Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с масло от вечерна иглика Лечение с храни и хранителни добавки

Лечение с масло от вечерна иглика

Лечение с масло от вечерна иглика - изображение

Природата има решение за огромна част от нашите болежки и заболявания, като за всяко състояние е предвидила съответните билки и други представители на растителния свят, които е дарила не само с омайваща красота, но и с редица лечебни свойства.

Един от малкото примери за растения с мощна лековита сила, познато от дълги години, е вечерната иглика.

Този представител на семейство Върболикови притежава красиви жълти цветове с диаметър, достигащ до пет сантиметра, които се отварят с настъпването на тъмната част на деня.

В миналото различни части от него (цветове, корени, листа) са използвани предимно за облекчаване на болковия синдром, бързо зарастване на рани и други, а след многобройни изследвания се установява, че приложението му е далеч по-широко.

Известно е с много имена, само част от които включват вечерна иглика (във връзка с нощния цъфтеж), папулка, свещица, вечерна роза и други.

Подробна информация за растението може да намерите в раздел Ботаника:

Вечерна иглика

Особена популярност намира под формата на масло (за локална или перорална употреба) и капсули. Хранителните добавки, съдържащи вечерна иглика, намират все повече почитатели във връзка с многостранните си ефекти и висока безопасност.

Лечение с масло от вечерна иглика

Широкото приложение в лечението на множество заболявания растението дължи на своя уникален състав. Маслото от вечерна иглика е изключително богат и ценен източник на полиненаситени мастни киселини, каквито са представителите на омега-6 есенциалните мастни киселини, а именно линолеинова (линолова) и гама-линоленова киселина.

Интересна особеност е, че съдържанието на гама-линоленова киселина достига между осем и десет процента, с което изключително малко представители на растителния свят могат да се похвалят.

Освен ненаситени мастни киселини е налице и високо съдържание на витамин Е и витамин В6, които придават допълнителен акцент в гамата от полезни свойства на субстанцията.

В медицината се използва екстракт от семената на вечерна иглика, който се пресова по специална технология и се предлага под формата на масло или се капсулира и предлага в по-удобна форма (във връзка с дозирането), а именно капсули.

Субстанцията притежава редица полезни свойства, като например противовъзпалителен ефект, антиоксидантна активност, като високото съдържание на мастни киселини я прави изключително подходяща и ефективна при редица състояния, вариращи от обикновена екзема и болки в ставите до остеопороза и болест на Алцхаймер.

Показания за приложение на масло от вечерна иглика

Въпреки дългия списък от заболявания, при които е ефективна субстанцията, съществуват многобройни дебати по отношение на нейната активност, като в някои страни е одобрена само за ограничен кръг от състояния (например в Англия е одобрена само при екзема и за облекчаване на болезнеността в гърдите при предменструален синдром).

Преди прием на медикаменти и добавки се препоръчва да се консултирате с вашия лекар, за да намалите риска от възможни нежелани ефекти (маслото от вечерна иглика е с висока безопасност и рядко води до лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други медикаменти) и влошаване на състоянието във връзка с прогресия на симптоматиката на основното заболяване при липса на ефективност от приложените препарати.

Полезните свойства на растението са причина за приложението му при следните състояния:

Кожни проблеми:

Голяма част от кожните увреждания и промени се дължат на хормонален дисбаланс и/или алергична реакция спрямо различни по произход субстанции в ежедневните козметични продукти, препаратите за почистване на кожата и други.

Маслото от вечерна иглика е с висока ефективност при тези състояния, тъй като намалява локалното възпаление (например при акне), регулира хормоналните нива (честа причина за акне в млада възраст, особено при жените и една от възможните причини за псориазис), като продължителната употреба от порядъка на три до пет месеца води до видимо подобряване на клиничното състояние, намаляване на симптомите като сърбеж, зачервяване, залющване на кожата, подуване и други.

Освен при болестни увреждания на кожата, маслото от вечерна иглика е и ефективна профилактика срещу естествените процеси на стареене на кожата, като поддържа нейната еластичност, адекватна хидратация, намалява риска от пигментация и забавя появата на фини бръчки.

Приложение на масло от вечерна иглика при кожни проблеми

Заболявания на опорно-двигателния апарат:

При различните ставни заболявания, както и при остеопорозата, е налице повишено натрупване на медиатори на възпалението в структурите на опорно-двигателния апарат, което от своя страна води до неприятните симптоми, съпътстващи съответното заболяване, най-често включващи болка, скованост, нарушена подвижност и нарушена функционална активност.

Гама-линоленовата киселина, съдържаща се в маслото от вечерна иглика притежава изразена антиоксидантна активност, ограничава възпалителните процеси, намалява оксидативния стрес, активира редица ензими с антиоксидантна активност, което в крайна сметка води до намалена продукция и натрупване на медиатори на възпалението и свободни кислородни радикали (главната причина за оксидативния стрес).

Рисков фактор за развитието на остеопороза са хормоналните промени, настъпващи при менопауза. Маслото от вечерна иглика води до баланс в хормоналните нива, като едновременната употреба с добавки, съдържащи калций, витамин D, омега-3 мастни киселини води до оптимален ефект.

Приложение на масло от вечерна иглика при заболявания на опорно-двигателната система

Метаболитни нарушения:

Епидемията от наднормено тегло и затлъстяване обхваща населението в цял свят, поради което усилията на учените са насочени към създаване на ефективни и безопасни медикаменти за редукция на теглото. За съжаление опитите обикновено завършват с неуспех във връзка с високата токсичност на такъв тип лекарствени средства и нежеланите ефекти по отношение на сърдечно-съдовата и нервната система.

Това е една от основните причини за високия ръст в продажбите на хранителните добавки, ефективни за потискане на апетита, улесняване изгарянето на мазнините и предотвратяването на тяхното натрупване.

Природните средства, като масло от вечерна иглика, са с умерена ефективност, но с висока безопасност.

Приемът на добавките в комбинация с подходящо физическо натоварване и промяна в диетата (силно ограничаване на захарта, продуктите, съдържащи брашно, мазните и пържените храни) може да доведе до изписването на мечтаните от вас цифри на кантара.

За по-висок ефект добавете и продукти, съдържащи L-карнитин, хитозан, алфа липоева киселина, витамини от група В, селен, цинк и други.

Допълнителен позитивен и благоприятен ефект е нормализиране на повишените нива на холестерол и триглицериди, представляващи рисков фактор за атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Приложение на масло от вечерна иглика при затлъстяване

При хормонални промени:

Цикличните хормонални промени при представителките на женския пол са причина и предпоставка за поява на редица аномалии. Менструалният цикъл често се предшества от предменструален синдром (ПМС), чиято симптоматика е добре позната на почти всяка жена и голяма част от мъжкото население (което е имало честта да се сблъска с жена, страдаща от него).

Голяма част от проявите при ПМС, като например емоционална лабилност и чести промени в настроението, повишен апетит към сладки храни, болезнени и чувствителни гърди, поява на акне, могат да бъдат предотвратени при регулярен прием на масло от вечерна иглика.

Постигането на хормонален баланс (нормални нива на естроген, прогестерон, пролактин) повишава значително възможността от зачеване при девойките, планиращи бременност.

Приемът на масло от вечерна иглика е с благотворен ефект и за облекчаване на някои от проявите, свързани с настъпването на менопаузата, а именно горещи вълни, нарушения в съня, промени по кожата, склонност към депресия.

За постигане на оптимален ефект след консултация с вашия лекар може да комбинирате добавките с вечерна иглика с такива, съдържащи витамин А, витамин Е, витамин В12, коензим Q10 и други.

Приложение на масло от вечерна иглика при хормонален дисбаланс

Мигрена

Мигрената представлява хронично заболяване, протичащо с изразено главоболие с пулсиращ характер, често придружено с гадене, повръщане, общо неразположение, фотофобия (дразнене от силна или ярка светлина), фонофобия (дразнене от силен звук).

Терапията обикновено включва медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, селективните серотонинови агонисти (триптани като например суматриптан) и алкалоиди на моравото рогче (ерготамин), всеки от които крие съществени рискове по отношение на гастроинтестиналния тракт, алергични прояви, кожни реакции.

По тази причина се препоръчва употреба на хранителни добавки, съдържащи масло от вечерна иглика в междупристъпния период, като редица проучвания с доброволци, показват значима редукция на честотата на пристъпите и интензивността на клиничните прояви, най-вероятно поради съдържанието на фенилаланин в нея.

Субстанцията регулира хормоналните нива, чиито дисбаланс при жените е чест провокатор на мигренозния пристъп. За оптимален ефект може да комбинирате с витамини от група В, джинджифил, върба, вратига и други.

Приложение на масло от вечерна иглика при мигрена

По време на бременност

Данните за необходимостта от прием на масло от вечерна иглика по време на бременността са противоречиви.

Изследвания показват, че приемът на ниски до умерени дози (от порядъка на 500 до 2 000 милиграма дневно) след 38 гестационна седмица води до намаляване на риска от развитие на артериална хипертония, свързана с бременността, улеснява раждането, намалява риска от задържане на плода.

Няма данни за повлияване на лактацията при прием на добавката и не са известни прояви от страна на плода и кърмачето.

Противниците на приема на добавката се аргументират с малкото данни по отношение на цялостното въздействие на добавката върху женския организъм и върху плода и неизвестните рискове за здравето.

Приложение на масло от вечерна иглика по време на бременност

Противоречиви данни по отношение на ефективността са налице за следните състояния:

Необходими са допълнителни задълбочени проучвания с голям брой пациенти за продължителен период от време за установяване на ефективността на субстанцията при тези състояния.

Препоръчителна доза при лечение с масло от вечерна иглика

При хранителните добавки липсва строг контрол, поради което препоръчителните дози често варират в широки граници.

Стандартната доза за добавките, съдържащи масло от вечерна иглика, са от порядъка на 500 до 2 000 милиграма дневно, като най-често препоръчваната доза е 1 000 милиграма, разделена на два приема.

Дозата се определя в зависимост от тежестта на клиничните прояви на пациента, като например при тежки форми на екзема дневната доза може да достигне до 3 000 милиграма дневно, а според различни източници дори до 10 капсули дневно.

Приемът на толкова високи дози се препоръчва да се проследява от специалист за намаляване на риска от нежелани ефекти и осигуряване безопасността на пациента.

При ревматоиден артрит обикновено дозата е от порядъка на 500 до 1 000 милиграма дневно (при тежките форми до 3 000 милиграма), като продължителността на терапията е между 3 и 12 месеца.

За регулиране на хормоналните нива се препоръчва прием на 1 500 милиграма дневно от първия ден на менструалния цикъл до настъпването на овулацията.

Препоръчителна дневна доза

Възможни нежелани ефекти и взаимодействия при лечение с масло от вечерна иглика

Като цяло субстанцията се слави с висока безопасност и ниска токсичност, като дори при прием на по-високи дози рядко се наблюдават нежелани ефекти.

При чувствителни пациенти са възможни прояви на главоболие, стомашно дразнене, гадене, обикновено проявяващи се при прием на дози над 1 000 милиграма дневно.

При наличие на свръхчувствителност към самата субстанция или други съставки на хранителните добавки е възможно развитие на алергични прояви, което налага прекратяване на употребата.

Не се препоръчва прием на добавката при пациенти с данни за активно кървене, с хемофилия или след голяма хирургична интервенция, поради възможността от кървене.

Едновременната употреба на масло от вечерна иглика и антикоагуланти (варфарин, аценокумарол), аспирин, клопидогрел, някои антидепресанти може да повиши риска от кървене, поради което не е препоръчителна.

При пациенти, подложени на антихипертензивна терапия (лечение на високо кръвно) е възможно понижаване на артериалното налягане вследствие употребата на масло от вечерна роза.

Употребата при пациенти с епилепсия и приемащи антиконвулсивни средства също не се препоръчва.

В случай, че страдате от подлежащи заболявания с хроничен характер, се посъветвайте с вашия лекар или фармацевт за необходимостта от прием на масло от вечерна иглика и подходящата за вас доза.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.8, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с масло от вечерна иглика

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://draxe.com
http://www.medicalnewstoday.com
https://aloha.com
http://www.healthline.com
https://www.drweil.com
http://www.myprotein.com
https://nccih.nih.gov
http://www.mayoclinic.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛеченияНовиниЛюбопитноХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаСпортПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияНаучни публикацииВидеоИнтервютаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияАнкетиСпециалистиТестовеМикробиологияЗдравни проблемиПроизводителиОткрития