Горска челядинка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е гладка, гола, влажна, еластична, в младо състояние е широко дъговидна, а развита - плоска с вдлъбнато теме, с диаметър около 3-6 см., кафяво охрена на цвят, често с розов оттенък, а при по-старите екземпляри - белезникава. Ръбът е остър и вълновиден.
Месото на гъбата е тънко и воднисто, почти в един цвят с този на гуглата, с приятен вкус и миризма.
Пластинките на гъбата се свързват с пънчето със зъбче и се спускат надолу по него. Те са заоблени или вдлъбнати, тесни, с белезникав цвят, със слаб оттенък на цвета на гуглата или пънчето, по-рядко стават лимоненожълти.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, с удебелена и леко извита основа, голо, гладко, кухо, еластично, с цвета на гуглата.
Разпространение:
Гъбата се среща във всички видове гори, често на групи, през месеците от май до ноември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба, с отлични вкусови качества. Използва се в редица кулинарни гозби.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Marasmiaceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Ливадна виолетка
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Зимна припънка, Зимненка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Гъби портобело
Коментари към Горска челядинка