Начало Медицинска енциклопедия Лечения Медитацията като метод на лечение Неконвенционално лечение

Медитацията като метод на лечение

Медитацията като метод на лечение - изображение

Стрес, напрежение, тревожност, проблеми с шефа и колегите, конфликти в семейството, преумора. Ако това в резюме представлява вашето ежедневие значи е време да си намерите подходящ отдушник и да забавите темпото. Този начин на живот, изпълнен със стрес и негативни емоции рано или късно води не само до психично и емоционално изтощение, но и до различни заболявания, ангажиращи предимно сърдечно-съдовата, опорно-двигателната и нервната система.

Съществува изключително лесен, достъпен, на практика безплатен и ефективен метод за справяне с напрежението, породено от изтощителното ежедневие, а именно медитацията.

Медитацията като метод на лечение

Медитацията в действителност е метод на лечение и се практикува от дълбока древност. Тя е мощно средство за постигане на вътрешен мир, релаксация на ума и тялото и избистряне на потока от мисли, като резултатите се наблюдават в кратки срокове.

При ежедневно практикуване ще ви е все по-лесно да овладеете ума и емоциите си и все по-малко ще обръщате внимание на негативните нюанси на живота.

Всеки има проблеми и всеки се справя с тях по различен начин. Но често в стремежа си да поемем всички удари и да влезем в ролята на герои потискаме многобройни негативни мисли, емоции и преживявания, уж продължавайки напред. А в съзнанието ни е пълен хаос, не можем да си починем дори и когато привидно нямаме задължения и ангажименти, просто защото съзнанието ни не може да обуздае всичката информация, която преминава през него със скоростта на светлината.

Самата дума медитация включва в себе си десетки, стотици, дори според някои автори хиляди видове техники за релаксация и практики за успокояване и избистряне на ума.

Популярната литература на тази тема и информацията, която може да намерите в интернет пространството е безгранична. Но всъщност няма значение на коя техника ще се доверите и в кое учение и направление ще повярвате. Основното е да намерите подходящия за вас вид медитация, която ви помага тук и сега да се овладеете и успокоите.

Всеки може да практикува медитацията, тя не изисква специална екипировка или умения. Позовава се на определени техники, които помагат за постигане на крайната цел на процеса. Може да я практикувате навсякъде, не е нужно да стоите неподвижно с часове в поза лотос в гората или на морския бряг (както ни показват много от актьорите в популярните филми). Може да медитирате вкъщи, в офиса, на опашката в магазина, докато чакате пред кабинета на доктора, навсякъде.

Изначално медитацията е създадена за по-дълбоко разбиране на собственото ни съществуване, смисъла на живота, мистичните сили, които ни заобикалят.

В наши дни медитацията е предимно средство за редукция на стреса, отпускане, лечение. Да, лечение. Силата на мисълта е мощен енергиен заряд, който (доказано по научен път) подпомага терапията на редица заболявания.

Медитацията - релаксация на ума

Какви видове медитация съществуват?

Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен, тъй като се различават многобройни практики, отличаващи се по нещо една от друга.

Най-основните видове медитация включват методите от будизма (Дзен медитация, Випасана медитация, Мета медитация и много други), Хинду медитация (включваща мантра медитациите, трансценденталната медитация, йога медитацията), методите на китайските учители (таоизъм, Ки Гонг), методите от християнските духовни водачи, както и съвременните методи на медитация.

Всеки от изброените видове и подвидове се подразделя допълнително на различни направления. Всеки от тези видове медитация води до различни усещания, като са възможни и разлики в крайния резултат. Едни търсят вътрешен мир, други се опитват да проумеят смисъла на живота, трети искат да разгадаят енергийните нишки във Вселената.

Могат да се прилагат при уединение, но често се прилагат и под формата на групова терапия. В много страни от Източния свят са изградени специални центрове и духовни училища, където обикновеният човек има възможността да открие света и многобройните пластове на медитацията.

Отделните видове практики имат някои общи техники, а именно:

 • Фокусиране на вниманието

Тази техника включва насочване на вниманието на практикуващия изцяло към нещо конкретно (което се различава при отделните видове), като това може да бъде собственото дишане (фокусиране върху вдишването и издишването), определена мантра (дума, която се повтаря, като една от най-разпознаваемите е познатото ни "омм"), външен обект (някои практики използват пламъка на свещ за фокусиране на вниманието), части от тялото (използва се особено когато крайната цел е лечение на дадено заболяване).

Човек лесно се разсейва, особено в началните, прохождащи, все още опознавателни етапи и въвеждането му в света на медитацията. За целта е необходимо пренасочване на вниманието обратно към съответния обект или мантра.

Първоначално се препоръчва практикуване на тихо място, с цел намаляване на дразнителите и възможните фактори, които неминуемо ни разсейват, но в последствие става все по-лесно за практикуващия така да се каже да се изключи от заобикалящия го шум и глъч и да се фокусира върху своя обект на вниманието.

Техники - фокусиране на вниманието

 • Вглъбяване

Идеята на тази техника е да не се фокусираме върху нещо конкретно, а да оставим мислите, емоциите и усещанията ни да преминат през нас, без да се замисляме върху тях, без да ги коментираме и да се въвличаме в тях. Целта е да погледнем на себе си, света около нас и света вътре в нас отстрани. Анализирайки себе си, без осъждане, критика и напрежение, е по-лесно да погледнем нещата отстрани.

 • Визуализация

Техниката се припокрива частично с тази за фокусиране на вниманието, като тук разликата е, че визуализираме приятна, отпускаща обстановка, като се опитваме да включим всички сетива. Така например, ако обичате морето и то ви действа успокояващо, можете да си представите, че сте на морския бряг, чувате шума на морето и кръжащите чайки, вдишвате характерния свеж аромат, усещате пръски от вълните по лицето си, можете да почувствате как слънцето ви гали с нежните си лъчи.

В началото е трудно да включим всички сетива и да устоим на дразнителите за повече от няколко минути, но колкото повече напредвате и колкото по-често бягате до своето кътче на успокоението, толкова по-лесно ще ви е да си представите цялата картинка.

Тази техника е изключително ефективна особено за овладяване на резултата от ежедневните стресиращи ни фактори (задръстване по пътя за работа, голяма опашка в магазина, напрегната обстановка на работното място).

 • Спокойно и дълбоко дишане

Тази техника включва дълбоко и спокойно дишане, използвайки мускулите на диафрагмата, за разширяването на белите дробове. Целта е забавяне на дишането, вдишване на повече кислород, по-ефективна функция на дихателната система. Използвайки предимно диафрагмата се намалява напрежението на мускулите в раменната и шийната област, както и горната част на мускулите на гръдния кош.

Концентрирайки се върху дишането някои духовни водачи препоръчват мислено да си представим (визуализираме) как при издишване излиза всичко негативно, стресиращо, травмиращо под формата на черен дим, а при вдишване приемаме чиста, светла енергия.

Техники на медитация - дишане

Подробна информация за видовете, техниките и необходимостта от практикуването на този вид терапия може да намерите на:

Ползи от медитацията

Този лесен, достъпен и подходящ за нуждите и личностовите особености на всеки метод на терапия, е доказал своите ползи за организма в продължение на десетилетия.

Никак не е случаен фактът, че в страните, където медитацията се възприема като нормална и естествена част от ежедневието, населението боледува по-рядко, по-леко, налице са ниски нива на депресия, тревожност, панически атаки.

Медитацията има следните полезни ефекти върху ума и тялото на човек:

 • цялостна релаксация и намаляване на стреса
 • есенциална практика за така наречената умствена хигиена (ментална хигиена)
 • подобряване на способностите за справяне с негативните събития и емоции
 • фокусиране върху настоящето
 • повишаване на самосъзнанието
 • подобряване на концентрацията и паметта
 • подобряване и повишаване на толерантността към другите
 • намаляване до пълно ограничаване на агресивното поведение
 • повишаване на креативността и въображението
 • подобряване на цялостното самочувствие, самовъзприемане и самооценка
 • подобряване на социалните и комуникационните умения
 • разкритие на скрити таланти и заложби

Спокойният ум взима бързи решения, ефективно се справя с неочакван обрат в развоя на събитията, подхожда креативно и намира изход дори в най-заплетените ситуации. Спокойният ум общува пълноценно, без да съди и критикува.

Напрежението и стресът ни правят изнервени, раздразнителни, дори агресивни, апатични към проблемите на другите, самовглъбени в собствените ни проблеми и фокусирани върху негативния оттенък на ситуацията.

За да общуваме пълноценно и да изграждаме дълбоки, смислени, силни връзки с другите, както и за да сме ефективни в офиса, без това да ни напряга, е необходимо да намерим своя начин за ментална релаксация.

Ползи от медитацията

Медитацията, освен всички изброени полезни ефекти върху организма, е ефективно средство за борба с редица заболявания.

Според редица проучвания в областта медитацията е ефективно средство за овладяване (и намаляване) на симптомите при астма, хронична болка, тревожност, депресивни епизоди, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушения на съня, главоболие, синдром на раздразнените черва.

При всички тези (и още много) заболявания често провокатор на обостряне на симптомите е именно стресът и постоянното напрежение.

Редица духовни учители вярват, че умът ръководи тялото и когато той е спокоен, тялото ни се чувства добре, както и обратното - когато мислите ни са в негативна посока често се обаждат различни болежки.

При изследване на тибетски монаси с ЕЕГ (електроенцефалограма на мозъка) по време на медитация може да се постигне промяна в начина на функциониране на мозъка. Това се доказва с наличието на високо интензивни гама вълни по време на медитацията, което доказва по-високото ниво на осъзнаване на човека и по-задълбочена представа за собствената личност и способности.

Има доказателства, че медитацията засилва производството на мелатонин, вазопресин и активира функционирането на епифизната жлеза, която йогите наричат "третото око". Чрез засилване производството на мелатонина по време на медитация се предполага, че може да бъде предотвратена появата на рак на гърдата и простатата. Освен това се подобрява мисловната дейност и способността за концентрация и увеличаване на паметовите възможности.

Резултатите от редица изследвания в тези насоки показват следното:

 • медитацията забавя процесите на стареене на мозъка: практикуващите медитация повече от 20 години имат значително по-високи нива на сиво мозъчно вещество
 • ефектът от медитацията е съизмерим (без страничните ефекти) с този от приложението на антидепресанти и средства за лечение при тревожност
 • медитацията води до промени в обема на ключови структури в мозъка: повишава кортикалната плътност на хипокампа (отговаря за процесите на обучение и паметта) и зони, които играят роля в регулацията на емоционалното състояние, като същевременно се наблюдава намаление на плътността на мозъчните клетки в амигдалата, която отговаря за тревожността, стреса, страховете
 • само след няколко дни практика се наблюдава подобряване на вниманието и концентрацията
 • медитацията намалява тревожността и е ефективна при социална изолация
 • медитацията може да помогне при лечение на различни зависимости и да ускори възстановителния процес

Съвети

Най-лесният начин, особено в началото, да се потопите в дебрите на медитацията, е като следвате някои основни, насочващи правила:

 • намерете тихо и спокойно място: докато се научите да се изолирате от околния свят ще ви е по-лесно да се концентрирате на тиха атмосфера, без шумови и светлинни дразнители
 • седнете удобно: въпреки популярната поза лотос, това не е единствената позиция на тялото, подходяща за медитация. Може да медитирате седнали, легнали, дори докато се разхождате. Важното е да ви е удобно и позицията да не ви причинява дискомфорт
 • дишайте дълбоко: техниката за дишането е един от ключовите моменти при подготовката за медитация, както и при самата медитация. Фокусирайте се върху дълбокото вдишване и издишване, като от една страна така ще се изолирате по-бързо и лесно от заобикалящата ви среда, а от друга страна дълбокото дишане води до отпускане и релаксация както на тялото така и на ума
 • сканирайте тялото си: много духовни учители препоръчват на новите си ученици да използват този подход, който се състои в бавно, цялостно сканиране на тялото и обхождането му с мисълта
 • повтаряйте си мантра: не е задължително да използвате някоя определена, утвърдена мантра, можете да си измислите своя, като целта е думичката или изречението да ви помогне да се потопите в дълбочините на съзнанието си
 • медитацията изисква време и практика: не се отчайвайте, ако първите няколко пъти нещата не се получават. Човек лесно се разсейва и много трудно обуздава хаотичния поток на мислите си, затова е необходимо време. Време, за да се научим да контролираме мисълта си, време да се научим да релаксираме, забравяйки за всичките проблеми и напрежение от ежедневието
 • превърнете медитацията в ежедневна рутина: включете практиката в своя график и не пропускайте нито ден. Не е нужно да медитирате с часове, достатъчни са ви няколко минути

Медитацията - храна за душата

Медитацията е храна за душата. Както тренираме тялото си със спорт, така е препоръчително да тренираме ума си с медитация.

Намерете подходящата за вас практика от многобройните видове и се впуснете в прекрасния, блажен процес на релаксацията.

В случай, че изпитвате затруднения и имате нужда от насоки, може да потърсите духовен учител, който да ви напътства или да се доверите на популярната литература и многобройните източници от интернет пространството.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

3.6, 19 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Медитацията като метод на лечение

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org
http://how-to-meditate.org
http://liveanddare.com
https://www.artofliving.org
https://zenhabits.net
http://www.yogajournal.com
https://www.gaiam.com
http://marc.ucla.edu
https://www.psychologytoday.com
https://en.wikipedia.org
https://jackkornfield.com
https://www.forbes.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияПсихологияНовиниСпортСоциални грижиХранене при...БотаникаСнимкиТестовеИсторияЗаведенияИнтервютаОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината