Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Изменения на кожата, дължащи се на хронична експозиция на нейонизираща радиация Актинична кератоза

Актинична кератоза МКБ L57.0

Актинична кератоза МКБ L57.0 - изображение

Актиничната кератоза, наричана още соларна кератоза и сенилна кератоза, е индуцирана от ултравиолетовата светлина лезия на кожата, която може да прогресира до инвазивен сквамозноклетъчен карцином. Среща се при индивиди със светла кожа върху участъци, изложени продължително време на влиянието на слънчевите лъчи. Почти не се открива при тъмнокожи.

Прогресията на заболяването е в няколко насоки - може да претърпи обратно развитие, да се задържи непроменена или да прогресира до сквамозен карцином. Съществуват данни и за прогресия към базално-клетъчен карцином.

Актиничната кератоза се индуцира от ултравиолетовите лъчи. Допълнителни проучвания показват връзка между актиничната кератоза и човешкия папилома вирус, чиято роля в кожната онкогенеза е известна.

Актиничната кератоза се появява при индивидите със светла кожа върху области, изложени продължително време на слънчевите лъчи, като лице, скалп, уши, предмишници, дорзалната повърхност на дланите. Въпреки това, актинични кератози могат да се появят на всяка област, която е многократно експонирана на слънце, като гърба, гърдите, краката.

Честотата на заболяването е свързана с продължителността на експозиция на ултравиолетовите лъчи. Следователно тази честота се повишава с всяко десетилетие от живота и е по-висока в страните близки до Екватора, както и при хората, работещи на открито. При ДНК-анализ са установени характерни UV-индуцирани мутации и делеции на ключови гени, включително TP53 и делеция на ген, кодиращ р16 тумор-супресорен протеин.

Развитие на актинични кератози може да се случи още в третото или четвъртото десетилетие на живота при пациенти, които живеят в райони с висока слънчева радиация, са със светла кожа или не използват слънцезащитни продукти за фотопротекция.

Хистологично актиничната кератоза е епидермална лезия, характеризираща се с групи от атипични кератиноцити в базалния слой, които могат да се разпространят до зърнестия и роговия слой. Епидермисът показва нарушена структура с акантоза, паракератоза и дискератоза. Характерен е клетъчен атипизъм, кератиноцитите се различават по размер и форма. Често се наблюдават паракератотични участъци със загуба на зърнестия слой. Открива се възпалителен инфилтрат.

Соларната кератоза се среща предимно при индивиди с бяла кожа, като честотата й корелира с кумулативна ултравиолетова експозиция. Наблюдава се повече при мъжете, отколкото при жените. Също така корелира с хранителен режим с високо съдържание на мазнини. Разпространението на заболяването е най-високо в Австралия, където обхваща между 40-60 % от населението над 40-годишна възраст.

Основен рисков фактор наред с кумулирания ултравиолетов ефект, професията и типа кожа е възрастта, като по-висока е честотата след 50-годишна възраст.

Имуносупресираните пациенти, особено тези след органна трансплантация, са с повишен риск от развитие на състоянието.

Ролята на човешкия папилома вирус в развитието на актиничната кератоза остава неясна, но данните показват, че инфекция с бета тип на човешкия папилома вирус може да бъде свързана с повишена вероятност от поява на актинична кератоза.

Някои генетични заболявания възпрепятстват възстановяването на ДНК след излагане на слънце, което поставя тези лица в по-висок риск за развитие на актинична кератоза. Примери за такива генетични разстройства включват ксеродерма пигментозум и синдром на Bloom.

Клинично актиничните кератози варират от едва забележими груби петънца от кожата до надигнати, хиперкератотични плаки с размер няколко сантиметра в диаметър. Първоначално се появяват малки, твърди петна, които впоследствие се уголемяват и могат да достигнат няколко сантиметра големина, стават червени и лющещи се. Лезиите обикновено имат еритематозна основа, покрита от люспа (хиперкератоза). Те обикновено са 3-10 мм в диаметър и постепенно се увеличават в по-широки, по-надигнати лезии.

Пациентите могат да развият множествени лезии в рамките на една анатомична област, до степен, в която лезиите произвежда конфлуираща актинична кератоза върху относително голяма площ. Могат да настъпят следните варианти на лезиите:

 • кафяви (пигментирана актинична кератоза)
 • атрофични
 • боуеноидни
 • подобни на лихен планус
 • прекомерна хиперкератоза - произвежда подобна на рог проекция, известна като кожен рог, над повърхността на кожата

Диференциална диагноза се прави с базално-клетъчен карцином, болест на Bowen, дискоиден лупус еритематозус, себорейна кератоза, порокератоза, сквамозноклетъчен карцином.

Кожна биопсия е показана за потвърждаване на диагнозата и да се изключи инвазивен сквамозноклетъчен карцином при по-подозрителни или по-напреднали лезии (например тези с по-изразена хиперкератоза, повишена еритема). Биопсията е показана също за рекурентни лезии или лезии, които са неподатливи на лечение.

Флуоресценция с използването на фоточувствително лекарство (метилов естер на 5-аминолевулинова киселина, прекурсор на протопорфирин) се описва като диагностично средство при актиничната кератоза. Засегнатите области излъчват розова флуоресценция с лампа на Wood или лампа за фотодинамична терапия.

Хистопатология на актинична кератозаАктиничната кератоза се характеризира с дисплазия и архитектурно разстройство на епидермиса. Кератиноцитите на базалния слой са анормални и са вариабилни по размер и форма. Клетъчната полярност е променена. Наблюдава се ядрена атипия. Тези промени могат да се простират нагоре към зърнистия слой, който може да бъде изтънен. Епидермисът проявява хиперкератоза и паракератоза, като може да присъства неправилна акантоза. Като цяло, космените фоликули, мастните жлези и апокринните и екринните канали не са засегнати.

Сенилната кератоза може да остане непроменена, спонтанно да изчезне или да прогресира до инвазивен плоскоклетъчен карцином. Ходът на заболяването е невъзможно да се предскаже. Въпреки че рискът от развитие на актиничната кератоза до инвазивен сквамозноклетъчен карцином е малък (най-много около 10 %), пациентът може да има много лезии, поради което рискът от прогресиране на състоянието става значителен. Освен това, актиничните кератози могат да бъдат клинично неразличими от по-тежки кожни злокачествени заболявания, включително плоскоклетъчен карцином и lentigo maligna. Лечението се понася добре. Следователно, лечението на всички актинични кератози е оправдано.

Подходящото лечение обикновено се избира въз основа на броя на наличните лезии и ефикасността на лечението. Други фактори, повлияващи върху избора на лечение, са персистирането на лезиите, възрастта на пациента, анамнеза на рак на кожата, както и поносимостта към лечението.

Лечението се състои от две големи категории: хирургична деструкция на лезията и медицинска терапия. Лечението започва с обучение на пациента за ограничаване на излагането на слънце. Пациентите трябва да бъдат предупредени да избягват експозиция на слънце на 10 ч до 15 ч, доколкото е възможно. Те също така трябва да носят подходящи слънцезащитни средства и предпазно облекло ежедневно.

Медикаментозната терапия има предимството да бъде в състояние да лекува големи области с много лезии. Недостатъците на медикаментозните терапии включват продължителни курсове на лечение с дразнене и дискомфорт.

Целите на фармакотерапия са за намаляване на заболеваемостта и за предотвратяване на усложненията. Терапията включва локално приложение на:

 • средство с 5-флуороурацил
 • крем с имиквимод
 • гел с ингенол мебутат
 • гел с диклофенак

Фотодинамичната терапия използва светлинно чувствително съединение, което преференциално се натрупва в актиничните кератозни клетки, където може да бъде активирано от подходяща дължина на вълната на светлината. С излагане на подходяща светлина се образуват свободни радикали, което води до клетъчна смърт. Пациентите изпитват болка, сходна по обхват с болката, резултат от лечението с 5-флуороурацил на засегнатите области. Обработените лезии могат да станат еритематозни и с крусти. Фотодинамичната терапия изглежда толкова ефективна, колкото локална терапия с 5-флуороурацил.

Скорошно изследване, свързано с оценката на ефективността на фотодинамичната терапия срещу криотерапия, е установило, че фотодинамичната терапия има 14 % по-голям шанс на пълно изчистване на лезиите за 3 месеца за тънки актинични кератози по лицето и скалпа в сравнение с криотерапията.

Имуносупресирани пациенти могат също да се възползват от фотодинамичната терапия за предотвратяване на немеланомен рак на кожата.

Видовете хирургични методи, използвани в премахването на актинична кератоза, включват:

 • криохирургия
 • кюретаж
 • козметични пилинг процедури

Прогнозата на актиничната кератоза е добра. Възможността за развитие в инвазивен плоскоклетъчен карцином може да бъде предотвратена чрез агресивна терапия и защита от слънцето.

3.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Актинична кератоза МКБ L57.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Актинична кератоза МКБ L57.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО