Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Betulaceae (Брезови) Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика

Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика

Сем. Betulaceae (Брезови)

Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика - изображение

Бяла бреза (Betula pendula, Betula alba) е широколистно, листопадно, високо дърво, с тънка, бяла кора, която периодично пада на фини люспи. Синоними: Сребърна бреза, Пъпчива бреза, Метлика, Чупка, Ясика. Принадлежи към семейство (Betulaceae). На латиница е известна още като silver birch и warty birch. Растението е един от най-издържливите видове, което често първо се появява на места в природата поразени от пожари. Бялата бреза е национален символ на Финландия. Уханните й клонки се използват във финландската сауна.

Устройство на бяла бреза

бяла брезаЯсиката достига височина от 15 до 25 метра, с диаметър на ствола до 40 см. Бялата бреза развива рехава корона, която пропуща светлина, като по този начин осигурява живот на други растителни видове под дървото. Отначало кората на клоните и ствола има златисто-кафяв цвят, който по-късно се превръща в бял. Кората е гладка докато дървото е младо. При по-старите се удебелява и напуква, придобива по-тъмен цвят и по-голяма твърдост. По младите клони се установяват подобни на бдарадици образувания, от които се отделя смола. Те са тънки, не са покрити с власинки и често увиснали.

листа от бяла брезаЛистата са фини, с дължина от 3 до 7 см, триъгълна форма, с форма на ромб или сърце и силно назъбен листен ръб, заострен връх и клиновидна основа. Като млади са покрити с лепкава смола, която по-късно изсъхва и оставя по старите листа само малки бели люспи. Младите листа са покрити с малко количество власинки. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено и е лъскава, а долната е в светло зелен цвят. Листната маса е оцветена в по-светлите нюанси на зеленото, пожълтява рано на есен и опадва.

реси от бяла бреза

Цветовете на брезата - по-дълги мъжки и по-къси женски, се наричат реси. Незрели мъжки реси могат да се установят по дървото и през зимата, докато женските се развиват само през пролетта след като то се разлисти. В ресистите съцветия, както стана ясно, са разделени мъжките и женските цветове. Съцветията имат цилиндрична форма. Мъжките цветчета се състоят от четириделен околоцветник и 2 тичинки, а женските имат двугнездов яйчник. В средата на лятото, зрелите мъжки и женски реси освобождават прашеца си, като тогава се извършва процеса на опрашване.

семена на бяла бреза

 

Плодовете представляват сплескани орехчета, снабдени с две фини крилатки. Малките, до 2 мм крилати семенца, узряват в края на лятото.

 

 

плодове на бяла бреза

 

 

 

Плодчетата са събрани в увиснали, цилиндрични реси, дълги от 2 до 4 см и широки до 7 мм. В една реса те са много на брой, като при узряване тя се разпада, а семенцата се разнасят свободно от вятъра.

 

 

Разпространение на бяла бреза

гора от бяла бреза

 

Родният ареал  на разпространение на растението се намира в Европа и някои части от Азия. Вирее при висока надморска височина. Разпространена е в Сибир, Китай и Югозападна Азия в планините на Северна Турция, Кавказ и Северен Иран. Била е пренесена в Северна Америка, където е известна като европейската бяла бреза, и се счита за инвазивна в някои щати в САЩ и в някои части на Канада. Дървото може да се намери и в райони с по-умерен климат, например в Австралия.

 

 

бреза-бяла

 

 

В България се среща в горите на предпланинските райони. Вирее в смесени и иглолистни гори, по скалисти места. Среща се и в паркове и градини. На много места се култивира като декоративно растение.

 


Използваема част на бяла бреза

Използват се листата, листните пъпки и кората. Пъпките се събират преди разпукването им през месеците април и май, като се отрязва част от клончето на което са прорастнали. След сушене се стриват, издавайки приятен аромат. Вкусът им е тръпчив. Листната маса се бере през пролетта, преди и по време на цъфтене на дървото. След изсушаване, листата придобиват тъмно оцветяване отгоре и светло отдолу. Нямат миризма и имат леко горчив вкус.

кора от бяла бреза

 

Кората също се бере рано на пролет. След изсушаване придобива бял цвят по външната повърхност и червено-кафяв по вътрешната, няма миризма и е с горчив вкус.

Всички изсушени маси от бялата бреза (листа, пъпки, кора) се съхраняват в проветриви и сухи помещения.

 

Химичен състав на бяла бреза

Листата съдържат:

 • провитамин А, витами С;
 • горчиви вещества;
 • гликозиди (спиракозид и хиперозид);
 • дъбилни вещества от пирокатехиновата група;
 • 9% захар;
 • около 0,005% етерично масло.

Листата съдържат още около 3% сапонини, смоли, бетулаалбин, инозит. Сокът получен от листата на бялата бреза съдържа 1 % инвертна захар, лимонена, ябълчна, никотинова, аскорбинова киселина, аминокиселини, соли.

Листните пъпки съдържат:

 • сапонини;
 • смолисти вещества;
 • около 5 % етерично масло;
 • горчиво вещество и др.

Основните компоненти в етеричното масло, добито от пъпките на бялата бреза, са α-копаен, гермакрен D и δ-кадинен.

В кората на сребърната бреза се откриват тритерпени. В нейната външна част се съдържат до 20% бетулин. Тритерпеновите вещества притежават противовъзпалителни, антивирусни и противоракови свойства. Други вещества, съдържащи се в нея са: фитостерин, бетулозид, гаултерин, горчиви вещества, гликозиди, сапонини, бетулоретинова киселина, худроксилактони, стероид, дъбилни вещества, багрилни вещества, етерично масло (състои се предимно от метилсалицилат) и др.

Лечебни свойства и приложение на бяла бреза

Свойства на метликата:

 • диуретично;
 • пикочогонно;
 • общоукрепващо;
 • стягащо;
 • слабително;
 • при кожни заболявания - успокояващо и противовъзпалително;
 • подобрява метаболизма;
 • отводнява организма;
 • антиоксидантно;
 • адстрингентно.

Билката пречиства бъбреците от песъчинки и камъни. Използва се при простудни заболявания и за бързо заздравяване на рани. Има добро действие и при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

катран от бяла бреза

При суха дестилация от кората на брезата се получава катран, който съдържа около 6% феноли (крезол, гваякол и др.). Той притежава бактерицидно действие, противогъбични и противомикробни свойства и се използва за направата на мехлеми, предназначени за лечението на кожни заболявания, ревматизъм, подагра, дори проказа.

 

Състояния и заболявания, при които се използва бяла бреза:

 • бъбречни камъни;
 • кожни заболявания - екзема, брадавици, псориазис;
 • отоци, причина за които са бъбречна и сърдечна недостатъчност;
 • подагра;
 • язва;
 • ревматизъм;
 • пясък в бъбреците и жлъчката.

При прием на отвара от бяла бреза при по-горе споменатите отоци, той трябва да се извършва под лекарски контрол, защото тя дразни бъбреците, но в същото време разтваря камъни в тях. Отварата премахва спазми на стомаха и червата. Локалното приложение на запарка от листа или смачкани пресни листа от растението, под формата на компрес, успокоява ревматичната болка и съпътстващите я симптоми на ревматизъм. Запарката от пъпки, брезовият сок и катранът извлечен от растението са популярни средства за лечение на остри и хронични форми на екземи, ерозии на кожата, лишеи, трудно заздравяващи рани, дерматити с гнойни огнища, косопад.

бялата бреза като диуретик

Брезата се използва в традиционната медицина като диуретик и е известна, с това че е полезна в лечението на високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, подагра, камъни в бъбреците, нефрит, цистит, храносмилателни смущения и заболявания на дихателните пътища.

 

Бетулиновата киселина изолирана от растението, се изследва като евентуално средство за лечение на раково заболяване. Някои изследователи смятат, че има способността да унищожава туморни клетки и забавя развитието на HIV и растежа на меланома. Водоразтворима форма на киселината инхибира растежа на близо 96% от ракови клетки на простатата - установено в проучване на изследователския екип на Weill Cornell.

Според народната медицина, запарка от млади листа на бреза се пие и при атеросклероза, нервни разстройства, бъбречни и жлъчни колики, като стимулиращо организма, противовъзпалително, антисептично и витаминозно средство.

Начин на употреба:

чай от бяла бреза

 • запарка - 2 супени лъжици наситнени брезови листа или 1 супена лъжица пъпки се запарват в половин литър вода, като престоява един час. След като се прецеди се пие по 1 винена чаша преди ядене, 4 пъти дневно. Може да се добави лъжичка сода бикарбонат, за да се алкализира течността;
 • запарка - една супена лъжица брезови листа или пъпки се заливат с 400 милилитра кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 20 минути. Чаят се изпива на 3 пъти по 100 милилитра преди ядене;
 • отвара -1 супена лъжица корисе варят десет минути в половин литър вода. След прецеждане, отварата се пие в доза по една винена чаша, четири пъти на ден преди хранене.

Повечето хора я използват по един от четирите начина: като запарка, отвара, екстракт или тинктура. Чаят помага при вътрешни заболявания. С отварата може да се прави баня, която помага в лечението на хронични кожни обриви, екзема и псориазис, измиване при косопад и пърхот, с цел облекчаване на болка. Понякога, листата и кората на дървото се прилагат директно върху кожата.

Бялата бреза в козметиката:

бяла бреза в козметиката

 

В козметичните продукти се влага под формата на екстракт. Може да бъде съставна единица на продукти като масло за вана, овлажняващ лицето крем, шампоан / балсам, ексфолиант/ скраб, крем за бръснене и маски.

 

 

Други употреби на бяла бреза:

дървесина от бяла бреза

 

Дървесината на бялата бреза се използва като твърдо гориво, за строеж на препятствия на паркури, за направата на дървена дограма, дръжки на метли и други. Тя е светла на цвят, с плътна сърцевина. Използва се още за изработка на мебели, шперплат, фурнир, паркетни блокове, ски, кухненски прибори и в стругарство. При горене отдава много добра топлино, само че изгаря много бързо. Намира приложение и в производството на покривни конструкции.

 

 

бяла бреза бонсаи

Сребристата бреза често се засажда в паркове и градини като декоративно растение. Интересно нейно приложение във флоралната декорация е оформянето й като дърво бонсай.

В исторически план, кората на растението се е използвала за придобиване на тен. При загряване отделената от нея смола се събира и се изпозлва като отлично водоустойчиво лепило, което в същото време е лесно запалимо. Напуканата и отлепена кора по ствола на дървото също е пропита от смола и лесно гори, дори когато е мокра. Пръчици от бреза лесно разпалват огъня.

В Швеция кората на бреза се смила и се използва за направата на хляб - една форма на храна по време на евентуален глад в големи размери сред народа. Премахването на кората в даден момент е било толкова масово, че Карл Линей е изразил загриженост за оцеляване на брезовите гори.

декорация с брезова кора

 

Кората от бяла бреза, освен свойте лечебни свойства, притежава и уникални декориращи такива. Изключително много се използва за флорално оформяне на букети от рязан цвят и саксийни цветя. Уникални са изделията от нея и декорираните с кората предмети в дома. Подходяща е за изработката на множество неповторими арт-идеи.

сок от бяла бреза

 

През пролетта, големи количества сок се събират под кората на бялата бреза. Той може да бъде добит и използван подобно на кленовия сироп. Съдържа около 1% захари и може да бъде концентриран чрез процеси на изпаряване или ферментиране.

 

 

брезов сок

 

 

Ето един начин за събиране на брезов сок, посочен на снимката. Други начини за получаване на лечебната течност е чрез пробиване на кората на дървото с метални тръбички или улейчета.

 

 

 

Внимание!

Листата и кора на растението са играли важна роля в народната медицина от векове, но тяхната ефективност и безопасност се нуждаят от още изследвания и тестване. По настоящем, бялата бреза се изучава за притежание на антитуморни свойства.

При пациенти със суха кожа, външното приложение на растението, независимо под каква форма, може да предизвика дразнене. Пациенти с проявена алергия към аспирин, някои бъбречни и сърдечни заболявания трябва да избягват използването на бяла бреза, поради това че съдържа вещества подобни на споменатия медикамент.

Противопоказания за употреба на билката - не трябва да се използва от бременни, кърмещи жени и деца.

Още по темата:

3.5, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиПроизводителиЛеченияРецептиХрани и ястияХранене при...ИсторияСпортСпециалистиПсихологияСнимкиНовиниСъставкиФизиологияЕ-тата в хранитеДиети