Бяла сърнела

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита - полукълбовидна до плоска, с диаметър около 5-10 см, бяла до кремава, на върха кремаво охрена. Ръбът на гъбата отначало е подвит навътре, свързан с пънчето чрез частично покривало, по-късно е изправен. Кожицата е копринено тънка, матова, кадифена. При допир не променя цвета си.
Месото е бяло и меко, с приятен вкус и миризма.
Гъбата има пластини/ламели, които са свободни от пънчето, тесни, тънки, в младо състояние са бели, а по-късно порозовяват. При съхнене потъмняват. Споровият прах е белезникав до бледорозов.
Пънчето е цилиндрично, в основата удебелено, бяло, влакнесто, кухо, с тънък пръстен.
Разпространение:
Расте в тревисти местности, горски поляни, пасища, паркове, рядко в гори, през месеците от май до октомври.
Предназначение:
Добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БИЛКА ЪПГРЕЙП АНТИЦЕЛУЛИТЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ БЯЛО ГРОЗДЕ И КОФЕИН 180 мл.
ЕКВИЛИБРА ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ таблетки * 75
АВЕН КОЛД КРЕМ 40 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР ПЕРФЕКТНА ФОРМА * 20 бр. БИОПРОГРАМА
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛЮС капсули * 50 РАМКОФАРМ
ЛИГНИН БЯЛ 500 г
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Сапунка
- Гъби портобело
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Зърнеста копринка
- Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика
- Полска печурка, Червенушка
- Ливаден пачи крак
- Горска челядинка
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Пържени гъби със сметана и лук
Коментари към Бяла сърнела