Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хата йога медитация - кундалини

Хата йога медитация - кундалини

Хата йога медитация - кундалини - изображение

Кундалини е енергията, която съществува във всеки един от нас, тя е космическата енергия, която ни свързва с божествена сила и ни дарява с прозрение не само за заобикалящия ни свят, но и за самите нас. Кундалини е мъдрата сила на божественото начало в човешкото тяло и затова тя няма физически или материален израз, тоест тя съществува в нашето астрално тяло.

Хата йога медитация и нади

Тази висша енергийна форма се „движи” в астралното ни тяло през специални енергийни канали, които се наричат нади. Съществуват три основни нади: сушумна, брахма, ваджра. Разположението на тези енергийни канали в астралното тяло съответства на анатомични структури от човешкото тяло.

Сушумна нади

Тази нади в астралното тяло съответства на гръбначномозъчния канал във физическото тяло, но не е негово олицетворение. Ако трябва да си представим този астрален канал, трябва да го визуализираме като огненочервен канал.

Ваджра нади

Астралният канал съответства на гръбначния мозък и е разположен в Сушумна нади и има ярко жълт цвят по подобие на слънчевата светлина. Във Ваджра нади се намира още по малък енергиен канал, носещ названието Читра – обагрен с много бледо жълт цвят.

Брахма нади

Тази нади съответства на централния канал на гръбначния мозък и е най-финият енергиен канал. В Брахма нади се локализират всички чакри. По време на медитацията върху чакрите се събужда жизнената енергия кундалини и се движи в Брахма нади, издигайки се до последната чакра разположена на върха на главата ни - Сахасрара чакра (наречена още корона чакра).

Хата йога и чакрите

Чакрите са локализирани в Брахма нади. Те представляват енергийни центрове в тялото, по който се „изкачва” змията „кундалини”. Всяка една чакра има специфична характеристика и определен психологичен и физически ефект при нейното отваряне, след преминаване на кундалини през нея.

Повече информация за особеностите и значението на отделните чакри може да прочетете тук:

Хата йога медитация – кундалини

Събуждането на кундалини, последователното издигането й издигане през всички чакри и продължителното й задържане в седмата чакра е известно като Хата йога медитация – кундалини. Хата йога се постига с много задълбочена медитация от напредналите йоги. Веднъж пробудена жизнената енергия се задвижва и индуцира вибрации, които могат да бъдат физически доловени от опитните йоги. Поради факта, че вибрациите наподобяват на съскане на змия кундалини символно се изобразява като змия, която е навита в първата чакра Муладхара. При издигането си тя сякаш „пълзи” последователно през всяка една чакра.

Техники за пробуждане на Хата йога

Пробуждането на кундалини е отнема много време и не може да бъде осъществено чрез използването само на една техника. Използват се основно техники за укрепване на физическото тяло и техники за укрепване на психиката.

Техниките за укрепване на анатомичното (материално тяло) включват различни видове упражнения и пози, целящи тонизиране на нервната система, за да може тя да издържи на мощния енергиен поток продуциран при издигането на кундалини.

Повече информация за тези пози може да прочетете:

Техниките за укрепване на психиката използват мутри и бандхи, които многократно подобряват качеството на медитацията и пречистват съзнанието.

Хата йога медитация – кундалини и мудра

Тя представлява символичен жест, които се изпълнява основно с помощта на пръстите на ръцете, но различните мудри може да използват и други части от тялото на медитиращия, а по изключение и цялото тяло. С помощта на тези мудри се контролира и движението на жизнената енергия в тялото (предотвратява се прекалено бързото издигане или намаления интензитет на вибрации „движение” на пранаяма (наричана още енергия „Чи”)).

Най-често използваната мудра е допиране на показалеца и палеца. С тази мутра се предотвратява загубата на положителна енергия извън астралното тяло.
Тази мудра благоприятства постигането на по-добра концентрация и предпазва от изтощение на психиката и физиката след опити да бъде пробудена кундалини.

Хата йога медитация – кундалини и бандха

Играят ролята на ключ, които създава въображаема рамка в организма. Бандха са специфични пози, които фиксират гръбначния стълб и позволяват на кундалини да се движи безпрепятствено по астралния канал Брахма нади. Има различни бандхи, които имат специфично ограничаващо действие върху кундалини. Всяка една бандха създава благоприятни условия за преминаване на кундалини до определена чакра. Използването на тези въображаеми ключове предотвратява издигането прекалено нагоре (към по-горна чакра), когато медитиращият все още не е готов за това. Обратното също е в сила – определени бандхи поддържат удобна въображаема рамка в организма на опитния йога, която не позволява връщането на кундалини към по долу разположените чакри.

Позли от Хата йога медитация – кундалини

Според древните тибетски предания пробуждането и издигането на кундалини има редица благоприятни ефекти върху психиката и физиката на медитиращия като:

  • подобряване на физическото здраве;
  • увеличаване на физическата и психическата издържливост;
  • дълбоко самопознание и освобождаване от ограниченията на собственото ни подсъзнание и предразсъдъци;
  • свързване със съзидателната космическа сила присъща за всеки от нас, но често неизползвана и блокирана.

Рискове при практикуването на Хата йога

Ранните опити за издигането на змията кундалини от недостатъчно подготвен ученик може да доведе до нарушения във физическото състояние и психическото равновесия на медитиращия.

Още по темата:

3.7, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСпортНовиниЛеченияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияРецептиСнимкиИсторияБотаникаСпорт и туризъмИнтервютаЗаведенияСоциални грижиХранене при...Тестове