Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Лихен симплекс хроникус и пруриго Пруриго нодуларис

Пруриго нодуларис МКБ L28.1

Пруриго нодуларис МКБ L28.1 - изображение

Нодуларното пруриго е силно сърбяща дребновъзловидна хронична възпалителна дерматоза, която се характеризира с наличието на сърбящи нодули, локализирани предимно по екстензорните повърхности на крайниците, най-често при жени на средна възраст. Това е най-тежката форма на пруриго.

Етиологията и патогенезата на заболяването не са изяснени. За основен патогенетичен механизъм се смята възпалителният процес на крайните окончания на кожните нерви в дермата, което се подкрепя и от морфологичните изследвания.

Счита се, че много състояния - от малигнени до психиатрични заболявания - провокират появата на пруриго нодуларис. Открива се увеличен брой на мастоцити и неутрофили. Повишен е и броят на клетките на Меркел в епидермиса, които са рецептори за допир, температура, болка и сърбеж.

В много случаи е доказана връзка с глутените, тъй като са наблюдавани болни, при които е настъпвало сравнително обратно развитие на болестта след спазване на безглутенова диета.

Заболяването се счита за вариант на neurodermitis circumscripta, urticaria papulosa chronica или lichen ruber verrucosus.

Пруриго нодуларис се наблюдава само при възрастни, предимно невротични индивиди. Започва със силен сърбеж, който се появява на пристъпи и е локализиран основно по крайниците (екстензорните повърхности на предмишниците и подбедриците) и много рядко по туловището.

Постепенно по кожата се появяват множество (обикновено няколко десетки) надигнати, полусферични възловидни образувания с големина средно 0,5-1 см в диаметър (рядко по-големи), отделно стоящи, с тъмно розов цвят, с хиперкератотична, а понякога и верукозна повърхност, много плътни и силно сърбящи.

Околната кожа обикновено не е променена, но може да бъде лихенифицирана или екзематизирана. Поради разчесването са налице и много екскориации, ерозии и хеморагични крусти. На мястото на преминалите възелчета остават хиперпигментации.

Заболяването е хронично и поради много силния и непоносим сърбеж може да доведе до психични разстройства.

Пруриго нодуларис е симетричен двустранен процес, нодулите са с постоянен или увеличаващ се брой. При пациентите се откриват различни състояния - чернодробна или бъбречна недостатъчност, инфекции, имунодефицити (включително HIV).

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната находка и назначените лабораторни изследвания и биопсия на кожата.

Пруриго нодуларисХистопатологията установява хиперкератоза, акантоза и папиломатоза. Епидермисът понякога пролиферира неравномерно към дермата до степен на псевдоепителиоматозна хиперплазия. В дермата се наблюдава неспецифичен възпалителен инфилтрат и пролиферация на фибробластите. Налице е значителна хипертрофия на крайните нервни окончания с хиперплазия на швановите клетки.

Диагнозата в повечето случаи е ясна клинично и не се нуждае от хистологично потвърждение.

Диференциалната диагноза включва lichen ruber verrucosus, neurodermitis circumscripta със силно изразена лихенификация, дребновъзловидна саркоиоза, хистиоцитоза, ухапвания от насекоми, кожен Т-клетъчен лимфом, дерматофибром, булозен пемфигоид, сквамозен карцином на кожата и др.

Локалното лечение включва приложение на кортикостероидни унгвенти, криотерапия, трихлороцетна киселина 33 %, интралезионално инжектиране на кортикостероиди или елетрокоагулация. Системната терапия се състои от седативни средства, ароматни ретиноиди. Понякога се получава добро повлияване от фотохимиотерапия.

2.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Пруриго нодуларис МКБ L28.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Пруриго нодуларис МКБ L28.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО