Начало Медицинска енциклопедия Лечения Плазмолифтинг Неконвенционално лечение

Плазмолифтинг

Плазмолифтинг - изображение

Освен необходима за жизнените функции и съществуването ни като цяло, собствената кръв би могла да ни помогне дори при травми и наранявания - плазмотерапия, или при козметични дефекти и несъвършенства - плазмолифтинг.

Въпреки, че кръвта е течна субстанция, тя също така съдържа много на брой, твърди компоненти (червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити). Тромбоцитите са носители на стотици протеини, наречени фактори на растежа, които са много важни в заздравяването на тъканите при наранявания.

При увреждане на меките тъкани, тромбоцитите се съсредоточават към конкретното място. Там те активират стволовите клетки, които с помощта на колагена и еластина възстановяват наранените клетки.

На тези естествени процеси в тялото се основава плазмотерапията. Тя се използва в стоматологията, дерматологията, козметологията, травматологията, хирургията.

Плазмотерапията е ефективна при травми и наранявания от различно естество, нарушения на ставни връзки, сухожилията и дори дегенерация на костите. Метода използва автоложна кръв, от която, чрез специална технология, се извлича богата на тромбоцити плазма.

Повече за плазмотерапията може да прочетете тук:

Плазмолифтингът е разновидност на плазмотерапията. Използва се от естетичната медицина във Великобритания, Япония, Азия и Европа, с цел подмладяване и забавяне процесите на стареене на лицето, както и лечение на някои дерматологични заболявания и дефекти.

Наричан от мнозина "вампирски лифтинг" или "еликсир на младостта", плазмолифтингът се прилага при:

Този "еликсир на младостта" все повече започва да измества от челните места скалпела и ботокса. Кожата се подмладява, хидратира и освежава.

Какво е необходимо за провеждане на плазмолифтинг?

За извършването на процедурата е необходимо вземане на малко количество кръв (около 10 милилитра) от вената на пациента. Тя се обработва, като чрез центрофуга се разделя на три фракции.

Едната от тези фракции е изключително богата на тромбоцити и лимфоцити - до 8 пъти повече, в сравнение с цялата кръв. Към нея се добавя тромбин и калциев хлорид, които засилват действието на тромбоцитите.

Именно тази богата на тромбоцити плазма се инжектира в увредения участък, с което веднага се стартира процеса на регенерация на кожата.

Цялата манипулация отнема около два часа, след които пациента може да се върне към обичайните си дейности. Възможно е на мястото на инжектиране да се появи леко кожно раздразнение (зачервяване, оток, посиняване), но то изчезва до няколко часа.

Желателно е увеличаване приема не течности за около 24 часа преди провеждане на манипулацията.

Области на приложение на плазмолифтинг

"Вампирски лифтинг" се прилага успешно в следните области:

 • лицето;
 • околоочния контур;
 • шията;
 • деколтето;
 • ръцете;
 • вътрешната страна на бедрата;
 • скалпа.

Инжектирана в скалпа, богатата на тромбоцити плазма регенерира космените фоликули, активира растежа на коса и се бори с оплешивяването. Методът може да се използва успешно при косопад или с цел сгъстяване на косата. Подобрява се също така състоянието на косата, еластичността, плътността и блясъка.

Методът дава резултати при:

 • наличие на пърхот;
 • андрогенна алопеция;
 • влошаване структурата на косата и изтъняване на косъма;
 • при цъфтене и накъсване на косата.

За кого е подходящо провеждането на плазмолифтинг?

"Вампирският лифтинг" е подходящ за пациенти на възраст между 30 и 75-80 години. Може да се прилага и при мъже, и при жени.

Препоръчително е предварително да се направи консултация с лекар, за да се определи дали здравословното състояние на пациента е подходящо за извършване на манипулацията.

Резултати от провеждането на плазмолифтинг

Възстановяването на тъканта включва изграждане на нови клетки (благодарение на тромбоцитите и активираните от тях стволови клетки) и нови кръвоносни съдове (благодарение на лимфоцитите), чрез които новата тъкан се "храни".

Ефектът настъпва след около 2-3 седмици от извършване на процедурата, като продължителността на действие е близо година. При някои по-сериозни състояния и увреждания на кожата, може да се наложи извършването на две до три манипулации, в рамките на шест месеца. Поддържаща терапия се провежда след около една година от последната процедура.

Противопоказания за провеждане на плазмолифтинг

Изследванията показват, че плазмолифтингът е безвреден и безопасен метод. Благодарение използването на собствена кръв няма опасност от поява на реакция на несъвместимост, а възможността за възникване на алергична реакция е сведена до минимум.

Въпреки това обаче, съществуват някои заболявания и състояния, при които инжектирането на "еликсир на младостта", може да крие известен риск. Такива са:

Поради универсалния характер на плазмотерапията, тя може да се комбинира и с други методи, като мезотерапия и озонотерапия.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияБотаникаНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияИзследванияХранене при...ИсторияКлинични пътекиСнимкиСпециалистиСоциални грижиАнкетиОрганизацииОбразованиеНормативни актовеТестовеМикробиологияВидеоЗдравни проблемиПатологияПроизводителиЗаведения