Бяла сърнела
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, а развита - полукълбовидна до плоска, с диаметър около 5-10 см, бяла до кремава, на върха кремаво охрена. Ръбът на гъбата отначало е подвит навътре, свързан с пънчето чрез частично покривало, по-късно е изправен. Кожицата е копринено тънка, матова, кадифена. При допир не променя цвета си.
Месото е бяло и меко, с приятен вкус и миризма.
Гъбата има пластини/ламели, които са свободни от пънчето, тесни, тънки, в младо състояние са бели, а по-късно порозовяват. При съхнене потъмняват. Споровият прах е белезникав до бледорозов.
Пънчето е цилиндрично, в основата удебелено, бяло, влакнесто, кухо, с тънък пръстен.
Разпространение:
Расте в тревисти местности, горски поляни, пасища, паркове, рядко в гори, през месеците от май до октомври.
Предназначение:
Добра ядлива гъба.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Бяла бреза, Метлика, Чупла, Ясика
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
Коментари към Бяла сърнела