Начало Медицинска енциклопедия Лечения Емолиенти Профилактика и хигиена

Емолиенти

Емолиенти - изображение

Кожата представлява най-големия орган в човешкото тяло и изпълнява многобройни функции, защитавайки ни от вредните въздействия от околната среда. Висока запрашеност и замърсяване на въздуха, вятър, поразяващи слънчеви лъчи, неправилна грижа и почистване на кожата, както и множество заболявания и наши вредни навици водят до бавно, прогресивно, доста често необратимо увреждане на кожата ни.

Кожата се отличава със сложна анатомична структура, участие в редица процеси, продукция на важни субстанции и куп други процеси, необходими за нормалното съществуване на човешкия организъм.

Полезна и подробна информация за особеностите в архитектониката на дермата, нейните различни функции и физиологични особености може да намерите в раздел Анатомия и раздел Физиология:

Липсата на своевременни мерки за защита и предпазване от многобройните вредни въздействия може да доведе до сериозни увреждания и нарушаване на целостта и функционалните особености на кожата ни, повличайки със себе си различни по тежест заболявания, вариращи от дерматит, екзема и псориазис дори до неопластични образувания.

Използването на подходящи емолиенти, ежедневно, в оптимални количества и съгласно препоръките на дерматолозите може да ви предпази от една страна, защитавайки иначе беззащитната ви кожа от пагубните външни влияния, а от друга страна може да подпомогне лечение на вече проявени заболявания, протичащи с увреждане на кожата.

Най-често кожата реагира с изсушаване, тъй като вредните фактори повлияват главно нейната функция за адекватна хидратация и производство на липиди, като крайният резултат е суха кожа, лющеща се неприятно, съпътствана от парене, сърбеж, дискомфорт.

За предпазване от преждевременното състаряване на нашия най-голям и видим за околните орган се препоръчва редовното използване на емолиенти.

Какво представляват емолиентите?

Какво представляват емолиентите?

По същество емолиентите представляват субстанции, които имат уникалното свойство да омекотяват кожата, придавайки здрав, младежки и свеж вид.

Употребата им е позната от дълги години, като първоначално в състава им са влизали природни субстанции (растителни масла, деривати на петрола и други), а с напредването на медицината и козметичната индустрия са налични под формата на емолиенти, съдържащи лекарства и различни лечебни субстанции и емолиенти, предназначени само за омекотяване на кожата (без добавени медикаменти в състава им).

Освен да омекотяват кожата, доставяйки необходимите липиди и мастни киселини в дълбочина, емолиентите имат уникалното свойство на оклузивни агенти (субстанции, които предпазват проникването на вредни субстанции и замърсявания и същевременно подпомагат задържането на влагата в кожата и хидратацията).

Независимо от причината за суха кожа, лечението с емолиенти може да се приложи безопасно във всички възрасти, без съществени ограничения и противопоказания (при наличие на подлежащи заболявания се препоръчва предварителна консултация със специалист за избора на най-подходящия продукт).

Към фактори, водещи по един или друг начин до увреждане на повърхностните кожни слоеве, се включват предимно:

 • фактори от околната среда: ултравиолетова радиация, липсата на предпазващи от слънцето продукти (с подходящ слънцезащитен фактор), вятър (независимо дали е леден, мразовит северняк или горещ, южен вятър), замърсявания във въздуха (автомобилни газове, прах, замърсяване от строителни дейности и други)
 • неправилна грижа за кожата: използване на твърде много макиаж, използване на неподходящи средства и козметика за лице и тяло, ниска здравна култура и хигиенно-санитарни навици, миене с гореща вода, силно търкане на кожата, водещо до нейното увреждане
 • подлежащи заболявания: много от болестите протичат с полиморфни прояви и симптоми от страна на различни органи и системи, включително и кожата. Така например при бъбречни, чернодробни, ендокринни (захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза) или метаболитни заболявания често признаците личат и по кожата, оставяйки своите безпощадни белези и увреждайки нейния здрав вид
 • прием на лекарства: хроничното лечение с определени медикаменти крие рискове за нанасяне на известни поражения върху беззащитната ни кожа, като такива например са кортикостероиди, имуносупресивни лекарства, химиотерапия, някои антидепресанти и други
 • вредни навици: нездравословно хранене, заседнал начин на живот, тютюнопушене и системна консумация на алкохол, наркотични средства и други забранени субстанции могат да се отразят върху състоянието на вашата кожа

В зависимост от вида на увреждащите фактори, тежестта на нанесените върху кожата щети, локализацията на пораженията и редица индивидуални особености се предпочита лечение с определен вид емолиенти.

Какви видове емолиенти има?

Какви видове емолиенти има?

Емолиентите съществуват в различни лекарствени форми, като всички водят до омекотяване на кожата, но в различна степен и с различен по сила предпазващ ефект.

Главният фактор, по който се различават отделните видове, е съотношението между вода и мастни киселини в емолиентите. Като цяло колкото по-голямо е съдържанието на мастни киселини и липиди, толкова по-добре омазняват кожата субстанциите и предпазват повърхностните слоеве, но в същото време при прекомерно съдържание на мастни субстанции оказва влияние върху прониквателната им способност.

Препоръчва се избор на продукти с балансиран състав по отношение на вода и мастни субстанции за постигане на оптимално проникване и снабдяване на кожата с необходимите елементи, без да се създава дискомфорт.

За задоволяване потребностите на всеки отделен пациент са разработени различни форми за приложение на емолиентите, като при избора на продукт се препоръчва да се посъветвате с вашия лекар и/или фармацевт (доверена фирма, с дългогодишен опит в бранша, подходящ състав на продукта, с или без наличието на лекарства).

При избора на лечебни (съдържащи медикаменти) емолиенти често ви е необходима рецепта (другите са свободно достъпни).

В състава на лечебните продукти често се откриват лекарства от групата на кортикостероидите, имуносупресантите, салицилова киселина, аналози на витамин D и други.

Както лечебните, така и несъдържащите в състава си лекарства емолиенти съществуват най-общо в следните форми:

 • унгвент, маз: отличава се с най-високо съдържание на мастни субстанции, като се препоръчва при много суха и увредена кожа. Ефективно и бързо води до омекотяване на кожата, подобряване на вида и здравината, като в същото време предпазва във висока степен от различните увреждащи въздействия. Тъй като се отличава с изключително мазна консистенция може да доведе до замърсяване на дрехите, поради което много хора го прилагат вечер, преди лягане
 • крем: отличава се с балансиран състав по отношение на вода и мастни субстанции (по-ниско съдържание на липиди от унгвента, но по-високо от лосиона), като се характеризира с отлична попивателна способност, добро проникване, висока ефективност и не води до замърсяване на дрехите. Ефективен е за приложение както през деня, така и през нощта, като често в кремовете се включват и различни допълнителни субстанции (средства, забавящи стареенето на кожата, хидратиращи агенти, витамини, минерали, есенциални киселини)
 • лосион: отличава се с високо съдържание на вода, поради което е предпочитан продукт за приложение върху окосмените части от тялото. Необходимо е неколкократно приложение, тъй като бързо попиват в кожата (имат слабо протективно действие и оклузивен ефект). Някои от лосионите съдържат консерванти и могат да причинят раздразнения при чувствителни пациенти
 • масло за баня, душ-гел: продуктите за къпане и измиване на тялото често водят до изсушаване, което при наличието на определени заболявания може да доведе до влошаване на симптомите и допълнителен дискомфорт. Емолиентите под формата на душ-гел или масло за баня ефективно отстраняват замърсяванията, без да причиняват изсушаване на кожата
 • сапун: много от сапуните се славят като изсушаващи агенти и при проблеми с кожата на ръцете водят до допълнително влошаване на симптомите (напукване на кожата вследствие прекомерно изсушаване, болка, парене, лющене, зачервяване). Емолиентите под формата на сапун водят до ефективно измиване на ръцете, въпреки че не образуват пяна както повечето сапуни, омекотяват кожата и предпазват от увреждащите въздействия (често миене на ръцете, използване на гореща или вряла вода, боравене с различни препарати и други)

Отделните видове емолиенти намират приложение при различни видове заболявания и увреждания на кожата (с възпалителен, автоимунен, инфекциозен характер).

Като емолиенти най-често се използват какаово масло, масло от шеа, минерално масло, ланолин, вазелин, парафин, пчелен восък, масло от кокос, жожоба, бадемово масло, маслиново малсо и много други.

При кои заболявания и състояния се прилагат емолиенти?

Кога (при кои заболявания и състояния) се препоръчва приложение на емолиенти?

При липсата на подлежащи заболявания и увреждания, само при наличието на прекомерно изсушаване на кожата (най-често във връзка с природните фактори) много хора си самоназначават емолиент в удобна за тях форма, прилагайки го на най-засегнатите места (лице, ръце, крака).

При наличието на кожен проблем се препоръчва консултация със специалист (дерматолог) за установяване на причините и тежестта на проблема, като той ще ви препоръчва и подходящ продукт, съобразен с вашите особености, давайки ви съвети, напътствия и насоки за правилната и редовна употреба на продукта.

Най-често лечение с емоилиенти се препоръчва при следните състояния и заболявания:

 • суха кожа (ксерозис кутис): във връзка с въздействието на различни фактори (слънце, вятър, често миене на ръцете, професионални вредности) може да настъпи прекомерно изсушаване на кожата, като в случая приложението на емолиенти оказва профилактичен ефект и предпазва от появата на сериозни увреждания
 • псориазис: болестта сама по себе си протича с изсушаване на кожата, формиране на люспи, зачервяване, болка и други, като приложението на емолиенти и хидратиращи продукти облекчава ефективно симптомите. Често се прилагат емолиенти, съдържащи лекарства за ефективно, бързо и оптимално справяне със симптоматиката
 • атопичен дерматит: засяга различни участъци от тялото и протича често със суха, напукана и лющеща се кожа, зачервяване, подуване и други, като ефективно се облекчава от приложението на медикаментозни или немедикаментозни емолиенти
 • дерматит и екзема: голяма група заболявания, протичащи често с прекомерно изсушаване на кожата, което от своя страна повишава риска от възникването на различни други симптоми и усложнения (например инфектиране при проникване на патогенни микроорганизми)
 • контактен дерматит: причинява се от въздействието на различни фактори и може да доведе до суха, напукана, сърбяща кожа, с или без лющене и други оплаквания, като приложението на емолиенти като част от комплексното лечение води до ефективно облекчаване на проявите
 • дерматит от пелени: причините за появата му са различни, като обикновено в комплексната терапия се включват и емолиенти
 • себореен дерматит: терапията на болестта като цяло е комплексна и индивидуална, като при някои пациенти се постигат добри резултати с използването на емолиенти, допълнително обогатени с различни субстанции (кортикостероиди, катран, сяра, цинк, противогъбични средства и други)

Приложение на емолиенти може да се наложи при пациенти с различни по тежест бъбречни и чернодробни увреждания, захарен диабет, заболявания, протичащи с намалена или повишена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм) и много други, повлияващи функционалната активност на кожата и нейните протективни функции. При тези заболявания лечението с емолиенти е допълнително, част от комплексните мерки за облекчаване на различните прояви на болестите.

Крие ли рискове лечението с емолиенти?

Крие ли рискове лечението с емолиенти?

При предварителна консултация със специалист и избор на най-подходящия за вашето състояние продукт рисковете от нежелани реакции са малки.

При някои пациенти са възможни реакции от типа на алергия, във връзка с което се препоръчва преди употребата на нов продукт нанасянето му върху малък кожен участък и проследяване за наличие на реакция 24 часа след това.

Липсата на реакция минимизира риска от последваща алергия при използването на препарата, докато наличието на локално зачервяване, обрив, затопляне или други реакции насочва към свръхчувствителност към основната или някои от допълнителните съставки.

Макар и рядко приложението на емолиенти може да доведе до локално парене, зачервяване, поява на обрив, затопляне, подуване на областта и други, като наличието на подобна реакция (или друга реакция, протичаща с промени в нормалния вид на кожата) изисква консултация с вашия лекар и при необходимост смяна на продукта.

Употребата на емолиенти, несъдържащи лекарства, се счита за безопасна по време на бременност и кърмене (което не означава да не се консултирате с вашия лекар).

Преди употребата на избрания от вас продукти се запознайте подробно с листовката, предоставена от производителя, за наличието на особености при употребата на субстанцията (много от тях не се прилагат в областта около очите, някои са противопоказани за приложение върху разранена кожа).

За постигане на оптимален ефект се препоръчва нанасяне на продуктите няколко минути след излизане от банята (при нанасяне върху тялото) или измиване на ръцете (при нанасяне върху кожата на ръцете).

Необходимо е внимателно втриване на продукта, без излишно натискане и груби движения, като някои продукти се масажират в кожата до пълното им попиване, докато други се оставят да попият с времето.

Внимателният подбор на продукти, съдържащи емолиенти, съгласуването на употребата с лекар и/или фармацевт и спазването на инструкциите на конкретния производител оптимизират терапията, повишавайки нейната ефективност и намаляват рисковете от изява на странични реакции.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/emollient
http://dermcast.tv/understanding-the-difference-between-an-emollient-moisturizer-and-a-humectant/
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-465/emollient-topical/details
https://www.medicalnewstoday.com/articles/182953.php
https://www.nhs.uk/conditions/emollients/
https://health.howstuffworks.com/skin-care/moisturizing/basics/emollient.htm
https://patient.info/health/atopic-eczema/moisturisers-for-eczema-emollients
http://www.eczema.org/emollients

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИнтервютаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиБотаникаЗаведенияНовиниВидеоЗдравни проблемиСпортЛайфстайлОрганизацииИсторияПроизводителиСнимкиПсихологияСоциални грижиНормативни актовеАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаРецептиМикробиологияПатологияФизиологияИзследвания