Начало Медицинска енциклопедия Лечения УВБ (UVB) терапия Неконвенционално лечение

УВБ (UVB) терапия

УВБ (UVB) терапия - изображение

Фототерапията е вид лечение с много добър терапевтичен ефект при кожни и други заболявания. Разновидност на фототерапията е т. нар. УВБ (UVB) терапия.

УВБ (UVB) терапията се използва за лечение на определени кожни заболявания. Тя се състои в облъчване с УВБ-лъчи с помощта на специални фототерапевтични лампи или кабини.

УВБ-лъчите са къси лъчи, с дължина на вълната от 280 до 320 нанометра. В този диапазон ултравиолетовите лъчи са най-безопасни за кожата, като спомагат за стимулирането на меланоцитите (пигментните клетки) относно синтеза на меланин. Това от своя страна предпазва кожата от изгаряне и преждевременно стареене.

УВБ-лъчите имат ниска прониквателна способност, която се ограничава основно в епидермиса, като рядко може да достигне границата между епидермиса и дермата.

Същност на УВБ (UVB) терапия

Прониквайки в клетката, УВ-лъчите имат свойството да предизвикват фотоимунологични реакции на молекулярно ниво, които се оказват изключително ефективни при лечение на много кожни заболявания и нарушения.

Процедурите при УВБ (UVB) терапията се извършват в специализирани кабинети от оторизирани медицински лица. Използват се УВ-панели и кабини, съдържащи флуоресцентни тръби.

Когато се налага излагането на цялото тяло е необходимо пациента да бъде само по бельо и да носи защитни очила. Обикновено цялото тяло се подлага на UVB за кратко време - няколко секунди до минути.

Нормално е след процедурата да се наблюдава леко зачервяване на кожата.

Обикновено процедурите се извършват от два до пет пъти седмично, като оптималната кратност е три пъти седмично.

Времето на експозиция и броя на процедурите се определят индивидуално от лекуващия лекар, в зависимост от състоянието, размера на светлите петна, тена на кожата, възрастта на пациента и други фактори. Количеството на УВ-лъчите се следи много внимателно.

УВБ (UVB) терапия може да се прилага в комбинация с други терапевтични методи, но сама по себе си може да бъде достатъчно ефективна.

Видове УВБ (UVB) терапия

УВБ (UVB) терапията се подразделя на: широкоспектърна и тясноспектърна.

Широкоспектърна УВБ (UVB) терапия

При широкоспектърна UVB терапия се използват лъчи с дължина на вълната от 290 до 320 нанометра с пик на вълната 306 нанометра.

Тясноспектърна УВБ (UVB) терапия

За целите на тясноспектърната UVB терапия се използват лъчи с дължина около 311-313 нанометра, с пик на вълната 312. Смята се, че в този диапазон лъчите са най-безвредни и в същото време максимално ефективни.

Тясноспектърна UVB терапия се извършва с помощта на преносими устройства или цели фототерапевтични кабини. Първите се използват, когато засегнатите участъци са ограничени, докато за по-обширните се препоръчват кабините.

Практиката показва, че тясноспектърната УВБ терапия е по-ефективна от широкоспектърната, като съкращава курса на лечение, намалява продължителността на процедурите, има по-добър лечебен ефект, периодите на ремисия са значително по-дълги.

Предимството пред ПУВА терапията е, че при УВБ (UVB) терапията и в частност тясноспектърната UVB терапия, са отстранени ултравиолетовите А лъчи, които са опасни за кожата и могат да предизвикат тежки странични ефекти. Другата съществена разлика е липсата на псорален - за целите на UVB терапията не се приемат никакви медикаменти.

Приложение на УВБ (UVB) терапия

UVB терапията е изключително ефективна за лечение на витилиго, когато депигментираните петна обхващат повече от 20% от тялото (генерализирана форма). Използва се сравнително от скоро, но вече е доказала своята ефективност. В повечето случаи УВБ терапията е първия метод на лечение, който се предприема при това заболяване.

UVB терапията се използва още при лечение на псориазис; розов лишей; екзема; атопичен дерматит; лихен планус; полиморфна светлинна ерупция; начална форма на кожен Т-клетъчен лимфом; дерматографска уртикария.

Ефективността при псориазис се определя от големината на псориатичните плаки и частта от тялото, която е засегната. Обикновено първите резултати се проявяват след пет до десет процедури. Пълно изчезване на псориатичните плаки може да се очаква едва след 15 до 25 процедури.

Според данните, УВБ терапията дава резултат в над 75% от случаите и постига дългосрочна ремисия при около 90% от пациентите.

Странични ефекти при УВБ (UVB) терапия

Реално появата на нежелани реакции са изключително голяма рядкост и като цяло терапията се понася изключително добре от повечето пациенти.

Потенциалните странични ефекти включват парене, особено ако процедурата се извърши по-продължително време.

За разлика от PUVA терапията, UVB терапията не се нуждае от допълнителен прием на псорален, поради което се избягват значителна част от възможните странични ефекти, които за някои пациенти са непоносими.

Освен това, късата дължина на вълната и съответно ниската прониквателна способност, предпазват кожата от изгаряне и нямат потенциалния туморогенен ефект на УВА-лъчите, използвани при ПУВА (PUVA) терапията. Това прави УВБ терапията значително по-безопасна за пациента.

Повече за PUVA терапията може да научите от следната статия:

Предпазни мерки при УВБ (UVB) терапия

Необходимите предпазни мерки включват основно носенето на защитни очила по време на процедурата. Тъй като при УВБ терапията не се приемат псоралени, не се налага носенето на очила през останалото време, както и покриването на цялото тяло, когато пациента е на открито.

Въпреки това обаче се препоръчва експозицията на слънчева светлина да бъде ограничена. Желателно е използването на слънцезащитна козметика.

За кого е подходяща УВБ (UVB) терапията?

Тясноспектърна UVB терапия е показана дори за малки деца (за разлика от PUVA терапията), стига да съумеят да стоят на едно място достатъчно дълго, както и да задържат предпазните очила.

При необходимост се прилага дори при бременни и имуносупресирани пациенти, поради липсата на негативни последствия.

Благодарение на доказания резултат и високата ефективност, фототерапията и всичките й разновидности се подлагат на много проучвания и методите се усъвършенстват постоянно.

Друго приложение на УВБ-лъчите

Друг плюс от УВБ-лъчението е, че то подпомага превръщането на холестерола във витамин Д3, който е изключително необходим за изграждането и поддържането на костната тъкан.

Животните и хората се нуждаят от определено количество УВБ-лъчи всеки ден, за да произвеждат този витамин. Поради тази причина, в зоологическите градини често се поставят УВБ-лампи в клетките на животни, които се отглеждат на закрито, а в северните европейски страни, особено през зимата, когато слънчевата светлина е оскъдна, бременните жени се подлагат на UVB-лъчение, за да се гарантира, че техните бебета ще имат достатъчно количество витамин D3 по време на вътреутробното развитие.

За повече информация, относно фотодинамичната терапия прочетете:

Още по темата:

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаИсторияЗдравни съветиКлинични пътекиХранене при...ЛайфстайлСпециалистиНовиниНормативни актовеЗаведенияСоциални грижиАнкетиОрганизацииСпортОбразованиеПсихологияИнтервютаСнимкиМикробиологияПатологияФизиологияИзследванияПроизводителиВидео