата на вирусни брадавици (времето от рисковата експозиция и заразяването до появата на първите видими признаци) е с различна продължителност и трудно може да бъде конкретизиран, тъй като редица фактори оказват влияние върху продължителността му, като общо здравословно състояние на заразените, наличие на подлежащи заболявания, имунен статус, интензивност на заразяването и други. Инкубационният период може да варира от няколко седмици до няколко години.

Клиничната картина и основните прояви на заболяването варират в зависимост от вида на лезията, нейното разположение, размери и някои други отличителни характеристики.

Брадавиците (кокоши трън, верукоза вулгарис, верукоза симплекс) обикновено се представят във вид на разположени над нивото на кожата плътни, окръглени образувания с грапава, неравна, груба повърхност. Характеризират се с хиперплазия (увеличение на броя) на папилите и надлежащия епидермис в ограничен кожен участък.

При внимателен оглед се виждат малки, подобни на семена, черни точки, които всъщност представлява кръвоносните съдове, изхранващи лезиите.

В зависимост от броя на брадавиците, те могат да се единични или множествени, локализирани в ограничен кожен участък или разпространени и обхващащи по-големи зони от кожата.

Размерите им варират в широки граници, но най-често не надвишават няколко милиметра.

Различават се следните основни видове вирусни брадавици в зависимост от локализацията, морфологичните особености и клинични манифестации:

 • Verruca vulgaris или означавани още като обикновени брадавици

Обикновени брадавици по ръцетеЕдни от най-често срещаните в клиничната практика, като се отличават с твърда, повдигната над кожата груба повърхност и често се оприличават на карфиол във връзка с изключително характерния им вид.

Локализират се най-често върху твърда (костна) подложка, а именно по ръцете (в областта на кокалчетата, пръстите), лактите, коленете, но често засягат и кожата в областта на лицето.

 • Verruca plana или известни още като плоски брадавици

Плоски брадавициСрещат се по-често сред детската популация и при младежите, като се отличават с бързо разпространение и обхващане на лицето, шията, крайниците.

Те са плоски, леко надигнати над нивото на кожата с кръгла или овална форма, гладка повърхност и бледо кафяв, бледо розов, жълтеникав или телесен цвят. По-често засягат изложените на слънце кожни участъци, като броят им бързо нараства, достигайки в някои случаи до сто.

От всички видове вирусни брадавици този тип показва най-добра прогноза по отношение на самоизлекуване в рамките на няколко месеца или години, но при част от пациентите прогресивно нарастващият им брой се свързва с изразен дискомфорт и сърбеж.

 • Плантарни брадавици

Плантарни брадавици - кокоши трън на стъпалотоПредставляват плътни, хиперкератотични папули, които често са болезнени при натиск, тъй като са разположени обикновено в областта на стъпалата, петите или пръстите на краката и при нормално движение могат да предизвикат неприятен дискомфорт.

Рядко изпъкват над кожата и обикновено се отличават от другите кожни образувания в тази област (например мазоли) с наличието на малка, централно разположена черна точка (кръвоносен съд), заобиколена от твърда, бледа тъкан.

Този тип брадавици се третират по-трудно и продължително във връзка със специфичното им разположение и постоянното триене и натиск.

 • Verruca filiformis или филиформени брадавици

Филиформени брадавициСрещат се често в областта на клепачите, шията, подмишниците, вътрешната част на бедрата и имат отличителен външен вид.

Те са най-често с жълтеникав или телесен цвят, с издължен вид (дълги и тънки), разположени върху малка основа, което ги прави лесни за отстраняване.

При разположение в областта на клепачите може да предизвикат дразнене, парене, дискомфорт.

 • Брадавици във вид на мозайка (мозаечни брадавици)

Терминът се използва за означаване на лезиите по ръцете или стъпалата, показващи тенденция към сливане и формиране на една голяма плака. Имат телесен цвят и не съдържат гной, освен при развитие на вторична бактериална инфекция, което затруднява допълнително терапията.

Периунгвални брадавици

 • Периунгвални брадавици

Разположени са под и/или около нокътните плочки, като могат да са подредени по хода на нокътния вал. Могат да причинят промяна в цвета, прозрачността и нормалния вид на нокътя, водейки в някои случаи до изразена болезненост в областта.

Освен с характерния си външен вид, клиничните прояви при вирусни брадавици могат да включват лека болка, парене, сърбеж и дискомфорт при триене на кожния участък или нараняване. При нарушаване на целостта на лезията е възможно кървене във връзка с тяхното добро кръвоснабдяване.

Общи симптоми като повишена температура, слабост, умора, неразположение не се наблюдават.

Кокошите тръни представляват главно естетически проблем, във връзка с което пациентите най-често търсят медицинска помощ.

Своевременно потърсете медицинска помощ в случай, че са налице някои от следните признаци:

 • наличие на силна болка
 • остра, бърза промяна във външния вид и цвят на лезията
 • липса на ефективност от самолечението
 • поява на брадавици, въпреки прилагано лечение
 • верукозните образувания предизвикват изразен дискомфорт и затрудняват някои от ежедневните дейности
 • не сте сигурни дали се касае за брадавици или друг вид кожни образувания
 • имате понижена имунна система (в резултат от заболяване, медикаментозна терапия, голяма хирургична интервенция)

Диагностицирането на състоянието обикновено е лесно и се базира на клинико-епидемиологичните данни.

Вирусни брадавици се подозират при наличие на типичния външен вид, като при съмнения се извършва отстраняване на повърхностния слой на лезиите за откриване на кръвоносните съдове.

При съмнения и сериозни диагностични затруднения се препоръчва извършване на кожна биопсия (отстраняване на малка част от образуванието) и изпращането му в сертифицирана лаборатория за доказване на произхода му. Хистопатологичният анализ потвърждава диагнозата и служи за отдиференциране от злокачествени кожни новообразувания.

Препоръчва се и провеждане на изследване за човешки папилома вирус.

Диференциалната диагноза включва различаване на кокоши трън от многобройните видове други увреждания на кожата, като промените при себореен дерматит, спиноцелуларен карцином, акантолитични увреждания, някои форми на туберкулоза, лихен планус, пиодермия и други.

Лечението на вирусни брадавици е комплексно, съобразено с индивидуалните особености на пациента, локализацията, броя и размерите на кокошите тръни.

Прилагат се различни методики, вариращи от приложение на локални средства (крем, гел, мазила) до хирургично отстраняване на лезиите.

Брадавиците в много случаи изчезват сами с времето, но често с изчезването им се появяват нови лезии. При голям процент от пациентите въпреки приложена адекватна терапия брадавиците рецидивират.

Съвременната медицина предлага различни начини и индивидуален терапевтичен план при всеки пациент, като е необходимо съобразяване с възрастта на пациента, рисковете от наличие на белег след отстраняване на брадавиците, наличието на болка при отстраняване и други.

Лечение на вирусни брадавици

Най-често се използват някои от следните средства и методики, като се препоръчва започване с най-безобидната, безболезнена и финансово изгодна процедура:

 • Препарати, съдържащи салицилова киселина: за лезии с малки размери се препоръчва използване на локални средства с концентрация между 10 и 20 процента, докато при лезии с по-големи размери се препоръчва по-висока концентрация, от порядъка на 40 процента. Разработени са различни локални средства и мазила, включително и под формата на спрей и пластири, като е необходимо приложение върху засегнатия участък за период от няколко седмици до няколко месеца. За намаляване риска от увреждане на съседната, здрава кожа се препоръчват съответните методи за предпазване. Не се препоръчва приложение на високи концентрации салицилова киселина върху лицето.
 • Криотерапия: методът се извършва от медицински специалист и се базира на лечебните свойства на студа, предизвиквайки замразяване с различни криогени, най-често течен азот. Криотерапията е често използвана методика за лечение на брадавици и редица други кожни лезии, като от една страна действа локално, подпомагайки отстраняването на брадавицата, от друга страна действа системно, стимулирайки имунната система. Възможни нежелани ефекти в резултат от терапията включват болка, обезцветяване на кожния участък, образуване на мехури и гранулационна тъкан. Съществуват средства, базирани на методиката, за домашна употреба, но е необходимо да бъдете особено внимателни, боравейки с тях.
 • Използване на други киселини, като бихлороцента, трихлороцетна
 • Имунотерапия: при липса на ефект от стандартната терапия по медицински показания може да се приложени блеомицин локално
 • Електрокаутеризация
 • Лазерна хирургия
 • Хирургично отстраняване: прилага се при строго определени медицински показания, като рисковете от развитие на цикатрикс (белег) са големи

В терапията на вирусни брадавици (кокоши трън) приложение намират и много рецепти и съвети от алтернативната медицина, включително приложение на тиксо върху засегнатото място, екстракт от глухарче, брезова кора, сок от змийско мляко, босилек, чесън и други.

Подробна информация за различните средства от народната медицина, показващи различна ефективност по отношение на отстраняването на кокоши трън, може да намерите в раздел Алтернативна медицина:

Алтернативно лечение на вирусни брадавици

При вирусни брадавици в областта на лицето не се препоръчват опити за самолечение във връзка с възможните рискове от развитие на различни по тежест усложнения.

Общите профилактични мерки за намаляване на риска от развитие на кокоши трън включват:

 • Не използвайте чужди лични вещи (кърпи, спално бельо, обувки, чорапи, спортна екипировка)
 • Не разранявайте собствените кокоши тръни (това може да доведе до прогресивното им разпространение)
 • Избягвайте директен контакт с болни лица
 • Поддържайте висока лична хигиена
 • Избягвайте вредните навици, като например разраняване на кожата около ноктите, гризене на ноктите, чоплене и други, водещи до нараняване и увреждане на целостта на кожата, създавайки благоприятни условия за проникване на причинителите
 • Внимавайте при използване на епилатор, самобръсначки, нокторезачки и други, които могат да разранят кокошите тръни
5.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вирусни брадавици МКБ B07

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Вирусни брадавици МКБ B07

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.webmd.com
http://www.webmd.boots.com
http://www.healthline.com
Fitzpatrick`s dermatology in general medicine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноХранене при...БотаникаИзследвания