Начало Медицинска енциклопедия Лечения Фотодинамична терапия Неконвенционално лечение

Фотодинамична терапия

Фотодинамична терапия - изображение

Един от съвременните методи на лечение на злокачествени и доброкачествени заболявания е фотодинамична терапия. Тя е разновидност на фототерапията, като включва използването на фотохимични реакции, медиирани чрез взаимодействието на нетоксични фоточувствителни агенти (фотосенсибилизатори), определен тип светлина и кислород.

Фоточувствителен агент е лекарство, което прави клетките по-чувствителни към светлината. То се поглъща от клетките, но не се активира, докато не бъде подложено на светлина с конкретна дължина на вълната. Когато това стане, се разрушава триплетната структура на тъканния кислород (съдържащ се в клетките), превръщайки го в синглетен кислород. В тази си форма, кислородът е високоенергиен и има способността да реагира с околната тъкан и така прицелните клетки се унищожават.

Най-общо фотосенсибилизаторите се разделят на порфирини, хлорофили и багрила. Като фоточувствителни агенти се използват:

Различните фотосенсибилизатори се активират от светлина с различна дължина на вълната. Дължината на вълната определя колко дълбоко светлината може да проникне в тялото. За различните анатомични части на тялото се избират различни фотосенсибилизатори.

Друга съществена разлика между различните видове фотосензибилизатори е частта на клетката, която те атакуват. За разлика от лъчетерапията, при която се атакува ДНК на клетката, повечето фотосензибилизатори са насочени към други клетъчни структури. Например ALA се локализира в митохондриите, метиленовото синьо - в лизозомите, а mTHPC атакува ядрената обвивка.

Източници на светлина

Като източници на светлина се използват лазери, некохерентни светлинни източници (диоди), източници на червена и на синя светлина.

Изборът на светлинен източник зависи от вида на увреждането, разположението на целевата тъкан, вида на фоточувствителния агент и най-вече от желаната дължина на вълната.

За да се позволи лечението на дълбоки тумори, някои изследователи използват вътрешна хемилуминесцентния за активиране на фотосенсибилизатора.

Същност на фотодинамична терапия

Фотодинамичната терапия (ФДТ) е процедура в два етапа.

 • В първия етап, на пациента се прилага фотосенсибилизатор. Това може да стане по няколко начина - локално, орално или интравенозно, в зависимост от местоположението на прицелните клетки.

Фоточувствителния агент се абсорбира от всички клетки, но се задържа по-продължително време в раковите, отколкото в нормалните. Поради тази причина, се изчаква определено време - от 24 до 72 часа, преди втори етап от процедурата.

 • Втория етап включва активирането на приложения фотосенсибилизатор, чрез светлина с определена дължина на вълната, насочена пряко към увредената тъкан.

Освен директно разрушаване на туморните клетки, се постига и стесняване на кръвоносните съдове изхранващи тумора, с което се прекратява транспорта на необходимите хранителни вещества. ФДТ също може да активира имунната система да атакува раковите клетки.

Благодарение на селективния характер на въздействие на терапията, съседната здрава тъкан не се засяга. Това се постига чрез локално приложение на конкретния фотосензибилизатор. При венозно инжектиране, протективен ефект може да се постигне чрез използване на ендоскопи и оптични влакна за насочване на светлината директно върху желаната тъкан.

Приложение на фотодинамична терапия

Фотодинамичната терапия е призната като стратегия за лечение, която е едновременно минимално инвазивна и минимално токсична. Притежава способност да унищожава микробни клетки, включително бактерии, гъби и вируси.

ФДТ се използва за лечение на някои ракови заболявания и предракови състояния на кожата или когато засегнатата зона е върху или близо до лигавицата на вътрешните органи. Прилага се при туморни образувания на:

 • хранопровода;
 • на главата и шията;
 • белия дроб;
 • устата;
 • кожата (но при немеланомен рак на кожата).

Фотодинамичната терапия намира приложение при лечение на широк спектър от заболявания, включително:

Намира приложение при стареене на кожата, поражения от слънцето, заличаване на бръчки.

Използва се експериментално при HIV-носителство, рак на маточната шийка, простатата и мозъка.

Фотодинамична терапия се прилага за пречистване на проби кръв и костен мозък от вируси и бактерии, преди да бъдат използвани за преливане или транспланти.

Ефективност на фотодинамична терапия

Максимална ефективност на фотодинамичната терапия за лечение на рак може да се постигне, когато се приложи в най-ранните етапи на заболяването. В напреднал стадий се прилага с раковите клетки да се свият, да се ограничи тяхното разпространение и да се редуцират симптомите.

Странични ефекти при фотодинамична терапия

Фотодинамична терапия обикновено има нисък потенциал за причиняване на увреждане на ДНК мутации и канцерогенеза.

Все пак е възможно да се наблюдава парене, зачервяване и лек сърбеж след процедурата. Това се счита за нормална и дори желана реакция.

Обикновено тези реакции изчезват скоро след прекратяване на фотодинамичната терапия.

Фототоксичната реакция се характеризира с: оток, образуване на корички, везикули, ерозия.

При венозно приложение възможните странични реакции са гадене, повръщане, повишаване на телесната температура.

Тежестта на тези реакции е различна и зависи от продължителността и кратността на процедурите. В някои случаи отока може да продължи цели две седмици, а понякога може да се наблюдава интензивен пилинг (лющене на кожата).

Често срещани странични реакции са хиперпигментацията на кожата и реакциите на свръхчувствителност.

За да се избегне в известна степен възможността за поява на странични ефекти, на пациентите подлагащи се на фотодинамична терапия не се препоръчва излагането на слънце или на мощни източници на изкуствена светлина.

С времето чувствителността към светлината изчезва, но това може да отнеме един-два месеца.

Пациентът може да помогнете за предотвратяване на реакция на фоточувствителност, ако се подготви преди началото на лечението и използва предпазни мерки след това. Ето няколко съвета как да стане това:

 • преди започване на терапията, да се спуснат всички завеси и щори;
 • облеклото трябва да бъде в светли тонове и от плътен плат; носенето на тъмни очила, ръкавици, широка шапка, дълги панталони, блуза с дълъг ръкав, чорапи и затворени обувки е задължително, дори в облачни и при пътуване с транспортно средство;
 • в продължение на най-малко 30 дни след процедурата да ограничи времето на открито, особено когато слънчевите лъчи са най-силни (между 10:00 и 16:00 часа);
 • да се избягват източници на силна светлина и топлина, като лампи в зъболекарски кабинети и козметични салони, сешоари за коса тип каска във фризьорските салони;
 • ръчния сешоар да се използва на ниска степен;
 • желателно е също така, пациента да не се излага на директна топлина от печки, фурни и барбекюта.

Противопоказания за фотодинамична терапия

Фотодинамична терапия е противопоказна за пациенти с:

Не се препоръчва по време на бременност, както и в детска възраст.

Терапията трябва да се извършва единствено в специализирана клиника, в присъствието на лекар. Изключително опасно е да се използва като самолечение.

За повече информация относно другите видове фототерапия, прочетете:

Още по темата:

4.2, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Фотодинамична терапия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияАлт. медицинаХранене при...СпециалистиСнимкиЗаведенияКлинични пътекиЗдравни проблемиИнтервютаФизиологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияВидеоСпортОрганизацииПсихологияСоциални грижиНормативни актовеТестовеМикробиология