Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Кожна биопсия Диагностични пункции и биопсия

Кожна биопсия

Кожна биопсия - изображение

Кожната биопсия е манипулация, с помощта на която се взема проба от кожа, след което тя се изследва под микроскоп.

Пробата от кожа може да бъде взета по различни начини в зависимост от размера и локализацията на кожната лезия. След като бъде взета проба от кожа, тя се поставя в съд, съдържащ формалдехид или физиологичен разтвор.

Кожна биопсия най-често се прави за диагностициране на различни кожни заболявания, включително и кожен рак. Извършването на кожна биопсия подпомага ранното диагностициране и правилно лечение.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Кожна биопсия се провежда в някой от следните случаи:

 • Кожен рак.
 • За изясняване на някои кожни заболявания – като псориазис.
 • При някои бактериални и гъбични кожни инфекции.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на кожна биопсия съобщете на Вашия лекар, ако:

 • Приемате медикаменти – приемът на кортикостероиди може да промени вида на кожния обрив;
 • Имате алергия;
 • Имате проблеми с кръвосъсирването или приемате антикоагуланти – лекарства, които намаляват съсирването на кръвта;
 • Сте или може да сте бременна.

При провеждане на кожна биопсия не е необходима предварителна подготовка.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати, се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Могат да бъдат използвани различни методи за вземане на кожна биопсия. Методът на провеждане на кожа биопсия се определя от вида и локализацията (разположението) на кожната лезия. След като бъде взета проба, тя се поставя във формалдехид или физиологичен разтвор. След това се извършва специално обработване (изрязване) и наблюдение под микроскоп.

 • „Shave“ биопсия – след като се постави локална анестезия с помощта на скалпел се отстранява горната част на лезията. При наличие на кървене се прилага натиск или могат да бъдат използвани химични средства или електрокоагулация. След вземане на биопсия се поставя стерилна превръзка.

 • Пънчова биопсия - след като се постави локална анестезия с помощта на остър специално конструиран уред, наречен пънч, се взема малко парченце от кожа с цилиндрична форма. При вземане на по-голямо парче от кожа се поставят един или два шева. При наличие на кървене се прилага натиск или могат да бъдат използвани химични средства или електрокоагулация. След вземане на биопсия се поставя стерилна превръзка.

 • Инцизионна биопсия - след като се постави локална анестезия с помощта на скалпел се изрязва част от лезията. След вземане на биопсията се правят няколко шева за затваряне. При наличие на кървене се прилага натиск, след което се поставя стерилна превръзка.

 • Ексцизионна биопсия - след като се постави локална анестезия с помощта на скалпел се изрязва цялата лезията. След вземане на биопсията се правят няколко шева за затваряне. При наличие на кървене се прилага натиск, след което се поставя стерилна превръзка. При по-големи ексцизии може да се наложи възстановяване на кожата с помощта на кожни графтове (присадки).

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на кожна биопсия може да усетите леко боцкане при поставяне на локалния анестетик. По време на вземане на парченцето кожа не би трябвало да усещате почти нищо.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на кожна биопсия съществува минимален риск от инфекция или продължително кървене. След вземането на биопсия остава малък белег (цикатрикс).

След като бъде взета кожна биопсия е необходимо да пазите кожата в областта на биопсията чиста и суха, докато зарастне. Поставената стерилна превръзка се маха след 3-я до 14-я ден. Ако имате поставени шевове те ще бъдат отстранени също от 3-я до 14-я ден в зависимост от областта, от която е взета биопсия.

Ако имате някой от следните симптоми се обадете на Вашия лекар:

 • Повишено кървене или отделяне на секреция от превръзката. При кървене приложете натиск на мястото и се свържете с Вашия лекар.
 • Повишена температура.
 • Повишена чувствителност, болка, зачервяване или оток на мястото, от което е взета биопсия.

 

Резултати от проведеното изследване:

Кожната биопсия е манипулация, с помощта на която се взема проба от кожа, след което тя се изследва под микроскоп.

Резултатите от кожна биопсия са готови за 3-10 дни.

 

   Нормални стойности:

Кожна проба с нормална структура на кожата.

 

   Отклонения от нормата:

 • Наличие на неракови (доброкачествени) промени – кожни фиброми, вирусни брадавици, себорейни кератози, келоди, хемангиоми и други доброкачествени кожни тумори.
 • Наличие на ракови клетки при базално клетъчен карцином, спиноцелуларен карцином или меланом.
 • Други дерматологични заболявания – лупус, псориазис, васкулит и др.
 • Данни за бактериална и гъбична инфекции.

Ако имате отклонения от резултатите, Вашият лекар ще Ви обясни на какво може да се дължат и дали е необходимо да правите допълнителни изследвания.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на кожна биопсия може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни след прием на някои медикаменти, като кортикостероиди или противогъбичкови лекарства.

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Кожна биопсия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияНовиниЛеченияИнтервютаЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиАлт. медицинаВидеоЗаведенияНормативни актовеПроизводителиИсторияСнимкиОрганизацииПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСпортМикробиологияХранене при...ПатологияФизиологияБотаника