Начало Медицинска енциклопедия Лечения Салицилова киселина Медикаментозно лечение

Салицилова киселина

Салицилова киселина - изображение

Множество фактори от заобикалящата ни среда, включително и някои подлежащи заболявания, прием на лекарства и различни хранителни добавки, оказват неимоверно влияние върху състоянието на кожата ни.

Замърсяване, неправилно почистване и третиране на кожата, ултравиолетова радиация (незащитено слънчево облъчване) и редица други фактори могат да доведа до прекомерно омазняване на кожата, разширение на порите, пигментации, акне, както и до ускоряване на процесите на стареене, съответно с ранна изява на фини линии и бръчки.

Развитието на съвременната медицина се движи успоредно със създаването на нови средства (главно за локално приложение) за борба с проблемите на кожата, като често в състава им се откриват добре познати, утвърдени във времето активни съставки.

Един от малкото примери за това е високата ефективност на салициловата киселина, добре позната на медицинските специалисти от стотици години, която намира изключително широко приложение и може да бъде забелязана като постоянна и неотменна част от състава на голям процент от предлаганите продукти за акне, почистване на кожата, ексфолиация и борба с нежеланата пигментация.

Субстанцията притежава многобройни ефекти при локално приложение като способства за поддържане на здрав, тонизиран и младежки вид на кожата, но в същото време се използва и като основна съставка в комплексната терапия на редица кожни заболявания.

Какво представлява салициловата киселина?

Какво представлява салициловата киселина?

Салициловата киселина е получена за първи път от кората на бялата върба и листата на вечнозеленото растение Gaultheria.

Известен период от време дори е считана за представител на голямото семейство на витамините, наричайки я витамин S.

Представлява бета хидрокси киселина (хидроксилната част от молекулата е разделена от киселинната посредством два въглеродни атома), което е нейна изключително важна химична особеност, тъй като създава по-добра липоразтворимост, съответно по-добро и по-дълбоко проникване в кожата.

Приета перорално салициловата киселина показва обезболяващ и противовъзпалителен ефект, като проучванията и изследванията в областта водят до откриването и създаването впоследствие по синтетичен път на нейните соли, известни като салицилати, които представляват добре познати обезболяващи агенти (аналгетици).

Приложена локално, върху кожата, салициловата киселина има бактериостатично, фунгицидно и кератолитично действие.

Оказва изключително добър ексфолиативен ефект (улеснява отстраняването на мъртвите клетки от повърхността на кожата), дълбоко почистващ ефект, противовъзпалителна активност, като допълнително е ефективна и срещу едни от най-честите микробни причинители на акне, а именно Propionibacterium acnes (P. acnes).

Редица проучвания в областта показват, че редовната локална употреба на препарати, съдържащи ниски концентрации салицилова киселина, оказва добър профилактичен ефект и намалява появата на акне (намалява черните точки, съдейства за намаляване на размерите на порите и тяхното дълбоко почистване).

Прилагана в ниски концентрации и подходящи лекарствени форми субстанцията подпомага поддържането на младежкия, здрав, тонизиран вид на кожата, тъй като дълбоката ексфолиация (последвана от оптимална хидратация) е разковничето за поддържане на добър вид на кожата.

Салициловата киселина се бори ефективно и с хиперпигментацията (наличие на петна по кожата с по-тъмен цвят), от една страна поради ексфолиращия си ефект, но от друга страна и поради способността да потиска формирането на меланин.

Многобройните полезни свойства на субстанцията по отношение на кожата я правят силно желана и популярна сред потребителите.

Салициловата киселина се открива в различни лекарствени форми като кремове, гелове, лосиони, мехлеми, шампоани, разтвори за локално приложение и други, като основната цел на фармацевтичните производители е улесняване на нанасянето на продукта и задоволяване на потребностите при отделните пациенти.

Концентрацията в различните препарати варира най-често между 0,5 и 2 %, тъй като това се счита за най-безопасната концентрация, особено при ежедневна употреба. Съществуват продукти и с по-висока концентрация, достигаща до 30 %, които се назначават от специалист, най-често дерматолог, след обстоен преглед и определяне на тежестта на състоянието при конкретния пациент.

При кои състояния и заболявания се прилага лечение със салицилова киселина?

Кога (при кои заболявания и състояния) се прилага лечение със салицилова киселина?

Локалното приложение на салицилова киселина се използва широко в дерматологията за лечението на различни кожни проблеми и заболявания.

В зависимост от състоянието на конкретния пациент (индивидуални особености, възраст, тежест на болестта, наличие на подлежащи заболявания, прием на медикаменти, локално приложение на други козметични продукти и лекарства) се назначава терапия с различен процент салицилова киселина в лекарствената форма най-подходяща за конкретния случай.

Така например за лечение на акне най-често се използват продукти със средна концентрация на киселината от около 3 процента (между 0,5 и 3 процента), докато за лечение на брадавици (включително кокоши трън) концентрациите достигат до 30 процента (между 10 и 30 процента).

С профилактична цел субстанцията се използва в ниски концентрации, като масово в продуктите за превенция на акне и кожни проблеми се открива в концентрация от един до два процента.

Препоръчва се консултация със специалист (дерматолог) преди използването на продукти, съдържащи салицилова киселина, тъй като за постигане на оптимални резултати се препоръчва индивидуализиране на терапията.

При всеки пациент се определя индивидуално най-подходящата лекарствена форма (гел, крем, маз, разтвор, прах и други), оптималната концентрация на салициловата киселина, честотата на приложение (един, два или повече пъти дневно) и продължителността на лечебния курс.

Поради своето ексфолиативно, антимикробно, почистващо и противовъзпалително действие, салициловата киселина се използва широко в лечението предимно на следните заболявания:

 • Акне: най-често се прилага в по-ниски концентрации, до три процента, под формата на разтвор, крем, гел, като се препоръчва локално приложение само на засегнатите участъци, а при необходимост и на цялото лице (при приложение върху обширни зони се повишава рискът от нежелани ефекти и раздразнение на кожата). Може да се използва не само върху кожата на лицето, но и при засягане и ангажиране от акне на кожата на гърба, гърдите, шията и други. Приложението на продуктите със салицилова киселина не е особено ефективно (особено като единствено средство) при цистично (кистозно) акне
 • Вирусни брадавици: необходими са високи концентрации от салициловата киселина (между 10 и 30 процента), като най-добър ефект се постига с така наречените пластири или използване на различни средства за покриване на брадавицата след нанасяне на субстанцията. За постигане на желания ефект обикновено са необходими средно около 12 седмици при еднократно или двукратно нанасяне на препарата ежедневно
 • Псориазис: при псориазис салициловата киселина намира приложение главно поради своя ексфолиативен и противовъзпалителен ефект, като подпомага отстраняването на мъртвите клетки, намалява зачервяването и раздразнението на кожата. Използваните концентрации са ниски, тъй като високите могат да доведат до влошаване на състоянието и раздразнение на кожата. При използване на продукти, съдържащи салицилова киселина в концентрация над три процента се препоръчва внимателно нанасяне само върху засегнатите участъци
 • Други видове псориазис
 • Себореен дерматит: тъй като салициловата киселина притежава добре проявен противовъзпалителен, антимикробен и кератолитичен ефект намира приложение и при различните форми на себореен дерматит, главно в състава на комплексна и комбинирана терапия заедно с други подходящи за конкретния пациент продукти за локална употреба
 • Лимфедем, некласифициран другаде
 • Друга хиперпигментация, дължаща се на натрупване на меланин

Най-добри резултати се постигат при лица с бледа кожа и в началните стадии на съответното заболяване.

При тежки форми на акне, псориазис, вирусни брадавици и други е необходим комплексен подход, като лечението със салицилова киселина е предимно със симптоматична цел за облекчаване на възпалението, подпомагане на отстраняването на мъртвите клетки и постигане на дълбока ексфолиация.

Рискове и странични ефекти при лечение със салицилова киселина

Какви рискове и нежелани ефекти крие лечението със салицилова киселина?

Контролираното от специалист използване, особено на ниски концентрации салицилова киселина, върху ограничени повърхности от кожата, крие минимални рискове, главно при пациенти със силно чувствителна кожа.

Използването на високи процентни концентрации от субстанцията повишава многократно риска от локални нежелани реакции, а при приложение върху големи участъци от кожата се наблюдава повишен риск от системни нежелани ефекти, поради проникване и резорбиране на субстанцията.

Най-честите нежелани странични ефекти при лечението със салицилова киселина включват следните:

 • зачервяване на кожата
 • раздразнение
 • усещане за парене на кожата
 • изсушаване на кожата, лющене
 • повишена локална чувствителност

При изява на замайване, обърканост, главоболие, прекомерна слабост и лесна уморяемост, задух, шум в ушите, гадене, повръщане, диария и други незабавно се свържете с вашия лекар. Той ще прецени дали симптомите ви се дължат на лечението със салицилова киселина или на други причини и ще прецени необходимостта от прекратяване на терапията.

При приложение на високи концентрации са възможни изяви на свръхдозиране и интоксикация, включващи главоболие, гастроинтестинални прояви, замайване, шум в ушите, намаление на слуха и други.

При първите признаци на свръхчувствителност (задух, сърцебиене, подуване на кожата на лицето, крайниците, устните, езика) се препоръчва своевременно преустановяване на терапията.

Забранена е пероралната употреба на лекарствените форми, предназначени за локално нанасяне върху кожата.

Не се препоръчва приложението на продукти, съдържащи салицилова киселина при деца под 2 години, по време на бременност и в периода на лактация. При малки деца и подрастващи се препоръчва внимателен подход и мониториране на състоянието им, тъй като е възможно повишено абсорбиране от силно пропускливата и чувствителна детска кожа.

По време на бременност и в периода на лактация приложението на субстанцията се препоръчва само и единствено под медицински контрол за намаляване на рисковете от евентуални странични ефекти, увреждане на плода и новороденото и влошаване протичането на бременността.

С повишено внимание препаратите, съдържащи салицилова киселина (особено над 3 %), се прилагат при пациенти с подлежащи заболявания, като например захарен диабет, нарушения на коагулацията, бъбречни или чернодробни увреждания, периферна съдова болест и други.

Възможно е развитие на нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с локални или системни средства, съдържащи бензоил пероксид, третионин, резорцинол, диуретици, салицилати, аналгетици и други.

В случай, че не сте сигурни какъв препарат да използвате за вашия конкретен проблем, се посъветвайте със специалист (дерматолог), тъй като експериментите върху кожата и самоцелното приложение на прехвалени от съседи и приятели продукти може да влоши вашето състояние и да затрудни последващото лечение.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.0, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Салицилова киселина

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-18-866/salicylic-acid-topical/salicylic-acid-keratolytic-topical/details
https://www.allure.com/story/what-does-salicylic-acid-do
https://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/salicylic_acid
https://beautyeditor.ca/2017/06/09/salicylic-acid
https://www.facingacne.com/salicylic-acid-acne-pros-cons/
http://www.marieclaire.co.uk/beauty/skincare/salicylic-acid-32415
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/salicylic-acid-topical-route/description/drg-20066030
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a607072.html
https://www.everydayhealth.com/drugs/salicylic-acid-topical

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаБотаникаСпециалистиНовиниХранене при...Заболявания (МКБ)Алт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияСпортВидеоОрганизацииКлинични пътекиИсторияЛайфстайлТестовеМикробиологияСнимкиПсихологияНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината