Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Russulales Сем. Russulaceae Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка

Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка

от 13 апр 2012г., обновено на 08 юни 2022г.
Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка,  Рижка, Рижейка и Рижийка - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е плоска, а развита е широко фуниевидна до разперена, с диаметър около 6 - 15 см, керемидена на цвят до оранжево-червена с тъмни концентрични окръжности (старите екземпляри са със зелено обагрени кръгове). При нараняване или измръзване се получават зелени петна или цялата се обагря в синьо-зелен цвят. При млади екземпляри ръбът е слабо мъхест и подвид навътре, а по-късно се изправя, понякога е слабо вълновиден. Повърхността е гола, гладка, влажна и лепкава.

Месото на гъбата е с шуплест строеж, крехко, лесно чупливо. Белезникаво на цвят до различни нюанси на оранжево, а при стари екземпляри със зеленикав оттенък, с приятен аромат и вкус.

Гъбата има ламели/пластини, които са свързани с пънчето и се спускат по него, гъсти, широки, редуват се къси в по-дълги, крехки, твърди, жълто-оранжеви на цвят. Споровият прах е бледожълт с червеникав оттенък.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, в основата стеснено, плътно, а по-късно кухо, крехко, по-светло на цвят от гуглата, при нараняване позеленява.

Разпространение:
Гъбата расте на поляни в иглолистни и по-рядко в смесени гори, от май до ноември.

Приложение:
Гъбата притежава високи вкусови качества и приятен аромат на плодове. Консумира се прясна за супи, ястия, пържена или задушена. Може да бъде стерилизирана в буркани, замразена в найлонови торбички във фризер след бланширане. Тя е една от най-подходящите гъби за туршия без топлинна обработка. Не е подходяща за сушене - губи специфичния си аромат и вкус.

Още по темата:
  • Ливаден пачи крак Ливаден пачи крак
  • Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
  • Зимна припънка, Зимненка Зимна припънка, Зимненка
  • Зърнеста копринка Зърнеста копринка
3.7/5 7 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
20.00лв.

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР

Коментари към Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка,  Рижка, Рижейка и Рижийка
    www.framar.bg 
    на 17 July 2025 в 02:20
    Коментирайте "Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Подтип Agaricomycotina
  • Клас Agaricomycetes
  • Разред Russulales
  • Сем. Russulaceae
  • Пържени гъби със сметана и лук
  • Свинско с гъби в сметана
  • Ливаден пачи крак
  • Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
  • Гъби с чушки и лук, задушени във вино
  • Елда с гъби и зеленчуци
  • Колко време да варим различните видове гъби?
  • Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
  • Гъби портобело
  • Гъбите помагат при деменция
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Имам червена леща, как да я приготвя?

преди 3033 дни, 12 часа и 50 мин.

Как да си направим истинска и вкусна домашна майонеза?

преди 3792 дни, 10 часа и 37 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 13 часа и 2 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 5 дни, 16 часа и 25 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 7 дни, 16 часа и 2 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 12 дни, 14 часа и 21 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПЮР НУТРИШЪН 100% ГЛУТАМИН прах 500 г

ПРОЛАЙФ ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ГОРНА ЧАСТ НА РЪКАТА PX7 PREMIUM

МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА С ВИТАМИН B6 таблетки * 60

ВИТАУЪРЛД ШИПКА БИО капс.600мг. * 120 17584330

ВИТАУЪРЛД ГАБА табл.1000мг. * 120 15373936

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БИОХЕРБА ДЕМИР БОЗАН + ТИАМИН капсули 240 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юли 2025г. в 16:33:33

ХИПОТОНИН таблетки * 120 ТОШКОВ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юли 2025г. в 16:06:50

НО - ШПА таблетки 40 мг * 24

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юли 2025г. в 15:49:52

ПАНТОПРАЗОЛ таблетки 40 мг * 30 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юли 2025г. в 15:17:49

КАЛЦИКИНОН капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 юли 2025г. в 15:04:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival