Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Кръвни алергологични тестове

Кръвни алергологични тестове

Кръвни алергологични тестове - изображение

Алергологичните тестове са кръвни или кожни тестове, с помощта, на които се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция. Обикновено се предпочитат кожните тестове, защото са по-евтини, по-достъпни, по-сигурни и с по-голямо клинично изпитание.

Кръвните алергологични тестове се провеждат за откриване на антитела в кръвта. Кръвните тестове не са толкова чувствителни, колкото кожните тестове, но могат да се използват при хора, на които не може да се направят кожни тестове.

Най-често използваният кръвен тест е ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay). С този тест най-често се измерва нивото на имуноглобулин Е в кръвта. Нивата на IgE са високи при хора с алергия или астма.

Други тестове, които могат да се използват са RAST (radioallergosorbent testing) или ImmunoCAP, UniCAP, Pharmacia CAP (immunoassay capture test).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Алергологичните тестове се провеждат, за да се открие коя е субстанцията, която предизвиква алергична реакция.

Кръвните алергологични тестове се предпочитат в някои от следните случаи:

 • Ако имате уртикария, екзема или друго състояние на кожата. В тези случаи е трудно да се интерпретират резултатите от кожните тестове.
 • Ако не може да спрете приема на някои лекарства като антихистамини, трициклични антидепресанти. Тези лекарства могат да доведат до фалшиво отрицателни реакции.
 • Ако сте имали тежка алергична реакция (анафилаксия).
 • Ако имате положителна алергична реакция към много храни. С помощта на ELISA може да бъде открита тази храна към, която сте най-алергични.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Приемът на много лекарства може да промени резултата от проведения тест. Трябва да съобщите на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са изписани на рецепта. Възможно е преди провеждане на теста да се наложи да спрете приема на определени лекарства (съдържащи трициклични антидепресанти,  антихистамини – цетиризин, фексофенадин, лоратадин и др.).

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, откъдето ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

Кръвната проба се поставя в специални съдове и се изследва в лаборатория за наличие на антитела към определени алергени. При откриване на специфични антитела това може да означава, че сте алергични към определен антиген.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за провеждане на алергологичен тест се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо, освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за кръвен алергологичен тест съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото, след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Резултати от проведеното изследване:

Алергологичните тестове са кръвни или кожни тестове, с помощта, на които се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция.

Алергологичните кръвни тестове се провеждат за откриване на антитела в кръвта. Резултатите от проведения тест са готови за около 7 дни.

 

Отрицателен резултат:
Нивата на имуноглобулин E (IgE) са такива като при хора без алергии.

 

Положителен резултат:
Нивата на имуноглобулин E (IgE) към определен алерген или група от алергени са 4 пъти по-високи от нормалните нива.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Алергологичният кръвен тест може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни при прием на някои лекарства.

3.9, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Кръвни алергологични тестове

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниСпециалистиСнимкиЛюбопитноКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоНормативни актовеФизиологияПроизводителиИсторияХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииЛайфстайлЛеченияТестовеБотаникаСпортДиетиПсихологияСоциални грижиМикробиологияПатология