Бяла сърнела
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита - полукълбовидна до плоска, с диаметър около 5-10 см, бяла до кремава, на върха кремаво охрена. Ръбът на гъбата отначало е подвит навътре, свързан с пънчето чрез частично покривало, по-късно е изправен. Кожицата е копринено тънка, матова, кадифена. При допир не променя цвета си.
Месото е бяло и меко, с приятен вкус и миризма.
Гъбата има пластини/ламели, които са свободни от пънчето, тесни, тънки, в младо състояние са бели, а по-късно порозовяват. При съхнене потъмняват. Споровият прах е белезникав до бледорозов.
Пънчето е цилиндрично, в основата удебелено, бяло, влакнесто, кухо, с тънък пръстен.
Разпространение:
Расте в тревисти местности, горски поляни, пасища, паркове, рядко в гори, през месеците от май до октомври.
Предназначение:
Добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БИЛКА ЪПГРЕЙП АНТИЦЕЛУЛИТЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ БЯЛО ГРОЗДЕ И КОФЕИН 180 мл.
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЛЕШНИК ЗА КЕСТЕНЯВИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В КЕСТЕНЯВО КОСИ 250 мл.
ШАМПОАН АВИА С БЯЛА ХУМА 250 мл.
ЧАЙ ФИЛТЪР ПЕРФЕКТНА ФОРМА * 20 бр. БИОПРОГРАМА
НАТУРАЛЕН САПУН МАРСИЛИЯ ТОСКАНО МУЧИО БИАНКО 200 г
ЛИГНИН БЯЛ 500 г
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Ливадна виолетка
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Ливаден пачи крак
- Полската сърнела
- Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Рецепти за панирани и печени сърнели
- Кафяво - червена миризливка
Коментари към Бяла сърнела