Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на високо кръвно налягане Лечебни практики при заболявания

Лечение на високо кръвно налягане

Лечение на високо кръвно налягане - изображение

Високото кръвно налягане (артериална хипертония, хипертензия) представлява често срещан проблем със социалнозначим характер.

По данни от различни източници всеки четвърти човек (в някои райони дори всеки трети) страда от високо кръвно.

Причините и факторите, водещи до развитието на болестта са многобройни и разнообразни, като най-често това са генетичната предиспозиция (роднина от първа линия с високо кръвно), диетата (повишена консумация на мазни и пържени храни, честичко прекаляване със солта), физическата активност (заседнал начин на живот), стресът в ежедневието, наличието на подлежащи заболявания, както и приемът на определени медикаменти, водещи до развитие на вторична артериална хипертония.

Познаването на факторите, отключващи болестта, е важно по отношение на своевременните мерки на профилактика.

Може да проверите своите знания по този въпрос с помощта на следния тест от рубриката Интерактивни: Какво знаем за високото кръвно налягане?

В случай, че познанията ви са крехки и оскъдни или искате да обогатите здравната си култура и информираност за състоянието може да намерите подробна информация за болестта, механизмите на възникване, диагностицирането и необходимите изследвания за доказването на състоянието в раздел Здравни проблеми (Високо кръвно) и в раздел Заболявания (Хипертонични болести МКБ I10-I15).

Лечение на високо кръвно налягане се предприема при всички пациенти с диагностицирана хипертония, както и при рисковите пациенти, при които са налице гранични стойности на кръвното налягане и висока вероятност от задълбочаване на симптоматиката.

Високо кръвно налягане

В зависимост от стойностите на повишението, кръвното налягане може да се класифицира в няколко степени:

 • оптимално, със систолно налагане по-малко или равно на 120 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 80 mmHg
 • нормално, със систолно налагане по-малко или равно на 130 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 85 mmHg
 • високо нормално, със систолно налагане по-малко или равно на 130-139 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 85-89 mmHg
 • гранично, със систолно налагане по-малко или равно на 140-149 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 90-94 mmHg
 • лека степен, със систолно налагане по-малко или равно на 140-159 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 90-99 mmHg
 • умерена степен, със систолно налагане по-малко или равно на 160-179 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 100-109 mmHg
 • тежка степен, със систолно налагане по-голямо или равно на 180 mmHg и диастолно налягане по-голямо или равно на 110 mmHg

Оптималните стойности на показателите за всяка възраст може да намерите на: Таблица за определяне на кръвното налягане.

В зависимост от стойностите на кръвното налягане се предприема и съответната терапия. Най-общо терапевтичният подход се подразделя на немедикаментозен (нефармакологичен) и медикаментозен (фармакологичен).

При лица с високо нормално или гранично кръвно налягане се започва с немедикаментозна терапия, като при липса на желания ефект се включват и съответните лекарствени средства.

При лица с лека, умерена или тежка степен хипертония лечението е предимно медикаментозно, а немедикаментозните средства, техники и подходи се прилагат като допълнителна терапия за постигане на оптимален ефект.

При лица без регистрирани отклонения в кръвното налягане, но с подлежащи рискови фактори (наднормено тегло, определени заболявания, генетична предиспозиция) се препоръчва ранно стартиране на определени превантивни мероприятия с цел намаляване на риска от развитие на болестта на по-късен етап.

Немедикаментозна терапия

Немедикаментозно лечение на високо кръвно налягане

Немедикаментозните средства включват подобряване на хранителния режим и двигателната активност, контролиране на вредните навици, техники за релаксация и други, като тяхното приложение може да предотврати, забави или намали необходимостта от прием на медикаментозни средства.

За намаляване на повишеното кръвно налягане и поддържането му в нормални граници се препоръчва следното:

 • Здравословно за възрастта и телосложението тегло

В случай, че сте с наднормено тегло или затлъстяване свалянето дори само на 5 килограма ще се отрази благоприятно на показателите ви.

Фактор с високо значение е обиколката на талията, като изложени на риск са мъжете с талия над 102 сантиметра и жените с талия над 89 сантиметра. Натрупването на мазнини в областта на корема е независим рисков фактор за развитие на хипертония, като с напредване на възрастта става все по-трудно тяхното отстраняване.

Здравословно тегло

 • Физическа активност

Препоръчва се ежедневна физическа активност в рамките на 30 минути, като особено подходящи са дългите разходки в парка, бягане (джогинг), плуване, каране на колело, танци. Намерете подходящия за вашите предпочитания спорт, който ви носи наслада и удовлетворение.

При регулярна физическа активност се наблюдава понижение на кръвното налягане с 4 до 9 милиметра живачен стълб, но имайте предвид, че в момента, в който предпочетете мекия диван пред тренировката, кръвното ви отново ще се върне в изходните си високи стойности.

 • Подходящ хранителен режим

Оптималната диета може да доведе до намаление на кръвното ви налягане с до 14 милиметра живачен стълб. Наблегнете на консумацията на повече богати на калий пресни плодове (особено банани, киви, кайсии, диня) и зеленчуци (особено броколи, картофи, краставици, тиквички), ядки, пълнозърнести храни, риба.

Почитателите на солените храни също са изложени на по-висок риск, особено тези на възраст над 50 години, с диагностицирана хипертония, захарен диабет или увреждане на бъбреците. Препоръчителното количество е в рамките на до 2,3 милиграма дневно, което води до понижаване на кръвното налягане с два до осем милиметра живачен стълб.

Подробна информация може да намерите в раздел Хранене (Хранене при хипертония), раздел Интерактивни (12 храни, които свалят високото кръвно) и раздел Алтернативна медицина (Правилно хранене вместо лекарства при високо кръвно налягане).

Препоръчва се прием на храни и добавки, богати на витамин С (редуцира кръвното налягане), витамин D (оказва цялостен благоприятен ефект) и омега-3 мастни киселини (регулирането на кръвното налягане е само един от многобройните полезни ефекти на тези есенциални мастни киселини).

Подходящ хранителен режим

 • Ограничете вредните навици

Системната консумация на спиртни напитки значително повишава риска от развитие на хипертония и повлиява ефективността на използваните антихипертензивни средства (намалява ефекта им, повишава риска от нежелани реакции и токсични ефекти).

Тютюнопушенето и консумацията на кофеин (под формата на кафе, газирани напитки и други) са не по-малко вредни. Всяка изпушена цигара повлиява неблагоприятно показателите ви дълго след догарянето й.

По отношение на кофеина ситуацията изглежда по-различно, тъй като проучвания в областта показват повишение с до 10 милиметра живачен стълб на кръвното налягане при лица, които рядко консумират напитки, съдържащи кофеин и незабележимо или липсващо отклонение от показателите при верните му почитатели.

В случай, че не можете да се откажете от горещото кафе преди работа се препоръчва да намалите консумацията му, свеждайки дозата до две чаши дневно.

Ограничете вредните навици

 • Намалете стреса

Намерете начин за справяне с напрежението, породено от ежедневните проблеми в офиса или у дома. Научете се да контролирате емоциите си и не позволявайте независещи от вас фактори да ви напрягат и стресират.

Отдайте се на любимото си хоби, разходете се в парка, вземете си домашен любимец (интересно проучване показва действително намаляване на кръвното налягане при собствениците на кучета), медитирайте.

Овладяването на ума и тялото посредством различните техники на медитацията водят до осезаемо намаляване на повишеното кръвно налягане, като едновременно с това тонизират, релаксират и повишават самочувствието и здравословния статус на организма (подробна информация може да намерите в раздел Лечения: Медитацията като метод на лечение).

Подробна информация за различни алтернативни методи на терапия при хипертония може да намерите в раздел Алтернативна медицина (Алтернативно лечение на високо кръвно налягане).

Намалете стреса

Високото кръвно налягане само по себе си е съществен рисков фактор за развитие на инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, увреждане на бъбреците.

Липсата на своевременно и адекватно лечение ви поставя в опасна ситуация, поради което се препоръчва редовен профилактичен скрининг на лицата над 40 години и редовно проследяване на рисковите пациенти и вече диагностицираните лица.

Медикаментозно лечение на високо кръвно налягане

Успоредно с гореизброените немедикаментозни средства и мерки на терапия при пациентите с диагностицирана артериална хипертония се прилагат така наречените антихипертензивни средства, като изборът на конкретен препарат и дозовият режим се определят индивидуално.

Медикаментозна терапия

Основните групи антихипертензивни медикаменти, използвани най-често в клиничната практика се помнят лесно от абревиатурата ABCD и включват следните:

Предпочитани средства при пациенти с подлежащ захарен диабет и диабетна нефропатия, тъй като намаляват протеинурията, понижават вътрегломерулното налягане и оказват органопротективен и органотерапевтичен ефект както върху бъбречните структури, така и върху миокарда, кръвоносните съдове, панкреаса.

Използват се при артериална хипертония, хронична сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето.

Основни представители са периндоприл, трандолаприл, еналаприл, лизиноприл, като се прилагат самостоятелно или в комбинация най-често с бета блокери или диуретици.

Водят до предвидими нежелани ефекти, включващи непродуктивна суха кашлица (наблюдава се при между 10 и 25 процента от пациентите), сърбеж, обрив, главоболие, сънливост.

Преминават през плацентарната бариера и са противопоказани по време на бременност, поради риск от сериозни увреждания на плода и новороденото (хипоплазия на черепа, бъбречна недостатъчност, сърдечни увреждания, дори смърт).

Представляват алтернатива на АСЕ инхибиторите, като се прилагат при пациенти с хипертония за овладяване на симптомите, намаляване на риска от развитие на инсулт, както и при лица със захарен диабет и подлежащи увреждания на бъбречните структури.

Популярни и широко използвани в практиката са лосартан, валсартан, ирбесартан, прилагани самостоятелно или в готови комбинации, поради своя дълъг плазмен полуживот.

Лекарствени препарати, използвани при хипертония

Техният антихипертензивен ефект се дължи на намаляване на сърдечния дебит, облекчаване на дейността на миокарда, намаляване на нуждите от кислород.

Освен антихипертензивен притежават и антиаритмичен ефект (при пациенти с аритмия) и антистенокарден ефект (при лица със стенокардия).

Особено подходящи са за начална, стартова терапия при лица под 50 годишна възраст. С напредване на възрастта се наблюдава намаляване на ефективността им във връзка с намаляване на плътността на така наречените бета рецептори.

При пушачи поради никотиновата ензимна индукция ефективността на медикаментите е по-слаба.

Често използвани представители са метопролол, небиволол, бизопролол, като при продължително лечение могат да доведат до влошаване на липидния статус, намаление на либидото, еректилна дисфункция, стомашно-чревни нарушения, увреждания на чернодробната и бъбречната функция.

Важна особеност при необходимост от смяна на терапията е развитието на синдром на отнемане (главоболие, високо кръвно, раздразнителност, емоционална нестабилност) при внезапно прекратяване на приема, поради което лечението се спира с постепенно понижение на дозата.

Често използвани представители на тази група са амлодипин, фелодипин, верапамил, дилтиазем, като се отличават с антихипертензивен и антистенокарден ефект (верапамил и дилтиазем притежават и изразен антиаритмичен ефект).

Нифедипин е средство на избор при хипертонична криза, като се препоръчва сдъвкване на таблетката и нейното задържане под езика за няколко минути.

Често водят до различни по тежест нежелани ефект, като при голям процент от пациентите се наблюдават запек (особено при терапия с верапамил), оток на глезените, главоболие, зачервяване на лицето (флъш синдром).

Медикаментозни средства при високо кръвно

Влизат често в състава на комбинирани препарати, като се използват представители предимно на тиазидните диуретици.

Индапамид повлиява благоприятно левокамерната хипертрофия, рядко води до сериозни странични ефекти и е особено ефективен при комбиниране с калциеви антагонисти (верапамил).

Използвани по-рядко (при наличие на противопоказания спрямо гореизброените медикаменти, липса на ефект, при специални обстоятелства и като допълнителна терапия) са следните групи антихипертензивни средства:

 • директни ренинови инхибитори: препаратът алискирен повлиява важни ензими и метаболити, участващи в патогенетичните механизми на артериалната хипертония
 • антиадренергични средства с централно действие: клонидин е препарат на избор при хипертонична криза, инжектиран мускулно или бавно венозно, а метилдопа е един от малкото безопасни за употреба при бременни жени антипертензивни препарати
 • препарати с алфа и бета блокираща активност: карведилол се отличава с добра поносимост и ефективност, ниска токсичност, притежава кардиопротективен, антиоксидантен и вазодилатиращ ефект
 • миотропни вазодилататори: нитропрусид е мощен вазодилататор, ефективен за подобряване на помпената функция на миокарда, намаляване на натоварването на сърцето, като е особено подходящ при хипертонична енцефалопатия и хипертонична криза

Терапията обикновено стартира с избор на един медикамент в ниска доза, като при липса на ефект за периода от един месец дозата се увеличава.

При липса на желания ефект и овладяване на симптоматиката се преминава или към смяна на препарата или към комбинирана терапия от два медикамента. Фармацевтичните производители улесняват своите пациенти, предлагайки всевъзможни готови комбинации (диуретик и калциев антагонист, диуретик и бета блокер и т.н.).

При някои пациенти се налага приложение на тройна терапия, включваща медикаменти от три различни групи, с цел овладяване на тежката симптоматика, нормализиране на кръвното налягане и предпазване от сърдечно-съдови инциденти.

При голям процент от пациентите терапията е доживотна.

Избор на подходяща терапевтична схема

Независимо от вида на терапията се препоръчва редовно проследяване на състоянието на пациентите и измерване на артериалното кръвно налягане. Многобройните причинители на високо кръвно налягане (стрес, напрежение, неподходящо хранене, подлежащи заболявания) са причина за необходимостта от редовни профилактични прегледи.

Допълнителна медикаментозна терапия се назначава успоредно с антихипертензивните средства, като нейната основна цел е редукция на факторите, утежняващи протичането на болестта и създаващи предпоставки за възникване на усложнения и сърдечно-съдови инциденти:

 • тромбоцитни антиагреганти: най-често се използва ацетилсалициловата киселина, като основната цел на терапията е забавяне прогресията на атеросклерозата
 • ноотропни средства и централни вазодилататори: такива са нимодипин, нафтидрофурил, пирацетам, като се използват за профилактика на мозъчносъдови инциденти
 • антихиперлипидемични медикаменти: голяма и разнообразна група от агенти, поддържащи липидния статус (намаляване на лошия, LDL холестерол и триглицеридите, повишаване на добрия, HDL холестерол)

Не се препоръчва самолечение с медикаментозни или алтернативни средства. Антихипертензивната терапия се съгласува (и назначава) от специалист, след обстоен преглед и разпит за подлежащи заболявания, увреждания, прием на други медикаменти (поради риск от нежелани лекарствени взаимодействия).

Съществуват някои универсални подобрения в начина на живот, които можем да направим, за да намалим риска от развитие на болестта, да забавим прогресията или да подпомогнем медикаментозната терапия (постигане на желания ефект с по-ниска доза и употреба на само един медикамент):

 • движете се повече
 • наблягайте на плодовете и зеленчуците
 • доверете се на някои природни средства, като например чесън, мед, пресен лимонов сок
 • билки в помощ на хипертонията: босилек, канела, кардамон, глог, хибискус, котешки нокът
 • в случай, че не можете да си набавите необходимите витамини и минерали посредством диетата се консултирайте с вашия лекар за необходимостта от прием на хранителни добавки (особено съдържащи витамин С, омега-3 мастни киселини, калий, магнезий и витамин D)
 • намалете кофеина, солта, алкохола и цигарите
 • релаксирайте качествено, намерете време за своето любимо хоби
 • спете достатъчно
 • не пропускайте профилактичните прегледи

Полезни съвети

Честотата на заболяването е толкова висока, че сякаш се е превърнало в нещо съвсем нормално, което настъпва в определен етап от живота. В случай, че нямате генетична предиспозиция и подлежащо заболяване, водещо до вторична хипертония (феохромоцитом, акромегалия, проблеми с щитовидната жлеза, бъбречни увреждания) можете с малки промени в ежедневните навици да си осигурите дългосрочна профилактика.

Рядко се замисляме за здравословното си състояние, когато се чувстваме добре, но именно тогава трябва да положим основите за адекватна и оптимална превенция. В случай, че не искате до края на живота си да пиете хапчета, започнете с малките, но смислени промени в живота си.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.5, 14 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на високо кръвно налягане

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org
http://www.webmd.com
http://www.heart.org
http://www.nhs.uk
http://www.healthline.com
http://www.bloodpressureuk.org
https://www.nhlbi.nih.gov
https://www.healthdirect.gov.au
http://www.medicinenet.com
https://nihseniorhealth.gov

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияХранене при...НовиниЗдравни съветиИзследванияСнимкиЗдравни проблемиСпортФизиологияЛюбопитноБотаникаДиетиВидеоАлт. медицинаИсторияПсихологияЛайфстайлРецептиАнкетиНормативни актовеТестовеПатологияИнтервютаЗаведенияОрганизацииКалкулаториКлинични пътекиПроизводители