Начало Медицинска енциклопедия Лечения Салицилова киселина

Салицилова киселина

Салицилова киселина - изображение

Салициловата киселина е полученa за първи път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение Gaultheria. Днес се получава по синтетичен път. Салициловата киселина има бактериостатично, фунгицидно и кератолитично действи. Солите на тази киселина се наричат салицилати и се използват като аналгетици.

Салициловата киселина принадлежи към група лекарствени средства, наречени кератолитици. Използва се за лечение на вирусни брадавици, псориазис, себореен дерматит, атопичен дерматит, лихен симплекс, ихтиоза, акне и др. Салициловата киселина омекотява кератина и подпомага отпадането на излющените клетки (сквамите). В комбинираните препарати, подпомага отпадането на горния слой на кожата, при което останалите медикаменти проникват в нея по - ефективно.

Салициловата киселина се открива в различни търговски форми - кремове, гелове, лосиони, мехлеми, шампоани, разтвори за локално приложение и др. Концентрацията й в различните препарати варира между 0.5 - 2 %.

При използването на продукти със салицилова киселина е важно:

  • да се спазват стриктно предписанията на етикета, препаратът да не се използва в повече или по - често, както и по - продължително време от препоръчаното. Увеличената абсорбция на салицилова киселина може да доведе до отравяне.
  • да се избягва контакт с очите, устата, носа, гениталиите. Случайното попадане върху кожата трябва да се промие задължително с вода.
  • да не се прилага върху възпалени, инфектирани или зачервени участъци от кожата
  • ръцете да се измиват след нанасяне на медикамента

Отравянето със салицилова киселина е рядко явление. То се демонстрира с обърканост, диария, гадене, повръщане, главоболие, учестено дишане и др.

Препарати, съдържащи салицилова киселина не бива да бъдат използвани при деца под 2 години. При по - големите деца също трябва да се прилага с внимание, тъй като степента на резорбция при тях е по - голяма.

3.5, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Салицилова киселина

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиБотаникаСпециалистиХранене при...Здравни проблемиАлтернативна медицинаЛюбопитноМедицински изследванияИнтервютаСпортНовиниОрганизацииКлинични пътекиИсторияЛайфстайлТестовеМикробиологияСнимки