Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с бензоил пероксид Медикаментозно лечение

Лечение с бензоил пероксид

Лечение с бензоил пероксид - изображение

Пероксидното производно бензоил пероксид представлява органично съединение, състоящо се от две бензоилови групи, свързани посредством мост от пероксидна връзка.

Той е първият органичен пероксид, получен чрез целенасочен синтез от бензоил хлорид и бариев пероксид.

Това е един от най-важните органични пероксиди по отношение на приложението му и мащаба на неговото производство.

Пероксидът е в списъка на задължителните медикаменти според Световната Здравна Организация, лежащи в основата на здравната система.

Употребата му се свързва с неговите основни ефекти, а именно като инициатор за предизвикване на полимеризация, изразени избелващи свойства и антисептично действие.

Бензоил пероксид намира приложение за:

 • избелване на брашно
 • в продуктите за изрусяване
 • в продуктите за избелване на зъбите
 • като оксидант в органичната химия
 • втвърдител на смоли
 • за лечение с бензоил пероксид на различни форми на акне

Приложение в терапията на акнеОбикновено при терапия на акне се използва в концентрации от 2,5 до 10 процента, по-високи концентрации са необходими за реализиране на неговите избелващи и обезцветяващи свойства.

Под формата на препарати за локална употреба (гел, крем, лосион) намира широко приложение в лечението на акне, поради своите изразени кератолитични и антибактериални свойства.

 

Неговият кератолитичен ефект оказва въздействие върху засилените процеси на вроговяване в зоните на фоликулите на мастните жлези, като така намалява формирането на комедони. Намалява производството на себум и по този начин ефективно повлиява себореята.

Ефективно намалява площта на засегнатите кожни зони и тежестта на възпалителния процес.

Притежава бактерициден ефект по отношение на Propionibacterium acne, които са едни от основните причинители на акне.

Препаратът често се комбинира с някои антибиотици (еритромицин, клиндамицин), салицилова киселина, сяра, адапален. Комбинираните препарати обикновено показват по-висока активност и ефективност в сравнение с използване на отделните съставки самостоятелно.

В първоначалната терапия на акне се препоръчва започване с ниски концентрации от пероксида, с цел предотвратяване развитието на нежелани ефекти, зачервяване, силно изсушаване на кожата.

Кожата бързо развива толерантност към ниските дози, което прави уместно повишението им до максимум десет процента.

Част от пациентите, особено с чувствителна кожа, реагират остро след първите апликации, като е възможно парене, сърбеж, образуване на крусти, изразен оток.

Продуктът се използва само върху кожата, като при попадането му върху лигавиците или в очите, може да предизвика тежка реакция и налага медицинска помощ.

По време на лечение с бензоил пероксид е необходимо прилагане на слънцезащитни продукти, за да се намали риска от развитие на възпаление на кожата.

Не се препоръчва нанасянето му върху кожата при налично възпаление, изгаряне, нарушена цялост.

Най-честите нежелани ефекти, описвани по време на терапията с бензоил пероксид, включват:

 • алергични прояви: обрив, сърбеж, уртикария
 • изразено чувство за парене върху кожата
 • сърбеж, зачервяване и затопляне
 • подуване на кожния участък
 • екстремно изсушаване

Концентрираният пероксид е с потенциални експлозивни и взривоопасни свойства, като може да предизвика пожар без външна намеса. Рискът е висок при съхраняване на чист материал, поради което съединението обикновено се използва под формата на разтвор или паста. Концентрациите, използвани в козметичните продукти, не представляват риск.

Сам по себе си агентът не е канцерогенен, но е доказано, че приложението му насърчава растежа на малигнените клетки.

Още по темата:

4.3, 19 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с бензоил пероксид

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиАлт. медицинаИсторияЗаведенияСнимкиОрганизацииИзследванияНормативни актовеЛеченияВидеоПроизводителиЛайфстайлТестовеХранене при...МикробиологияЗдравни проблемиБотаника