Начало Медицинска енциклопедия Лечения Дермабразио Неконвенционално лечение

Дермабразио

Дермабразио - изображение

В близкото минало справянето с неприятните белези от акне, травми, изгаряния и оперативни интервенции по лицето, както и с появяващите се с възрастта все повече и по-дълбоки бръчки беше мисия невъзможна.

Напредъкът в козметичната индустрия, естетичната дерматология и пластичната хирургия е причина за по-големите възможности за терапия на различни състояния в областта на лицето.

С въвеждането на дермабразио като метод на терапия се поставиха основните на нови лечебни методи и техники за справяне с кожни проблеми.

Процедурата се състои в отстраняване на повърхностните кожни слоеве с помощта на специални устройства.

След процедурата, както и след възстановителния период, кожата изглежда по-здрава, по-млада, без несъвършенства и неравности.

Контролираното отстраняване на горните слоеве на кожата цели да предизвика активиране на процесите на регенерация, като увредената кожа се замества с нов слой, без дефекти.

Процедурата се извършва от дерматолог (с придобита специалност и изкаран курс за процедурата) или от пластичен хирург.

Не бива методът на лечение да се бърка с микродермабразио, иновативна техника, показваща завидни резултати, с минимален риск от увреждания и развитие на странични и нежелани ефекти, която може да се извърши от козметик, медицинска сестра, както и от самия пациент в домашни условия.

Микродермабразиото е неинвазивна процедура, обикновено безболезнена, с много по-кратък оздравителен и възстановителен период, но и много по-скъпа.

Все още много хора се доверяват на техниките на дермабразиото, поради по-ниската цена и доказаните с времето резултати от процедурата.

Дермабразио - резултатиМоже да се извърши самостоятелно или в комбинация с други процедури за постигане на по-добри резултати, като например химически пилинг или фейслифтинг.

Извършва се на малък кожен участък (проблемна зона) или върху цялото лице, като при необходимост от корекция на обширни зони процедурата се прилага на няколко етапа.

Като цяло продължителността на процедурата е в рамките на 30 до 60 минути, като може да се приложи в амбулаторни условия или в болнично заведение, в зависимост от състоянието на пациента.

Необходими са средно между 7 и 30 дни за пълната регенерация (реепителизация) на кожата, поради което пациентите не бива да се натоварват и излагат на пряка слънчева светлина в този период.

Консултирайте се с Вашия лекар за най-подходящата за Вашето състояние процедура. При не всички пациенти се получават желаните и очакваните резултати, тъй като процедурата не е подходяща за всяко заболяване.

Съществува достатъчно голямо разнообразие от техники на терапия на несъвършенствата по кожата, като е необходимо внимателно преценяване на съотношението между полза и рискове от провеждането на определена процедура.

За провеждане на процедурата специалистът използва шмиргел с диамантени частици или груба телена четка с въртящ се накрайник за отстраняване на повърхностните дермални слоеве.

Скоростта на въртене на накрайника, вида на четката и интензивността на упражнявания от оператора натиск са определящи за проникването в дълбочина при наличие на тежки изгаряния, дълбоки белези или бръчки.

Провежда се под локална (местна) упойка или цялостна анестезия, в зависимост от големината на обработвания участък и общия здравословен статус на пациента.

При третиране на малки повърхностни кожни участъци се инжектира лидокаин (локален анестетик) и може да се постави лед върху въпросния участък за около 20 минути. Може да се използват някои от техниките на криотерапията (терапия с помощта на студа), като например криогенен спрей, предизвикващ втвърдяване на кожния участък, което улеснява извършването на процедурата при дълбоки лезии.

Основните показания за извършване на дермабразио включват следните състояния:

 • отстраняване на белези от акне: тежките форми на акне при липса на терапия (в някои случаи и след провеждане на терапия) водят до формиране на цикатрикси (белези), изглеждащи като неравности по повърхността на кожата
 • премахване на повърхностни белези в резултат от травма или хирургична интервенция
 • при ринофима: хронично състояние, при което се наблюдава уголемяване и зачервяване на носа, обикновено в резултат от нелекувана или неправилно третирана розацея
 • при наличие на малки кисти или епидермални невуси (възелчета)
 • отстраняване на потенциално предракови (преканцерозни) състояния, като например актинична кератоза
 • за премахване на татуировка: използва се рядко, тъй като се постигат по-добри резултати с помощта на лазерната терапия
 • при състояния, водещи до промяна в кожната пигментация, като например лунички, мелазма (по-често се използват химически или лазерен пилинг, тъй като са по-щадящи и с бърз възстановителен период)
 • фини линии и бръчки в областта около устата (известни още като мимически бръчки)

Дермабразио - в борбата с бръчкитеОтстраняването на белези, новообразувания и татуировки е перманентно, докато уврежданията в резултат от слънчевата светлина и процесите на остаряване могат да възникнат отново след известен период от време.

Като цяло в световен мащаб тази технология е заменена от иновативни методики, със слаба инвазивност, по-лесно провеждане и постигане на същите резултати с по-малко болка и по-кратък възстановителен период, като например различните видове химически пилинг, използването на лазер, микродермабразио и други.

Изключително важна част преди извършването на процедурата е снемането на пълна и подробна анамнеза и прегледът на болния.

12 до 18 месеца преди процедурата е необходимо да се избягват медикаменти, съдържащи ароматни ретиноиди (например изотретионин), тъй като последните могат да забавят процесите на оздравяване и да повишат риска от развитие на цикатрикси.

Слънчевите изгаряния, активното (инфектирано) акне, фамилната обремененост за келоиди, както и налична или скорошна и неизлекувана напълно херпесна инфекция са само част от противопоказанията за извършване на процедурата. Тези състояния повишават риска от развитие на вторична инфекция след процедурата, образуването на белези и бавното възстановяване.

При някои пациенти преди процедурата се препоръчва прекратяване на тютюнопушенето, избягване на пряката слънчева светлина, прекратяване приема на медикаменти, повлияващи кръвосъсирването и тромбообразуването (аспирин, варфарин).

Приемът на имуносупресивни медикаментозни средства също се преустановява, тъй като последните забавят регенерацията на епидермалните клетки и повишават риска от следоперативна инфекция.

Преди извършването на процедурата е необходимо описание на всички налични алергии (към медикаменти, хранителни продукти, фактори от околната среда), както и съобщаване на всички приемани медикаменти и хранителни добавки, независимо дали са предписани от лекар или се приемат самоинициативно.

След интервенцията е възможно развитие на различни по тежест нежелани ефекти, като например:

 • зачервяване и подуване: наблюдава се при всички пациенти, като отокът при някои пациенти изчезва в рамките на седмица, но може да се задържи в продължение на няколко месеца
 • възможна е поява на определени обривни елементи (милиуми), представляващи малки бели мехурчета, които обикновено изчезват в рамките на месец
 • уголемяване на порите: порите възвръщат нормалните си размери след отшумяването на отока
 • промени в цвета на кожата: процедурата може да промени цвета на кожата в по-тъмен (хиперпигментация) или по-светъл (хипопигментация) или на петна, като тези промени може да са временни или постоянни
 • инфекция: при малък процент от пациентите след процедурата се развива бактериална, вирусна или гъбична инфекция
 • белези: при отстраняване на дълбоки лезии е възможно формиране на цикатрикси след интервенцията. Формирането на келоиди или хипертрофични цикатрикси изисква допълнителна локална терапия с кортикостероиди
 • алергични прояви: сърбеж, парене, мравучкане

По-добри резултати и по-нисък риск от развитие на нежелани реакции се наблюдават при пациенти със светла кожа. Наличието на по-тъмна кожа, както и напредналата възраст са фактори, които значително увеличават риска от нереализиране на очакванията от интервенцията.

Преди провеждането на дермабразио е необходимо да се информирате за очакваните резултати, методите на извършване на самата процедура, риска от възникване на нежелани ефекти. Информираният избор на подходяща процедура създава реалистични очаквания.

Още по темата:

3.8, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Дермабразио

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлБотаникаИзследванияХранене при...СнимкиСпециалистиНовиниТестовеМикробиологияВидеоИсторияЗдравни проблемиИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииЗаведенияНаправления в медицинатаПатологияСпортФизиологияПроизводители