Начало Медицинска енциклопедия Лечения Фототерапия Неконвенционално лечение

Фототерапия

Фототерапия - изображение

Какво е фототерапия?

Видове фототерапия

Фототерапия при кожни заболявания

Фототерапия при неонатална жълтеница

Фототерапия при хемолитична болест на новороденото

Фототерапия при сезонно афективно разстройство и нарушения на съня

Противопоказания за прилагане на фототерапия

Странични ефекти

Предпазни мерки

 

Какво е фототерапия?

Още в древността бил известен положителният ефект на слънчевата светлина върху на кожата. Има данни за използването й с цел лечение на кожни заболявания още от 1500 г. пр. Хр. По-късно на базата на този принцип Нилс Финсен разработва метода на фототерапия.

Фототерапия или още светлинна терапия е форма на лечение, при което се използва изкуствената ултравиолетова светлина от видимата част на спектъра. Терапията се провежда в специален кабинет, под лекарски контрол. Съществуват и устройства за домашна употреба, но при тях ефектът не е гарантиран.

Видове фототерапия

Съществуват два вида фототерапия:

 1. UVA фототерапията се характеризира с използването на фоточувствително вещество - псорален, перорално или под формата на кремове/лосиони, в комбинация с UVA лъчи. Използва се за лечение на хронични кожни заболявания - псориазис, витилиго, екзема. Нарича се още фотохимиотерапия.
 2. UVB фототерапията използва онази част от спектъра, която причинява почерняване на кожата, а в по-големи количества - изгаряния. Лъчите са с определена дължина на вълната.

Фототерапия при кожни заболявания

Прилага се предимно за третиране на кожни проблеми. Ултравиолетовата светлина намалява възпалението на кожата и може да помогне при различни възпалителни кожни заболявания.

Въпреки, че в началото е била прилагана за лечение на псориазис, сега редица състояния могат да бъдат повлияни, ако липсва ефект от друго лечение. Такива състояния са:

Ефектите на фототерапията се основават на промени в имунитета на кожата, намаляване на възпалението и отстраняване на анормалните клетки. В резултат хиперпролиферацията на кожните клетки намалява.

Средният курс на лечение е между 15 и 30 процедури, като броя се определя от лекуващия лекар в зависимост от тежестта на заболяването и степента на повлияване. Той също така определя и времетраенето на всеки сеанс, както и големината на третирания участък. Средната продължителност е 1/2-10 минути. Очите винаги са предпазени със защитни очила, а гениталиите (особено при мъжете) следва да бъдат покрити. Процедурата се извършва обикновено два-три пъти седмично, като дозите постепенно се увеличават.

Фототерапия при неонатална жълтеница

Неонаталната жълтеница е често срещано, временно и обикновено безобидно явление при новородените. Тя засяга и доносени и недоносени бебета, като се проявява обикновено през първата седмица от живота им. Дължи се на натрупването на билирубин (оранжево-червен пигмент) в кръвта, който се отлага в кожата и подкожната тъкан.

Важно е да се установи какво е количеството на натрупания билирубин. В повечето случаи нивата са ниски и не се налага лечение. Когато обаче нивата са високи или се покачват твърде бързо, се налага провеждането на лечение.

Фототерапията е едно от най-ефективните и най-често използваните лечения при неонатална жълтеница - синята светлина подпомага и дори ускорява разпадането на натрупания билирубин. Той реагира с кислорода до образуване на безцветни окислителни продукти, които лесно се изхвърлят от тялото (чрез урината). Облъчването продължава няколко дни, докато черният дроб стане достатъчно зрял, за да се справи с разграждането на билирубина.

Фототерапията при неонатална жълтеница може да се провежда 24 часа в денонощието. Бебето е с пелени и мека превръзка на очите. Странични ефекти не се наблюдават.

Изключително важно е кърмачето да бъде хранено на всеки 2-3 часа и да не се допуска обезводняване. При необходимост бебето трябва да се дохранва след кърмене.

При тежка форма на жълтеница (когато са налице твърде високи стойности на серумния билирубин) може да се проведе имунотерапия или кръвопреливане (обменна трансфузия) - вливане на антибилирубинови антитела. Това се налага, когато фототерапията не е дала ефект и има сериозен риск от натрупване на билирубин в мозъка (керниктер), оглушаване или възникване на двигателни проблеми.

Фототерапия при хемолитична болест на новороденото

Хемолитичната болест на новороденото (еритробластоза феталис) се дължи на кръвногрупова несъвместимост (Rh-фактор или ABO-система) между майката и плода.

Ако бебето и майката имат различни кръвни групи или Rh-фактор, понякога организмът на майката произвежда антитела, които разрушават червените кръвни клетки на новороденото (хемолиза). Това може да доведе до сърдечна недостатъчност и внезапна смърт на плода (хидропс феталис).

Вследствие на хемолизата внезапно се натрупва билирубин в кръвта на бебето. Настъпва тежка форма на жълтеница, при която рискът от керниктер е огромен. Проявява се още в първите 24 часа от раждането и състоянието има способността да се засилва.

Фототерапията е често използван метод на лечение при хемолитичната болест на новороденото - като алтернатива на обменната трансфузия или като допълващо лечение.

Вижте още:

Ефикасността от фототерапията зависи от спектъра на светлината. Най-ефективна е синьо-зелената област (425-490 нанометра) на видимата светлина, като специалните флуоресцентни тръби трябва да са поставени на разстояние 10-15 см от детето. Важно е също какъв участък от кожата на новороденото е изложена - колкото по-голяма площ е обхваната, толкова по-ефективно е облъчването.

Моментът на започване на фототерапията и продължителността й се определя от лекаря, в зависимост от тежестта на състоянието, степента на повлияване и телесното тегло на новороденото - при бебета с тегло под 2500 грама и високи нива на билирубин, фототерапията следва да започне веднага след раждането.

Фототерапия при сезонно афективно разстройство и нарушения на съня

Фототерапията намира приложение при нарушенията на съня и сезонното афективно разстройство.

Сезонното афективно разстройство (сезонна депресия) е вид депресия, която се проявява предимно през зимните месеци (по-рядко през пролетта и лятото), във връзка с по-малкото количество слънчева светлина и разстройство в синтеза на мелатонин (отговорен за съня) и серотонин (отговорен главно за настроението).

Симптомите много наподобяват тези при класическата форма на депресия и са свързани с: умора, раздразнение, апатия, промени в теглото и други.

Много ефективен метод на лечение на тази форма на депресия е фототерапията. Тя се провежда с помощта на специално осветително тяло, а пациентът застава на отстояние от около 30-60 метра. Подобрение настъпва още през първата седмица, а по-трайно - след 2-3 седмици.

Противопоказания за прилагане на фототерапия

Фототерапията не е показана при:

 • хората с много светла кожа, които изгарят лесно при минимална слънчева експозиция;
 • малки деца;
 • по време на бременност;
 • тежко чернодробно или бъбречно заболяване;
 • пациенти с различни заболявания, които са предразположени към слънчево изгаряне;
 • хора, които са имали някаква форма на рак на кожата;
 • при ксеродерма пигментозум;
 • при лупус еритематодес;
 • еритродермия или пустулозен псориазис;
 • при прием на лекарства, които потискат имунната система, като циклоспорин или метотрексат - имуносупресия;
 • прием на някои лекарства за контрол на кръвното налягане и някои антибиотици;
 • когато пациента няма възможност да присъства на процедурите редовно.

Странични ефекти при прилагане фототерапия

Най-характерният страничен ефект е изгарянето. Понякога кожата може да стане твърде суха и да се появи сърбеж и залющване. Съществува риск от развитие на рак на кожата, в зависимост от вида на фототерапията, броя на извършените процедури (особено когато метода се прилага в продължение на дълги години) и индивидуалната предразположеност. Често тялото се покрива с лунички и се наблюдава преждевременно застаряване на кожата.

В някои случаи ефектът може да бъде обратен - трябва да се знае, че фототерапията не е подходяща при всички форми на псориазис и екзема, а понякога дори може да влоши състоянието.

Предпазни мерки при прилагане на фототерапия

За избягване появата на странични ефекти е необходимо:

 • да се предупреди персонала за приема на медикаменти - съществуват лекарства, които могат да засилят фоточувствителността на кожата;
 • да се избегне допълнително излагане на слънце или посещение на солариум;
 • да не се употребяват парфюмни продукти, както и всякакви кремове, лосиони и овлажнители;
 • да се избегне прекомерен прием на жълт кантарион, целина, моркови, смокини, цитрусови плодове, пащърнак и магданоз - те също засилват фоточувствителността на кожата;
 • да се покрият налични разкъсвания на кожата (рани);
 • косата да бъде прибрана.

Трябва да се има предвид, че при фототерапията се използват силно концентрирани фото лъчи и въздействието е по-силно в сравнение със слънцето.

Аналог на фототерапията е т. нар. лазерна терапия. Лазерите излъчват силно фокусирани лъчи от светлина. Предимството е, че светлината се насочва само към засегнатите участъци (например към псориатичните плаки), докато здравата кожа не е изложена. Тази прецизност намалява страничните ефекти на фототерапията и може да намали потенциалните рискове от развитие на рак на кожата. При някои хора методът е много по-ефективен от предходния.

Повече информация относно разновидностите на фототерапията може да намерите:

Още по темата:

4.3, 18 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Фототерапия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияБотаникаЛюбопитноСпециалистиАлт. медицинаИзследванияНовиниИсторияЗдравни съветиХранене при...СнимкиНормативни актовеПатологияКлинични пътекиЛайфстайлФизиологияПроизводителиПсихологияСоциални грижиОрганизацииИнтервютаВидеоСпортДиетиНаучни публикацииТестовеРецептиСъставкиМикробиологияЗаведения