Начало Медицинска енциклопедия Лечения Плазмотерапия

Плазмотерапия

Плазмотерапия - изображение

Приложението на кръв и кръвни съставки е широко използван метод в медицинската практика. Индикациите за приложение на цялостна кръв са стеснени - тя се използва при масивна кръвозагуба или за извършване на обменно кръвопреливане.

Днес се използва широко компонентната терапия, т. е. получаването на кръвни съставки от цялата кръв чрез методите на центрофугиране, филтрация, сепарация. Така пациента получава само онзи продукт, който е необходим за корекция на специфичния дефицит и не е изложен на допълнителен риск от преливането на други компоненти на кръвта. На този принцип се основава и плазмотерапията - инжектиране с автоложна кръв.

Плазмотерапия (Platelet Rich Plasma - PRP) е революционно ново лечение, което стимулира заздравяването на костите и меките тъкани и значително облекчава болката.

Първия отговор на организма при настъпило нараняване на меките тъкани е да "насочи" тромбоцитите и лимфоцитите към засегнатата тъкан. Снабдени с лечебни фактори, тромбоцитите инициират зарастването и привличат на помощ стволовите клетки, които активират синтеза на еластин и колаген. От своя страна лимфоцитите, отделяйки растежни фактори, активират регенерацията на кръвоносните съдове, което подобрява миркоциркулацията в областта.

Плазмотерапията използва функцията на естествения лечебен процес, като засилва възстановителните способности на организма, чрез осигуряване на по-висока концентрация на тромбоцити.

За целта, с изцяло стерилни материали, се взема малка проба от собствената кръв (количеството е колкото проба за извършване на лабораторен тест), добавя се специален разделителен гел и се поставя в центрофуга. Тя завърта пробата при много високи обороти, което разделя тромбоцитите от другите компоненти на кръвта. Отделят се три фракции: бедна на тромбоцити плазма, богата на тромбоцити плазма (както и на бели кръвни клетки - лимфоцити) и еритроцити.

Богатата на тромбоцити и левкоцити плазма съдържа между 5 и 8 пъти повече тромбоцити, в сравнение с цялата кръв - точното количество зависи от индивидуалните особености. Тя се обогатява с калциев хлорид и тромбин, които допълнително активират тези кръвни клетки.

При следващата фаза, получения продукт се инжектира в и около мястото на нараняване. Това мигновено стартира естествените лечебни свойства на организма.

Тъй като се използва собствена кръв, не съществува риск от несъвместимост на прелятата кръв и има изключително малка вероятност за възникване на алергична реакция.

Пплазмотерапия - приложение

Този метод намира приложение при:

 • увреждане на нерви;
 • тендинит;
 • остеоартрит;
 • изгаряния;
 • труднозарастващи инфекции;
 • увреждане на сърдечния мускул;
 • възстановяване и регенерация на костите;
 • пластична хирургия;
 • орална хирургия;
 • увреждане на тазобедрената става;
 • регенерация на сухожилията;
 • травми на гръбначния стълб;
 • фасциит;
 • навяхване на китката и глезена;
 • фрактури;
 • при лечение на спортни травми;
 • възстановяване след хирургични интервенции.

Научните изследвания и клиничната практика са показали, че плазмотерапията е много ефективна за облекчаване на болката и връщане на пациента към нормалния начин на живот. Лечебния процес се доказва чрез ултразвук и магнитен резонанс, които показват окончателно възстановяване на тъканите след провеждане на плазмотерапия.

Необходимостта за операция може да бъде значително намалена, а излекуването - окончателно. Според последни данни, метода има над 70-80% успеваемост.

Продължителност на процедурата

Процедурата отнема около 1-2 часа, включително подготовката и времето за възстановяване на пациента от манипулацията. Извършва се напълно безопасно, в медицински кабинет и под лекарски контрол.

Плазмотерапията облекчава болката без рисковете на операцията, общата анестезия или некомфортен болничен престой. Освен това значително се редуцира времето за възстановяване - в действителност, повечето хора се връщат към работата си или ежедневните си дейности веднага след процедурата.

Честота на провеждане на плазмотерапия

Може да се приложат до три инжекции в рамките на шестмесечен срок, които обикновено се извършват на около 2-3 седмици.

В действителност, в повечето случаи значително облекчение настъпва още след първата или втората инжекция. Началното подобрение може да настъпи в рамките на няколко седмици, като постепенно се увеличава в процеса на заздравяване.

При по-сериозни заболявания понякога се налага да се проведе поддържаща процедура - след около година-година и половина.

Какви резултати може да очакваме от проведената плазмотерапия

Най-доброто при тази терапия е, че не се търси само облекчаване на болката, а целта е разрешаване на проблема и излекуване. Поради тази причина, резултата е дълготраен и справянето с болката е за продължителен период от време или окончателно.

Плазмотерапия - противопоказания

Плазмотерапията е подходяща и за двата пола. Възрастовата категория е от 30 до 75-80 години. Единствено не подходяща за пациенти с:

Плазмотерапия - странични ефекти

Като цяло странични ефекти не се установяват. Възможно е единствено на мястото на инжектиране да се наблюдава кожна реакция, като:

 • подуване;
 • зачервяване;
 • синини.

Това обаче се случва рядко и обикновено раздразнението изчезва максимум за около 12-24 часа.

Приложение на плазмотерапията в спорта

Метода е широко застъпен в спорта - успешно се прилага при изкълчвания на глезена и китката, травми на коленете и гръбначния стълб и други. От него се възползват много на брой професионални спортисти, като Тайгър Уудс, Рафаел Надал, Джърмейн ОНийл, Андрю Байнъм.

Причината за избора им е значителното съкращаване на времето за регенерация - с от два до три пъти.

Повече информация може да намерите тук:

Приложение на плазмотерапията в козметиката

В козметиката, метода е известен като плазмолифтинг, "елексир на младостта" или "вампирски лифтинг", като добра алтернатива на ботокса и скалпела.

Той става все по-предпочитан, поради малкото странични ефекти, бързия и продължителен ефект. Приложението е в областта на лицето, деколтето, шията, около очите, ръцете, скалпа.

Повече за "вампирския лифтинг" може да прочетете тук:

3.7, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияФизиологияЛюбопитноЛайфстайлИсторияБотаникаНовиниСпортЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииСнимкиНормативни актовеИзследванияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиИнтервютаАнкетиОбразованиеНаправления в медицинатаДиетиПсихологияЗаведения