Начало Медицинска енциклопедия Лечения ПУВА (PUVA) терапия Неконвенционално лечение

ПУВА (PUVA) терапия

ПУВА (PUVA) терапия - изображение

Комбинирането на псорален (psoralen) с ултравиолетови А лъчи (UVA) с цел лечение на тежки кожни заболявания, се означава като ПУВА (PUVA) терапия.

ПУВА (PUVA) терапията е разновидност на фотодинамичната терапия, при която се използват нетоксични светлочувствителни съединения, които изложени на светлина стават токсични за целевите злокачествени и други болни клетки, и ги разрушават.

За повече информация, относно фотодинамичната терапия, прочетете:

Псоралените са съединения, които се съдържат в повече от 30 растения, включително лимони и целина. Те правят кожата временно чувствителна към УВА-лъчите. Древните египтяни са били първите, които са използвали псоралени за лечение на кожни заболявания, още преди хиляди години.

УВА-лъчите имат способността да проникват по-дълбоко в тъканите. До голяма степен те са отговорни за преждевременното стареене на кожата, нейното изсушаване и появата на бръчки.

Причината да се използват УВА-лъчи в ПУВА терапията е именно тяхната по-голяма проникваемост - те попадат в дермата, къдетo проявяват терапевтичната си роля.

Въпреки че по-голямата част от слънчевата светлина е съставена от УВА-лъчи, тя не се препоръчва за целите на PUVA терапията, поради непредсказуемия характер на слънцето и по-точно невъзможността да се дозира количеството и продължителността на лъчението. Ако дозата на УВА-лъчите е твърде ниска, тя няма да бъде ефективна и обратно - при прекомерно количество има риск от изгаряне и поява на нежелани реакции.

Поради тези причини PUVA терапията използват специални фототерапевтични панели или кабини.

Същност на ПУВА (PUVA) терапия

Различaват се два вида ПУВА терапия:

 • системна и
 • локална.

Различието е във формата на псоралена - за целите на системната ПУВА терапия, псоралена се приема орално, под формата на таблетки, докато при локалната се използват псоралени за локално приложение, под формата на кремове или лосиони, които се нанасят директно върху кожата.

Системна ПУВА (PUVA) терапия

При системната ПУВА терапия, псоралена се приема около два часа преди процедурата. След това пациента влиза във фототерапевтичната кабина, която е снабдена със специални УВА флуоресцентни лампи.

Необходимо е носенето на специални очила, които предпазват очите.

За системно приложение се използват псоралените:

Ако е необходимо облъчване на цялото тяло, пациента е облечен само по бельо. Когато се налага облъчване на конкретни участъци от тялото, другите следва да бъдат покрити. Пациентът трябва да бъде с еднакво облекло на всяка процедура, за да се избегне експозиция на нови участъци от кожата.

Първоначално лампите остават включени за около 1 минута и постепенно времето се удължава до 30 минути. При необходимост, в кабината се включва вентилатор или климатик.

В повечето случаи, лечението се извършва два или три пъти в седмицата.

Локализирана ПУВА (PUVA) терапия

Локализирана ПУВА терапия се прилага при пациенти, които се нуждаят от лечение в малки участъци от тялото - по лицето, тялото или крайниците. В такъв случай тези участъци биват третирани локално с псорален, чрез вани - за около 10-30 минути или кремове и лосиони - 10 минути преди излагане на УВА-лъчите.

Псоралени за локално приложение са:

Като цяло процедурите се прилагат два-три пъти седмично за около пет до осем седмици.

Провеждането на ПУВА терапията не налага хоспитализация.

Продължителност и кратност при ПУВА (PUVA) терапия

Продължителността на процедурата и дозирането на УВА-лъчите се преценя от лекуващия лекар, според типа на кожата, характера на заболяването, степента на увреждането и други фактори. При необходимост дозата може да се коригира, в зависимост от реакцията на кожата.

В повечето клиники се извършва тестване преди започване на терапията, чрез излагане на малък участък от кожата на пациента на УВА-лъчение, след прилагане на псорален.

Дозата, при която се наблюдава зачервяване на кожата едва 72 часа след облъчването, се означава като минимална фототоксична доза и именно тя се превръща в начална доза за лечение.

Приложение на ПУВА (PUVA) терапия

Този вид терапия е ефективна при доста тежки състояния на кожата. Прилага се ефективно за лечение на:

Относно лечението на псориазис, ПУВА терапията показва висока успеваемост в лечението. Данните сочат, че ефективността на системната и локализираната терапия е сходна.

След пълно изчезване на псориатичните плаки се препоръчва периодично провеждане на "поддържащи" процедури, които да попречат на повторната им поява. Това обаче трябва да бъде съобразено с рисковете от продължителното облъчване с УВА-лъчи.

Странични ефекти от ПУВА (PUVA) терапия

Някои пациенти изпитват гадене и сърбеж при орален прием на псорален. За тях по-добър вариант би била локалната терапия.

PUVA терапията крие някои рискове и може да има странични ефекти, като например:

 • изгаряне

Предозирането на УВА-лъчите предизвиква реакция на слънчево изгаряне, която се нарича фототоксична еритема (зачервяване). Това по-често се наблюдава при пациенти със светла кожа, които лесно изгарят на слънце. Изгарянето се проявява видимо 48 до 72 часа след първите две или три процедури.

За да се предпази кожата е препоръчително да се покрият по-чувствителни области, като гърдите и седалището. При силно изгаряне на кожата, по съвет на лекуващия лекар може да се пропуснат една или две процедури, след което лечението да се възобнови при по-малко количество на УВА-лъчите.

Овлажняващи и болкоуспокояващи мехлеми може да се приложат, с цел да се намали дискомфорта.

 • сърбеж

Това е често срещана реакция при този метод на лечение. Установява се по-често при по-суха кожа. При необходимост, след процедурата се прилагат овлажняващи кремове и антихистаминови таблетки.

 • гадене

Гаденето се среща при около една четвърт от пациентите, които приемат псоралени орално, т.е. при системна ПУВА терапия. Гаденето може да се редуцира значително, ако капсулите се приемат по време на хранене или при намаляване на дозата. Антиеметичните таблетки също може да бъдат от поза.

В случай, че симптомите не изчезнат или дори се засилят, се препоръчва преминаване към локална ПУВА терапия или друг метод на лечение.

 • потъмняване на кожата

PUVA терапията често води до придобиване на значително по-тъмен тен, който може да се задържи до няколко месеца след прекратяване на лечението. Но въпреки, че кожата изглежда тъмна, тя все още може да изгори лесно при излагане на слънце. Това налага използването на висок фактор слънцезащитна козметика, въпреки силния тен.

 • увреждане на очите

Ако очите не са защитени от UV радиация, може да настъпи кератит. Това води до нетърпима болезненост в очите и може да бъде много неприятно.

Друг възможен риска е увреждането на лещата на окото, което води до катаракта.

 • суха кожа и бръчки

Появяват се още спукани кръвоносни съдове, лунички, бенки. Най-силно изложени на риск са пациентите със светла кожа. При тях ПУВА терапията не бива да продължава повече от два-три месеца, като дозировката на лъчите следва да бъде съобразена с характерните особености на типа кожа.

 • стареене на кожата и рак на кожата

Резултатите от лечението чрез PUVA терапията може значително да увеличи риска от рак на кожата. Най-често се установява плоскоклетъчен карцином и по-рядко базално-клетъчен карцином и меланом.

Пациенти, подложени на дългосрочна поддържаща терапия трябва да следят състоянието на кожата си най-малко на всеки 6 месеца. Всички нови бенки, бучки или рани, които не изчезват, трябва да бъдат внимателно проследени от лекар и изследвани.

Предпазни мерки при ПУВА (PUVA) терапия

Пациентите не бива да използват кремове, мехлеми, парфюми и афтършейв в дните на провеждане на процедурите, поради сериозен риск от нежелани взаимодействия на техните съставки с УВ-лъчите.

Ако сте подложени на PUVA терапия, следвайте следните съвети, за да бъде тя по-ефективна и да избегнете усложнения:

 • споделете с лекуващия лекар за вашите здравословни проблеми;
 • има лекарства, които допълнително увеличават светлочувствителността на кожата - за да избегнете нежелани ефекти от предозиране, споделете с лекуващия лекар какви лекарства приемате;
 • спазвайте стриктно графика на процедурите - желателно е те да се провеждат по едно и също време през деня;
  винаги приемайте капсулите в еднакъв интервал преди всяко излагане на УВА;
 • в идеалния случай, приемате капсулите два часа след хранене;
 • консумацията на алкохол по време на цялото лечение трябва да е минимална;
 • избягвайте излагането на слънце, дори и през дните между отделните процедури;
 • покривайте гениталиите си - особено при мъжете тази област не бива да се излага на УВА-лъчение;
 • защитете кожата и очите си от естествената слънчева светлина в продължение на дванадесет часа след приема псорален;
 • носете напълно покриваща тялото ви дрехи на открито и на закрито, ако сте в близост до прозорец - шапки, блузи с дълги ръкави, дълги панталони и т.н.;
 • нанесете специален слънцезащитен крем на всички непокрити участъци от кожата след лечението;
 • отменете ангажиментите си и си почивайте повече у дома.

Разновидност на терапията е PUVB терапия, която комбинира псорален и УВБ (UVB) - ултравиолетови лъчи с къса дължина на вълната. Това обаче се прилага рядко, поради малката прониквателна способност на УВБ-лъчите, както и факта, че псоралените се активират най-ефективно в диапазона на УВА-лъчите.

Прилага се най-често при витилиго, когато засегнатите участъци са много малки и се локализират главно по тялото. Когато обаче са засегнати крайниците, по-добри резултати дава PUVA терапията.

От друга страна PUVB терапията е по-лесна за изпълнение и е по-малко рискова, поради което някои лекари предпочитат да започнат лечението първо с нея.

Повече за УВБ терапията може да прочетете:

Повече информация за фототерапията може да намерите:

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...ИсторияПатологияНовиниКлинични пътекиСпециалистиСнимкиЛайфстайлЗдравни проблемиИнтервютаСпортВидеоОрганизацииМикробиологияФизиологияИзследванияНормативни актовеПроизводителиЗаведения