Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ботокс: приложение, ползи и рискове Неконвенционално лечение

Ботокс: приложение, ползи и рискове

Ботокс: приложение, ползи и рискове - изображение

Красотата е относително понятие и всеки има различен поглед към нещата, възприемайки различни черти и особености като красиви.

Красотата на човешкото лице е заключена в изражението на очите, извивките на устните, начина на оформление на скулите, създавайки уникална картина, неповторима в същността си.

Но под пагубното действие на времето, начина на живот и вредните навици красотата бързо излита и остава само очарованието на фините линии и по-дълбоки бръчки, които загатват за мъдростта и опита на своя притежател. Много жени и все повече мъже не намират нищо очарователно в появата на тези предвестници на старостта и се опитват по всички познати и възможни начини да отложат или маскират тяхната инвазия.

Козметичната индустрия претърпява ренесанс през последните няколко години, предоставяйки на пазара всевъзможни еликсири на младостта, някои с доказан ефект и добра научна обосновка зад гърба си, други по-скоро комерсиални и плод на градски митове и легенди.

Ботоксът е субстанцията, която е един от основоположниците на естетичната козметика, привличайки интереса към себе си от няколко десетилетия.

Ботокс: приложение, ползи и рискове е все така актуална тема, както и през последните десетина година, като по данни от различни статистически проучвания представлява една от най-често прилаганите козметични манипулации (особено в САЩ) за заличаване на фините линии и бръчки, скриващи красотата на лицето.

И въпреки нарастващата популярност на филърите, ботоксът все още остава предпочитаният избор на много доволни пациенти, уверили се в неговата ефективност. Неправомерната му употреба от неквалифицирани лица е довела и до многобройната агитка на противниците му във връзка с неблагоприятните последици и нежелани ефекти, развили се при приложението на ботокса.

Къде е истината? Крие ли ботоксът рискове от сериозни нежелани ефекти? Има ли и друга употреба и приложение освен в борбата с бръчките и надпреварата със старостта?

 Какво представлява ботокс?

Какво представлява ботокс?

Ботоксът се изготвя от така наречения ботулинов токсин (онаботулин токсин тип А), синтезиран и отделян от бактериите от вида Clostridium botulinum.

Съществуват множество видове ботулинов токсин, но за медицински и козметични цели се използва добре проученият и считан за безопасен ботулинов токсин тип А. В произвеждания за масовия пазар ботокс обикновено се открива ботулинов токсин тип А, натриев хлорид и албумин (вид белтък, който се открива при нормални условия в човешката кръвна плазма).

Полезна и подробна информация за фармакологичните особености на ботулиновия токсин може да намерите в раздел Фармакологични групи:

Ботоксът е първоначално въведен, одобрен и разрешен за употреба през 1989 година за лечение при блефароспазъм и други зрителни нарушения, дължащи се на мускулни увреждания.

През 2002 година е одобрен за употреба в естетичната дерматология за повлияване на умерени до дълбоки бръчки в областта между веждите. През 2013 година е одобрен за употреба за корекция на бръчки и фини линии около очите.

Приложението на ботокс в естетичната дерматология за заличаване на линиите между веждите и около очите е една от най-масово извършваните медицински манипулации през последните няколко години.

Субстанцията действа като предизвиква временен блокаж в предаването на нервните импулси и мускулните контракции в съответната област, което от своя страна предпазва кожата от набръчкване и съответно намалява видимостта на бръчките, предпазва от появата на нови.

Манипулацията се осъществява от лекар със съответната специалност (дерматолог най-често, по-рядко пластичен хирург) и отнема средно между 10 и 30 минути в зависимост от тежестта и дълбочината на бръчките и линиите, обема на третираната зона и броя дози, необходими за постигане на желаните резултати.

Използват се изключително малки и тънки игли, което прави процедурата практически почти безболезнена. При някои пациенти за осигуряване на оптимален комфорт преди манипулацията се нанася локален анестетик (обикновено под формата на крем, спрей, разтвор) или се поставя лед за няколко минути.

За локализиране на точното място за апликация на ботокса вашият лекар по време на манипулацията ще ви помоли да съкратите мускулите на съответната зона (да направите гримаса, да се намръщите, да се усмихнете в зависимост от зоната).

Първи прояви на подобрение във видимостта на линиите и бръчките може да забележите още през първите 24 до 48 часа, като се счита, че за постигане на оптималния ефект са необходими около три до пет дни (в зависимост от особеностите при отделните пациенти е възможно изява на максималния ефект до две седмици след апликацията).

Не се заблуждавайте, че ще изглеждате като супермодел на 20 години, но със сигурност ще има видима разлика по отношение на гладкия вид на кожата ви. При отшумяване на ефекта на ботокса линиите и бръчките отново ще се върнат, като според специалистите в областта може да прилагате процедурата до три пъти годишно.

Третирането на една и съща зона не бива да става по-често от веднъж на три месеца, тъй като във връзка с натрупване и особености във фармакокинетиката на ботулиновия токсин е възможно отключване на алергична реакция.

Продължителността на ефекта на ботокса и съответно благоприятните резултати показват различна продължителност при отделните пациенти в зависимост от редица фактори, като например възраст, грижа за кожата, хранителни навици, тютюнопушене и други.

След успешното приложение на ботокс обикновено пациентите могат веднага да се върнат към обичайните се дейности, като се съветват да не търкат или масажират третираната зона (има риск от разпространение на субстанцията към други мускули), да останат колкото е възможно по-продължително време в изправена позиция и да не извършват тежка физическа дейност.

Широко възприетото схващане, че ботоксът е само средство за разкрасяване, подценява значително неговата ефективност, ползи и приложение, тъй като субстанцията се използва и в комплексното лечение на някои заболявания.

 Ботокс: приложение и ползи

Ботокс: приложение и ползи

При споменаването на ботокс в съзнанието на повечето хора изникват фини линии и бръчки, загрозяващи лицето, които изчезват мигновено или се заличават драстично след неговото инжектиране. Но ботоксът не се използва само в естетичната дерматология, а намира много по-широко приложение, отколкото сте предполагали.

Трите основни направления, в които се прилага лечение с ботокс, включват наличие на мускулни спазми, ексцесивно изпотяване и естетична дерматология и козметология.

Във връзка с неговия основен ефект (блокиране на нервните импулси и мускулни контракции) една от основната употреба на ботокс е за справяне с фините линии и бръчки, особено в областта около очите.

Ботоксът е изключително ефективен за заличаване на линиите, формиращите се между веждите и около очите, които са една от основните причини за уморения вид на лицето, а дълбоките бръчки между веждите правят иначе красивите ни лица да изглеждат ядосани, нещастни и отчаяни от живота (в зависимост от формата и чертите на лицето действително е възможно да изглеждаме по този начин и да будим подобни мисли в околните при наличие на дълбоки бръчки в тази зона).

Ботоксът е разрешен за употреба именно за лечение на линиите на старостта в тези две зони, но много специалисти го прилагат и за повлияване на линиите и бръчките по челото (хоризонталните линии), мимическите бръчки, формиращи се около устните и характерните за пушачките бръчки отново в областта около устните.

Но не бива да бъркате инжектирането на ботокс с поставянето на филъри, тъй като последните действат по различен начин. Като цяло е общоприето, че ботоксът е предназначен за горната половина на лицето, докато филърите са по-подходящи за долната половина. Консултирайте се с дерматолог, специалист в естетичната медицина, за избора на подходящи средства за вашия конкретен случай.

Употребата на ботокс далеч не се изчерпва с лечението на бръчки, като може да се прилага в комплексната терапия на редица заболявания.

Други възможни показания за приложение и извличане на ползи от терапията с ботокс включват следните заболявания:

 • блефароспазъм: характеризира се с повтарящи се, неволни спазми на мускулите на клепача (потрепване на клепача)
 • цервикална дистония: болезнено състояние, характеризиращо се с наличие на неволеви контракции на мускулите в шийната област, известно още и като спастичен тортиколис
 • лениво око (мързеливо око): нарушенията в зрението без видима причина може да се дължат на дисбаланс в очните мускули, като при тези случаи може да се приложи лечение с ботокс
 • мускулни контрактури: при заболявания, протичащи с изразена контрактилна активност на мускулите към комплексната терапия може да се включи и инжектиране на ботокс за предизвикване на релаксация
 • хиперхидроза: ексцесивното изпотяване е също едно от показанията за провеждане на терапия с ботокс. Изследвания в областта показват висока ефективност на лечението, като субстанцията се инжектира най-често в областта на подмишниците (при аксиларна хиперхидроза), като инжектирането му в изолирани области не повлиява негативно цялостната терморегулация на тялото
 • хронична мигрена: при наличие на мигрена повече от 15 дни в месеца инжектирането на ботулинов токсин може да доведе до подобрение на симптоматиката
 • при инконтиненция на урината вследствие свръхактивност на детрузора

В някои случаи, макар и да не е предназначен и одобрен за лечение, инжектирането на ботулинов токсин може да се използва в комплексното лечение при ахалазия, анални фисури и дисфункция на аналния сфинктер, сиалорея (повишена продукция на слюнка), оромандибуларна дистония, церебрална парализа и други.

Ботоксът не е само козметично средство, но намира приложение и в терапията на редица заболявания и въпреки утвърдената му употреба при много от тях, се препоръчва изключително внимателен подход и индивидуализиране на терапията при всеки конкретен пациент във връзка с рисковете, които крие лечението.

 Рискове и противопоказания при приложение на ботокс

Рискове и противопоказания при приложение на ботокс

Макар и използван от толкова много години и оставил доволни толкова много пациенти, ботоксът има и своите тъмни страни. На първо място това е приложението му от човек, който не е специалисти в областта.

Преди да направите крачката и да вземете решение за инжектиране на ботокс, се уверете, че сте попаднали на точното място при точния лекар. Поставянето на ботокс от козметици и други ангажирани в естетичната медицина, само след един кратък обучителен риск ви поставя в опасност. Препоръчва се да се доверите на лекар, специалист в областта (дерматолог) с достатъчно опит и достъп до най-качествените продукти. В ръцете на опитен дерматолог рисковете от изява на странични реакции се свеждат до минимум и обикновено са леки и бързопреходни.

На второ място, след като намерите вашия специалист, за оптимизиране на терапията се препоръчва обстойна консултация. Препоръчва се да споделите с лекаря всички ваши известни алергии (към лекарства, храни, субстанции), всички лекарства, включително и хранителни добавки, билки и лечебни растения, които приемате към момента и всички ваши подлежащи заболявания.

Не се препоръчва приложението на ботокс в случай на алергия към някои от съставките, при данни за предишна алергична реакция вследствие неговото инжектиране, при употреба на някои антибиотици, мускулни релаксанти, антиконвулсанти, седативни лекарства, сънотворни средства, някои препарати, използвани за лечение при настинка, антиалергични лекарства и други.

Инжектирането на ботокс крие рискове и при наличие на подлежащи заболявания, засягащи нервната система или мускулите (например миастения гравис). Във връзка с липсата на проучвания в областта не се препоръчва инжектиране на ботокс при планиране на бременност, при бременни и кърмачки.

И все пак, дори при оптимално спазване на правилата за безопасност и в ръцете на опитен специалист, са възможни различни по тежест странични реакции в резултат от инжектирането на ботокс с тази разлика, че опитният лекар може, знае как и бързо ще овладее страничните реакции.

Възможни нежелани прояви, рискове и усложнения в резултат от инжектирането на ботокс (не само за корекция на лицевите несъвършенства) включват:

 • реакция на мястото на приложение: болка, възпаление, инфектиране, зачервяване, подуване, кървене
 • локални и системни признаци за алергия: промени по кожата, задух и затруднено дишане, промени в кръвното налягане, световъртеж, синкоп
 • системни нежелани ефекти: главоболие, ксеростомия (усещане за сухота в устата), гадене, болки в шийната област, грипоподобни симптоми, умора, слабост
 • зрителни нарушения: при прилагането на ботокс за лечението на някои очни заболявания (блефароспазъм, страбизъм) е възможно развитие на очни нежелани ефекти вследствие попадането на субстанцията извън инжектираното място, като такива са замъглено зрение, подуване на клепача, спадане на клепачите, двойно виждане, намалена острота на зрението, сухота в очите и други

При спазването на всички препоръки преди и след манипулацията и доверяване на опитен специалист нежелани ефекти се развиват рядко и обикновено са бързопреходни.

При първи признаци за развитие на странични реакции, нетипични прояви се препоръчва да се свържете с вашия лекар за предприемане на съответните мерки.

Ботокс: приложение, ползи и рискове може да подпомогне лечението на някои заболявания, да ви осигури така желаното време за забавяне проявите на старостта, но крие своите рискове, нежелани ефекти и усложнения.

В случай, че се касае за разкрасителна процедура обмислете много добре своето решение и се консултирайте със специалист (дерматолог) за най-добрите, ефективни и безопасни средства, налични на пазара, за справяне с фините линии и бръчки.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/botox
https://www.allaboutvision.com/cosmetic/botox.htm
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/botox/about/pac-20384658
https://www.ucsfhealth.org/treatments/botox/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/158647.php
https://www.webmd.com/beauty/features/the-surprising-benefits-of-botox
https://www.emedicinehealth.com/botox_injections/article_em.htm
http://time.com/4623409/botox-drug-treating-everything/
https://www.healthline.com/health-news/medical-uses-for-botox#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаведенияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияИсторияСпециалистиНовиниАлт. медицинаОрганизацииИзследванияНормативни актовеСнимкиВидеоПроизводителиПсихологияИнтервютаСоциални грижиКлинични пътекиДиетиСпортАнкетиГеографияБотаникаЛичностиНаправления в медицината