Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Алергологични тестове

Алергологични тестове

Алергологични тестове - изображение

Алергологичните тестове са кръвни или кожни тестове, с помощта, на които се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция. Обикновено се предпочитат кожните тестове, защото са по-евтини, по-достъпни, по-сигурни и с по-голямо клинично изпитание.

Кожни тестове

При кожните тестове се поставя малко количество от подозиран алерген върху или в кожата, след което се отчита алергична реакция.

Има три типа кожно-алергични теста:

 • Кожен prick test. Този тест се провежда чрез поставяне върху кожата на разтвор, който съдържа алерген, след което се правят серия от повърхностни убождания или одрасквания, с помощта, на което алергена прониква в кожата. Положителната реакция се изразява в зачервяване, подуване и сърбеж в областта на тестуване.
 • Интрадермален test. Този тест се провежда чрез инжектиране в кожата на малко количество разтвор, съдържащ алерген. Този тест може да бъде направен, ако след провеждане на prick test не настъпи положителна реакция, а въпреки това се подозира алергия към определено вещество. Този тест е по-чувствителен от prick test, но много често може да доведе и до фалшиво положителни реакции при хора, които не са алергични.
 • Кожен patch test. Този тест се провежда чрез поставяне на алерген в специални камерки, след което се залепят върху кожата (най-често на гърба) за 24-72 часа. С помощта на този тест може да се докажат различни видове контактни дерматити.

 

Кръвни тестове

Кръвните алергологични тестове се провеждат за откриване на антитела в кръвта. Кръвните тестове не са толкова чувствителни, колкото кожните тестове, но могат да се използват при хора, на които не може да се направят кожни тестове.

Най-често използваният кръвен тест е ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). С този тест най-често се измерва нивото на имуноглобулин Е в кръвта. Нивата на IgE са високи при хора с алергия или астма.

Други тестове, които могат да се използват са RAST (radioallergosorbent testing) или ImmunoCAP, UniCAP, Pharmacia CAP (immunoassay capture test).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Алергологичните тестове се провеждат, за да се открие коя е субстанцията, която предизвиква алергична реакция.

Кожни тестове

Кожен prick тест се провежда в следните случаи:

 • За откриване на инхалаторни (чрез вдишване) алергени – растения, треви, полени, мухъл, прах, пера, козината на домашните любимци.
 • За откриване на хранителни алергени - яйца, мляко, фъстъци, ядки, риба, соя, пшеница, морски храни)
 • За определяне на алергия към лекарства или ухапване от насекоми.

 

Кръвни тестове

В някои случаи вместо провеждане на кожен тест може да се изследва проба от кръв:

 • Ако имате уртикария, екзема или друго състояние на кожата. В тези случаи е трудно да се интерпретират резултатите от кожните тестове.
 • Ако не може да спрете приема на някои лекарства като антихистамини, трициклични антидепресанти. Тези лекарства могат да доведат до фалшиво отрицателни реакции.
 • Ако сте имали тежка алергична реакция (анафилаксия).
 • Ако имате положителна алергична реакция към много храни. С помощта на ELISA може да бъде открита тази храна към, която сте най-алергични.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Приемът на много лекарства може да промени резултата от проведения тест. Трябва да съобщите на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са изписани на рецепта. Възможно е преди провеждане на теста да се наложи да спрете приема на определени лекарства (съдържащи трициклични антидепресанти,  антихистамини – цетиризин, фексофенадин, лоратадин и др.).

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Кожни тестове

Провеждане на кожен prick или интрадермален тест:

 • Почистване със спирт на мястото, където ще се провежда теста (най-често кожата по вътрешната повърхност на предмишницата или гърба);
 • Поставяне под форма на капка на течност, съдържаща алерген върху тествания участък. Едновременно могат да бъдат поставени няколко алергена на разстояние помежду им от 2 до 4 см.
 • Под всяка капка се прави убождане. Иглата преминава през капката и достига до кожата. Това позволява проникване на алергена.
 • При интрадермалния тест се инжектира разтвор в кожата.
 • Реакцията се отчита след 12-15 минути. При положителна реакция има зачервяване, оток и сърбеж.

При отрицателен кожен prick тест може да бъде направен интрадермален тест. Преди провеждане на интрадермален тест е задължително да се направи кожен prick тест, за да се избегне появата на сериозна алергична реакция.

Провеждането на кожен prick или интрадермален тест обикновено отнема по-малко от един час.

 

Провеждане на кожен patch тест:

 • Малки количества алергени се поставят върху специални камерки прикрепени към лепенка.
 • След като се запълнят камерките се поставят върху кожата на гърба. Попълването на камерките и поставянето на лепенките на гърба отнема около 40 минути в зависимост от броя на изследваните алергени.
 • Резултата се отчита след 24-72 часа. През това време лепенките не се махат от кожата на гърба. Не трябва да мокрите гърба (да вземате душ), да спортувате или да извършвате дейности, които да водят до повишено потене. Това увеличава риска от отлепяне на пластира.

Пластирите ще бъдат махнати от лекаря, който провежда теста. Резултата се отчита, след като се махнат лепенките. При положителна реакция има зачервяване, оток и сърбеж.

 

Кръвни тестове

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, откъдето ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Кръвната проба се поставя в специални съдове и се изследва в лаборатория за наличие на антитела към определени алергени. При откриване на специфични антитела това може да означава, че сте алергични към определен антиген.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Кожни тестове

При провеждане на кожен prick или интрадермален тест може да усетите леко боцкане.

При наличие на положителна алергична реакция, при който и да е от проведените кожни алергични тестове може да усещате сърбеж, дразнене, оток, повишена чувствителност, на мястото, където има положителна реакция. След приключване на теста може да поставите студени компреси или да Ви бъде предписан кортикостероиден крем за облекчаване на сърбежа и отока.

Ако провеждате кожен patch тест и усещате силен и нетърпим сърбеж или болка може да се отстрани камерката, под която усещате дразненето.

 

Кръвни тестове

Пробата от кръв за провеждане на алергологичен тест се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Кожни тестове

Възможен риск при провеждане на кожен prick или интрадермален тест е възникване на сериозна алергична реакция (анафилаксия). Симптомите на тази алергична реакция включват: сърбеж, хрипове, затруднено дишане, оток на лицето или цялото тяло, понижаване на кръвното налягане и дори шок. Анафилактичната алергична реакция е живото-застрашаващо състояние, което изисква спешна помощ. Възникване на анафилактична реакция при провеждане на кожен prick тест е много рядко.

Ако усещате силен сърбеж или болка при провеждане на кожен patch тест може да отстраните камерката, под която е дразненето и се обадете на Вашия доктор.

 

Кръвни тестове

При вземане на венозна кръв за алергологичен тест съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Резултати от проведеното изследване:

Алергологичните тестове са кръвни или кожни тестове, с помощта, на които се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция.

 

Кожни тестове

При кожните тестове се изследва за възникване на реакция след приложение на определен алерген.

Отрицателен резултат:
Без промяна в областта на тествания участък.

Положителен резултат:
Наличие на зачервяване, оток и сърбеж (колкото по-изразени са толкова по-силна е реакцията).

 

Кръвни тестове

Алергологичните кръвни тестове се провеждат за откриване на антитела в кръвта. Резултатите от проведения тест са готови за около 7 дни.

Отрицателен резултат:
Нивата на имуноглобулин E (IgE) са такива като при хора без алергии.

Положителен резултат:
Нивата на имуноглобулин E (IgE) към определен алерген или група от алергени са 4 пъти по-високи от нормалните нива.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Алергологичният тест може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • При активно спортуване или ексцесивно потене;
 • При намокряне на пластира при кожен patch тест;
 • Прием на някои лекарства като антихистамини или трициклични антидепресанти.
3.6, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Алергологични тестове

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиЗаведенияВидеоНормативни актовеАлт. медицинаЛюбопитноПроизводителиИсторияСнимкиОрганизацииЛеченияХранене при...ЛайфстайлФизиологияТестовеБотаникаПсихологияСоциални грижиСпортМикробиологияПатология