Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Значението на чакрите

Значението на чакрите

Значението на чакрите - изображение

Чакрите са базовите енергийни центрове в тялото на човека. Понятието Чакри идва от древен Изток. Преводът от древният санскрит е със значение кръг, диск, колело, вихър. Причината за това символно наименование е следната: смята се, че енергията в тези центрове се движи концентрично, наподобявайки окръжност, запълнена с жизнена енергия, която е завихрена.

Чакрите не са локализирани във физическото тяло, а в душевното. Те могат мислено да бъдат проектирани върху тялото с помощта на две успоредни мислени линии. Едната линия преминава през лицето, а другата мислена линия има за опорна точка центърът на гръбначния стълб. Втората мислена линия се предпочита, защото локализацията на чакрите се съпоставя с анатомични нервни структури – нервните плексуси. Поради тази причина се предполага, че ако има нарушения във функцията на някоя чакра се нарушава нормалното функциониране и на органите от съответната анатомична област.

Доказателство за връзката на чакрите с анатомични области направил ученият Вилхелм Райх, в началото на миналия век. Той не знаел нищо за чакрите, а създал своята теория самостоятелно. Сегментите и чакрите, които се използват в йога съвпаднали. Той доказал, че работата с енергийните центрове оказва психотерапевтично въздействие върху отделен здравословен проблем.

Обща характеристика на чакрите

Всяка една от чакрите се характеризира с цвят, знак за обозначение и мантра за активация. Чакрите се характеризират с определен енергетичен заряд, под формата на вибрация. Тя може да повлияе на съответните нервни плексуси като подобри функционалното им състояние, увеличи издържливостта им. Обратното, вибрации създадени в нервните сплетения също повлияват енергийните гърба, ако физически създадените вибрации са с подобна честота, сила и дължина на вълната. Тези условия са подходящи да възникване интерференция. Физичният феномен частично разкрива механизма на въздействие на чакрите. Броят на чакрите според повечето автори е 7, а някои добавят осна чакра – аурата.

Значението на чакрите

Първа чакра Муладхара чакра (синоним Коренова чакра)

Локализация: намира се в основата на гръбначния стълб, разположена между ануса и половя орган. Тази чакра съответства на нервната структура - plexus sacralis.

Мандала (символно изображение на чакрата, тоест знак): в някои писания е изобразявана като квадрат. В други като червен лотус с четири венчелистчета.

Цвят: Червен

Татва (5-те елемента, според Кундалини йога философията) За тази чакра е Земя.

Мантра: ЛАМ. За четирите лотосови листа, съставящи чакрата мантрите са: ВАМ,ШАМ, СХАМ и САМ. Те съответно са за първото дясно горно листо, а следващите са по посока на часовниковата стрелка.

Значение: Тази чакра е връзката ни със земята, тоест с всичко земно и човешко. Дази чакра отговаря за инстинктите ни на самосъхранение и материалният ни свят. Тук е и Брахма-грантхи - възелът на Брахма, който трябва да бъде превъзмогнат с мантри и упражнения за пречистване, за да се събуди кундалини и да се издигне към другите чакри.

Рефлектира върху органите: опорно-двигателна система, надбъбречни жлези, отделителната система и репродуктивните органи.

Отворена (функционираща) чакра: Увереност в собствените сили и умения, постоянство, самостоятелност, земност. Функциониращи добре отделителна, репродуктивна и опорно-двигателна система. Човек се чувства бодър, свеж, зареден с физическа и психическа енергия, добро самочувствие, радостен от живота си.Затворена (нефункционираща) чакра: чувство на несигурност, непрекъсната загриженост, страх от всички възможни пречки в живота, липса на увереност в собствените сили и възможности, липса на усещане за принадлежност към дадена общност, семейство. Организма на хората със затворена първа част е по-слаб, по-възприемчив за инфекции. Тези хора имат проблеми с опорно-двигателният апарат като много чести изкълчвания и други травми, разширени вени на долните крайници, студени ходила, намалена сила на долните крайници. Компенсаторно мускулите на долните крайници се характеризират с повишен тонус и краката се усещат като вдървени. Много често може да се оплакват от тежест в краката. Проблеми със ставите и костите не са рядкост, чести възпаления на венците и парадонтозни изменения. Сексуални перверзии.

Причини за затваряне на чакрата: Обособяват се две основни групи причини - причини по време на вътреутробното развитие и причини в зряла възраст. Възможно е плодът да е усещал липса на любов от страна на майката или мисли на майката за аборт, нежелана бременност. В този случай инстинктът за самосъхранение остава недоразвит. Когато причините са в по-зряла възраст, обикновено те са свързани със събития застрашаващи сериозно финансовото или здравословното състояние на човека – загуба на бизнеса, катастрофа, злокачествено заболяване.

Упражнения за отваряне на чакрата: поза Жаба, поза стол, Гарван, Мулбанд.
Добър ефект може да има и следното упражнение: легнете по корем, разтегнете се хубаво като протягате краката и ръцете напред, след това се опитайте с краката си да ритнете задните си части.

Втора чакра – Свадхисана (синоним Сакрална чакра)

Локализация: най-общо казано се разполага в областта на гениталиите и съответства на анатомичната структура plexus prostaticus, при мъжете. Ако за ориентировъчна равнина приемем фронталната част на тялото чакрата се разполага на 4 сантиметра под пъпа.

Мандала: В центъра е разположен бял полумесец, които е заобиколен от 6 листенца, които оформят картината на лотос.

Цвят: оранжев

Татва: Елементът й е вода

Мантра: ВАМ. Шестте оранжеви венчелистчета може да бъдат активирани от вибрациите при произнасянето на мантрите: БАМ, БХАМ, МАМ, ЯМ, РАМ и ЛАМ.

Значение: Сакралната чакра стимулира развитието на богато въображение, повишаване на сензивността и сетивността (засилва „6-тото чувство”). Дава увереност на човека да се доверява повече на своята интуиция, засилва майчиното чувство и желанието да се остави потомство.

Рефлектира върху органите: бъбреците, стомашно-чревният тракт, яйчници при жените и тестиси при мъжете.
Отворена (функционираща) чакра: осигурява уравновесеност, спокойствие и привързаност към любимия човек, желание за активни действие, богата палитра от позитивни чувства и емоции, добра регулация на телесната температура, добро настроение, сексуална мощ, хармоничен сексуален живот.

Затворена (нефункционираща) чакра: Ако сакралната чакра е с намален енергиен приток се проявяват следните „симптоми”: депресия, непостоянност във всекидневните дейности, липса на заинтересованост към случващото се в живота на човека, хронична нервност и свръхраздразнителност („всичко ги дразни”), намалена сексуална мощ, дисхармонични отношения с близкия човек и с цялото семейство, болезненост в жлъчката и черния дроб, много често запек, болки в долната част на гърба, постоянни силно главоболие (може да се прояви като мигрена).

Упражнения за отваряне на чакрата: Поза Пеперуда, Жаба, Поза Кобра, Маха мудра, Сат Крия. Един от възможните начини за активация на тази чакра е чрез медитация. Застанете в подходяща поза за медитация. Поемете няколко пъти дълбоко въздух и започнете да визуализирате своята червена чакра (Муладхара чакра). След това си представете, че червената светлина от тази чакра се издига нагоре и достига до втората чакра (сакралната чакра). Оранжевият цвят на Свадхисана се превръща във въздушна оранжева премяна и се издига все по-нагоре и свети все по-ярко. Визуализирайки и последното си кажете с уверен глас, че вие сте креативна и сензитивна личност. Отворете очи.

Трета чакра – Манипура (синоним чакра на слънчевия сплит)

Тази чакра е една от най-уязвимите и трябва да бъдат положени много усилия за по-доброто й функциониране. Ако бъде блокирана е много трудно и бавно възстановяването на енергийния поток през нея.

Локализация: намира се на нивото на пъпа и съответства на анатомичната структура plexus solaris или така наречената зона на слънчевия сплит, нивото на 3-ти кръстен прешлен.

Мандала: В центъра на мандалата се намира триъгълник. Вътре в триъгълник „гори огън”. Тази фигура е заобиколена от 10 лотосови листа.

Цвят: Жълт

Татва: Огън

Мантра: РАМ. 10–те венчелистчета се активират от вибрациите, при произнасяне на следните мантри: ДАМ, ДХАМ, НАМ, ТАМ, ТХАМ, ДАН, ДХАН, НАМ, ПАМ и ПХАМ.

Значение: Манипура чакра повишава желанието за мощ.

Рефлектира върху органите: панкреас, жлъчен мехур, надбъбречни жлези, черен дроб, храносмилателни органи, далак.

Отворена (функционираща) чакра: третата чакра е отговорна за създаване на добро чувство за лична самооценка, съгласяване със собствените си убеждения, създаване на вътрешен баланс, които е причина за силна самомотивация, амбициозност, решителност, вяра в добрите промени. Отворената трета чакра дава вътрешна убеденост на човека, че е здрав и не може да се разболее.

Затворена (нефункционираща) чакра: Ако чакрата на слънчевия сплит не функционира добре може да са налични следните „симптоми”: срам от самите себе си, повишена раздразнителност, нагаждачество, за да бъдат оценени, слаба воля и характер, мързел, лицемерие, алчност, липса на спонтанна реакция към почти всички ситуации (всичко от тези хора се прави, с цел да бъдат харесвани от всички), липса на сили за справяне с проблемите в живота, неизречени и потиснати чувства и мисли, тотална апатия, нежелание за активен живот, егоизъм. Физическото състояние на хора със затворена Манипура чакра се характеризира със следните прояви: схващане на мускулите, което инхибира нормалното движение на тялото, проблеми с храносмилането, чести оплаквания от страна на черния дроб, панкреаса, често редуване на запек с диария.
Според някои източни автори неактивната Манипура чакра може да бъде причина за проява на диабет от втори тип.

Упражнения за отваряне на чакрата: Добри са всички упражнения, които подобряват тонуса на коремните мускули. Поза Паун, Поза риба, Сат Крия, Огнения дъх, диафрагмен ключ всички упражнения, които развиват коремните мускули.

Медитация: След като сте направили въведението в медитивно състояние си представете областта на слънчевия сплит около пъпа. Визуализирайте със съзнанието си Манипура чакра, от която като слънце излиза жълта светлина. Лъчите на жълтата светлина огряват цялата област и вие може да почувствате затопляне в тази област. След това мислено си кажете „Аз имам силата и мощта да се справя”. Отворете очи.

Четвърта чакра – Анахата (синоним сърдечна чакра)

Локализация: тази чакра се намира по средата на гърдите, върху гръдната кост и съответства на анатомичната структура plexus cardiacus.

Мандала: В центъра на мандала е изобразен елемента въздух, който е с формата на звездата на Давид. Тази фигура от своя стана е заобиколена от 12 на брой листа оформящи изглед на лотос.

Цвят: Зелен

Татва: въздух

Мантра: ЯМ. Дванадесетте листа се активират чрез мантрите: КАМ, КХАМ, ГАМ, ГХАМ, НАМ, САМ, ЧАМ, ЯМ, ДЖАМ, НЯМ, ТАМ и ТХАМ.

Значение: Анахата е свързана желанието да изпитваме и даряваме любов и състрадание. Има роля за изграждане на добър имунитет. Регулира дейността на сърцето и белите дробове. Четвъртата чакра е много интерес и специална, защото тя е центърът, който свързва животинските чакри (от 1-ва до 3-та), с човешките чакри (от 5-та до 7-ма). Чакрите Муладхара, Свадхисана и Манипура са животински, тъй като се срещат и при животните и отговарят за животинските ни инстинкти. Чакрите Вишудха, Аджна и Сахасрара са човешки, защото са отговорни за човешката душевност.

Нарушения във функционирането й винаги се отразяват на нашия личен свят. Изгубват се романтичните отношения между двата партньора.

Рефлектира върху органите:
сърце, бели дробове, тимус, щитовидната жлеза.

Отворена (функционираща) чакра: Анахата чакра е отговорна за проявата на любов, опрощение, услужливост, доброта и състрадание. Активната четвърта чакра има свойството на трансформира убежденията на човека като го прави по-духовен и по-осъзнат по отношение на своите постъпки и качества. Благодарение на нея хората общуват свободно с другите, доверяват им се, щедри са и са винаги в помощ на другите. Тези хора са оптимистични, ведри, спокойни и хармонични.

Затворена (нефункционираща) чакра: Може да се появи със следните „симптоми”: скръб, силна привързаност не само към хора, но и към предмети, силна зависимост от любовта на другите към тях, ревнивост, лесна ранимост, непрестанна тревожност от отхвърляне. Липса на радост от живота, постоянно песимистични мисли, липса на сърдечност. Здравословни проблеми с белите дробове, сърцето и кръвното налягане, намален имунитет. Човекът има характерен изглед: увиснали рамене, с дихателни нарушения. Много често хората със затворена Анахата чакра се оплакват от сърцебиене, което най-често е провокирано от спор или неудобна ситуация в ежедневието. Търси се връзка между затворената сърдечна чакра и проявата на заболявания като астма, сърдечно-съдова недостатъчност, артериална хипертония.

Медитация: Медитацията върху анахата чакра е един от най-ефективните начини за нейното отваряне. След като преминете етапа на въведение в медитивно състояние визуализирайте сърдечната чакра и си представете как зелената светлина, която изгражда петата чакра става все по-голяма и по-голяма, обхващайки постепенно сърдечната област. Медитацията ще е най-ползотворна, ако си представите как тази зелена светлина започне да трепти в ритъма на сърцето ви. Кажете на себе си, че вие сте обичани и изпълнени с позитивни чувства. Останете за минута в това блажено състояние. Отворете очи.

Пета чакра Вишудха чакра (синоним Гърлена чакра)

Локализация: тя се намира в областта на гърлото и съответства на анатомичната структура plexus laryngealis.

Мандала: представлява светло син кръг, във вътрешността, на който е изобразен етер. Кръгът е заобиколен от шестнадесет венчелистчета.

Цвят: Светло син

Татва: етер

Мантра: ХАМ. Шестнадесетте листа се активират от вибрациите, при произнасянето на мантрите ОМ, ААМ, ИМ, ИИМ, УМ, УУМ, РИМ, РРИМ, ЛМ, ЛЛИМ, ЕМ, ЕЙМ, ОМ, АУМ, АММ, АХМ.

Значение: в превод от санскрит означава „пречистване”. Участва основно в правилното изговаряне на звуците и хармоничното звучене на речта. Осигурява пълноценният сън и сънуването.

Рефлектира върху органите: Гърло, Трахея, щитовидна жлеза, шийни прешлени.

Отворена (функционираща) чакра: Вишудха е отговорна за осъществяване на ефективна комуникация, при която човекът свободно и лесно да може да изкаже своите идеи и намерения на околните, без да чувства дискомфорт. Човек е със самочувствие, отговорен, организиран, притежава изключителни личностни качества, разполага с обширен арсенал от оригинални идеи, които улесняват както неговия живот, така и живота на заобикалящите го. Добре функционираща имунна система.

Затворена (нефункционираща) чакра: Човек е срамежлив, има силни затруднения в комуникацията, не може спокойно и правилно да изрази своите мисли и чувства и често пъти остава неразбран. Друга изява на нарушение в говора е заекването, което често е съпроводено с неправилното произнасяне на отделни звуци. Постоянно е притеснен и загрижен за мнението на околните за него. Други признаци на затворена гърлена чакра са: нежелание за поемане на отговорност, желание да се върне е детството, липса на енергия за осъществяване на целите докрай, липса на творческа инициативност, страх от промени. От физична гледна точка „признаците” на нефункционираща пета чакра са: метеоризъм, изхождане на полусмлени хранителни продукти, трудна редукция на теглото, схващане на ръцете, врата и рамената.

Упражнения за отваряне на чакрата: Всички възможни Мантри, Ключ на врата, Въртене на главата, нос между колената.

Медитация: Ако успеете да се концентрирате добре и да медитирате с помощта на тази част ще постигнете самоусъвършенстване и ще успеете да се освободите от всички „стопове”, които сами си поставяте.

Започнете с въвеждането в медитивно състояние. Визуализирайте светло синята пета чакра, в областта на гърлото си. Поемете си дълбоко дъх и си спомнете всички страхове, които ви инхибират. С издишването на взетия въздух се опитайте да се „присмеете” на тези страхове. Направете няколко такива вдишвания и издишвания. След това визуализирайте как през синята светлина на петата чакра виждате последователно светлината на четвъртата, третата, втората и първата чакра. Опитайте се да ги подредите в права линия. След това си кажете: „Аз съм силен човек, мога да комуникирам свободно и спокойно!” Отворете очи.

Шеста чакра – Аджна (синоним “трето око”)

Локализация: разположена е в пространството между веждите и съответства на анататомичната структура plexus cavernosus.

Мандала: индигов лотос само с две листчета.

Цвят: тъмно синьо-виолетово (индиго).

Татва: явякта (облак от жизнена енергия).

Мантра: ОМ. Двете листчета се активират от вибрациите при произнасянето на мантрите ХАМ и КШАМ.

Значение: Аджна определя начина, по който се разкриваме пред света. Тази чакра определя чистота и активността на мисълта, съзнанието и паметта.

Рефлектира върху органите: Мозък, хипофизната жлеза.

Отворена (функционираща) чакра: Чакрата „трето око” е отговорна за самопознанието, самоизграждането, самоконтрола, много развита интуиция, „желязна” воля, непоклатима решимост. Ако Аджна е добре наситена с жизнена енергия тя може да ни позволи да се освободим от оковите на грешките както от този живот, така и от предишни. Когато тази чакра работи добре човек е хармоничен и се чувства завършен.

Затворена (нефункционираща) чакра: Признаци на възникнали нарушения във функцията на Аджнаса: трудности в концентрацията на вниманието, липса на увереност в собствените възможности, постоянно водене на вътрешни диалози (от типа „трябваше ли да казвам това”, „трябваше ли да правя това”, „не можеше ли да постъпя по друг начин”), липса на спонтанни реакции, натрапливи мисли за грешки в комуникацията и в отношенията с околните, разсеяност, депресивност, песимизъм, прекалено логична мисъл, проблеми със зрението (двойно виждане, далекогледство, късогледство, астигматизъм), главоболие. Нарушения в централната и периферната нервна система.

Причини за затваряне на чакрата: повлияване от насочена негативна енергия от друг човек, прекалено песимистично или прекалено оптимистично мислене.

Упражнения за отваряне на чакрата: Медитация върху третото око, Дишане с подсвиркване, Йога мудра, Киртан крия, Поза стрелец и други упражнения, при които челото се докосва до някаква повърхност.

Медитация: Вярва се, че които успее да медитира върху тази чакра и успее да е яържи отворена през повечето от живота си може да премахне кармата от всичките си предишни животи. Благодарение на медитация върху тази чакра може да повишим възможностите на нашата мисъл.

Медитацията отново започва с въвеждаща част. В същинската част на медитацията си представете как индиговата светлина става все по-голяма и по-голяма. Тя обхваща цялата ви глава. Позволете на тази енергия да ви пречисти и презареди. Оптайте се няколко минути мислите само за тази пречистваща сила на индиговата светлина. След това си представете как тази енергийна вълна става с все по-малки размери докато се превърне в една точка между веждите ви. В този момент си кажете, че вие сте креативен, енергичен и уравновесен човек. Отворете очи.

Седма чакра – Сахасрара чакра (синоним Корона чакра)

Преведено от санскрит името означава „хилядолистна”. Този енергиен център е отделена от другите като енергията, която достига до него е много важна за правилното му функциониране. Според Източните учения тази чакра е известна като „Енергиен център за връзка със създателят на всичко”.

Локализация: корона чакра се намира на върха на главата и съответства на анатомичната жлеза епифиза.
Мандала (символно изображение на чакрата, тоест знак): представлява лотос с 1000 венчелистчета, върху всяко от които има една от 50-те санскритски букви.

Цвят: Виолетов
Мантра: Хамсо.

Значение: Сахасрара чакра е олицетворение на единството на противоположностите, на истината, без всякакви заблуждения.

Рефлектира върху органите: Мозък, епифизата.

Отворена (функционираща) чакра: Признаци на достатъчно енергийно снабдяване на Сахасрара чакра са: силно изявена бодрост, усещане за завършеност, цялостно самоопознаване и самоусъвършенстване.

Затворена (нефункционираща) чакра: „Предвестници” за блокирана чакра са: липса на доверие на собствената си интуиция, липса на самочувствие, непрестанен стремеж да не бъде изгубена нито една минута (такива хора винаги бързат и времето никога не им стига). Други признаци на нефункционираща седма чакра са: нарушена функция на щитовидната и надбъбречната жлеза, липса на мускулен тонус, болки в мускулите или постоянно напрежение и схващане.

Упражнения за отваряне на чакрата: Сат крия, Махабанд. Всички разновидности на медитацията. Фокусиране върху върха на носа.

Медитация: Всяка медитация започва с въведение в медитивно състояние. Следва същинската част на визуализация: представете си небе, но вместо със съня, с жълта светлина. Отитайте се мислено да свържете вашата Сахасрара чакра с това небе, чрез виолетов лъч, излизащ от центъра на главата ви. Стремете се да почувствате спокойствието и щастието на равновесието, енергийния поток от вселената към вашето тяло. Кажете си: „Аз съм цялостен, завършен, здрав, креативен и щастлив човек”. Оставете тази мисъл за няколко минути в съзнанието ви. Отворете очи.

Други интересни факти може да прочетете:

За Framar.bg: https://static.framar.bg/filestore/chakra6.JPG

Още по темата:

4.4, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаСпортЛайфстайлПсихологияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимкиДиетиХранене при...РецептиСпорт и туризъмИнтервютаЗаведенияФизиологияБотаника