Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и техники за релаксация Холотропно дишане - техника за самопознание и терапия

Холотропно дишане - техника за самопознание и терапия

Холотропно дишане - техника за самопознание и терапия - изображение

Холотропно дишане е мощен подход за самостоятелно себеопознаване и изцеление, който черпи идеи от съвременните изследвания на съзнанието, антропологията, психологията (трансперсонална психология в частност), източни духовни практики и мистични традиции от света. Името "холотропно" произлиза от гръцки и буквално означава ”движи се към цялото”.

Техниката холотропно дишане е разработена от психолога д-р Станислав Гроф (един от съоснователите и основни теоретици на областта на трансперсоналната психология ) с участието и на съпругата му, Кристина Гроф, през средата на 1970 година. Разработването на холотропното дишане се основава на дългогодишен период на проучване и използване на принципи, базирани на съвременни и исторически изследвания. Техниката обединява холотропен стил дишане, творческо себеизразяване и специално създадено музикално пътешествие. За целта, се използват много обикновени средства – ускорено дишане, емоционално наситена музика и специална, въздействаща обстановка.

Как се практикува холотропно дишане?

Холотропното дишане може да се провежда в индивидуални или групови сесии, обикновено с продължителност около час и половина, а понякога и повече.

В груповите сесии, хората работят по двойки, влизайки в ролята на "холонавт" (дишащ) и "ситер" (асистент).

Индивидуалните сесии се извършват само в присъствието на терапевта, като той е длъжен да спазва пълна конфендиционалност и да запази всичко, което се случва по време на терапията, всички преживявания и страхове на пациента в тайна.

И в двата случая, ролята на терапевта е да бъде на разположение, за да подпомага процеса, без да се намесва пряко в него или да го прекъсва. Същото важи и за обучени помощници, които се намесват, само при нужда.

Преди началото на първата сесия, участниците получават задълбочена теорeтична подготовка, включваща описание на основните видове явления, които настъпват по време на холотропните сесии и технически инструкции. Трябва да бъдат обсъдени всички физически и емоционални противопоказания и при нужда да се потърси експертно мнение.

Техниката се изпълнява в легнало положение (обикновено на постелка), със затворени очи. Поема се дълбоко дъх, а музиката въздейства така че, да доведе до необичайно състояние. Това състояние се активира под влияние на естественото вътрешно изцеление, психиката на човека и натрупаните вътрешни преживявания. Допълнителни елементи от процеса включват фокусиране върху освобождаването на енергията и чертеж на "мандала".

Основни елементи на холотропното дишане

Дишането: Техниката на холотропното дишане включва „дишане по-дълбоко и по-бързо от нормалното”. След 15-20 минути тялото само намира своя ритъм и вече не е нужно мисълта да е насочена към това. За тези, които желаят по-конкретни насоки може да са от полза следните пояснения:

  • Пълни и дълбоки вдишвания – правете всяко вдишване  пълно, до „дъното „ на белите дробове, така че, по време на вдишването, коремът да се издуе леко.
  • Непрекъснато, „кръгово” дишане – дишането трябва да протича без паузи. Не е нужно да задържате дъха си. Когато усетите, че белите дробове са почти пълни, може да започнете да издишате. Когато усетите дробовете си празни, започнете отново вдишване. Това създава дихателен модел, при който постоянно вдишвате или издишвате, създавайки дихателен кръг.
  • По-бързо от нормалното – може да дишате малко по-бързо, отколкото обикновено. Въпреки това, не бива да създавате напрежение в тялото и по-специално в белите дробове, така че, дишането да може да се поддържа дълъг период от време, без да настъпи умора. Целта на техниката е да настъпи облекчени, без натоварване.
  • Дишане през устата или през носа – по-лесно е въздухът да се движи бързо през устата и има тенденция то да бъде по-благоприятно за емоционалното освобождаване. Въпреки това, някои хора смятат, че дишането през устата е неудобно за тях, което не пречи да дишат през носа.

Музика: музикалното оформление е неразделна част от холотропното дишане. Може да бъде специално подбрана или да включва въздействащи звуци от природата. Обикновено, музиката следва характерен модел, който отразява холотропните преживявания – в началото тя е наситена с емоции и стимулация, по-късно става все по-драматична и динамична, а най-накрая достига точка на кулминация. След кулминацията е редно да се премине към по-тиха музика и да завърши спокойно, преминавайки в медитивна практика. Този модел не е абсолютно стриктен при всички сесии. Понякога, ако енергията на групата предполага, може да се избере различен модел.

Обстановка: Акцентът в холотропното дишане е върху създаването на безопасно пространство, в което всеки участник може да предаде напълно всички свои усещания, чувства, преживявания, енергия, видения и други, възникващи по време на сесията.

Мандала: В края на сесията, дишащият се насърчава да нарисува „мандала” (Mandala) - санскритска дума, която буквално означава „кръг” или”завършване”. Провежда се в отделна стая, в която има осигурени различни материали за рисуване и изкуство, като пастели, маркери, акварели, големи подложки и листове хартия, на които е очертан малък кръг. Идеята на този кръг е дишащият да фокусира своя опит и да го изрази в сбита форма. Въпреки това, ако желаят, те могат да игнорират кръга и да разпрострат рисунките си на целия лист.

Идеята на мандала е дишащият да размишлява върху своя опит и да намери начин да изрази това, което му се е случило по време на сесията. По-късно, мандалът се използва за споделяне (при груповите сеанси) под формата на визуално допълнение към словесните обяснения. Няма конкретни насоки за рисунките. Някои хора предпочитат безформени цветови комбинации, отразяващи общата атмосфера или емоционален заряд на своите сесии, а други, рисуват геометрични фигури или картини.

Показания за холотропна терапия

Чрез активиране на неосъзнатото и мобилизиране на блокираната енергия, холотропното дишане осигурява достъп до всички нива на човешкия опит и активира потенциала за спонтанно изцеление на психиката. Практиката е подходяща за:

Хора, които желаят да насочат силата на духа за изцеление;
Хора, които са откъснати от своите емоции и чувства;
Хора, които искат да разширят своето съзнание, способността да прощават, да изпитват любов и състрадание;
Всеки, който желае да се освободи от непродуктивни модели на поведение или симптоми свързани с минали събития;
Всеки, който иска да се освободи от стреса в ежедневието;
Всеки, който иска да се свърже по-дълбоко с духовната страна на живота;
Хората, които скърбят или имат нужда от безопасно място на което да „излеят” мъката си;
Хората, които се чувстват в безизходица и търсят нови перспективи;
Хората, които са изгубили вяра в интуицията си;
Всеки, който страда от физическо заболяване, което може да е във връзка с психосоматични компоненти;
Авантюристи на духа и науките за самоопознаване;
И за още много, много повече…

Рискове и противопоказания на холотропното дишане

Холотропното дишане е техника, която може да освободи мощни скрити травми и трябва да се практикува единствено и само под надзора на сертифициран фасилитатор по холотропно дишане! Гроф определя холотропното състояние, като извън нормалното будно съзнание, като мистично качество, до което може да се достигне чрез медитация и употреба на психоактивни наркотици, а понякога и спонтанно. Гроф твърди още, че тези състояния са присъщи лечебни механизми, подобни на имунологичния или хистологичен отговор на тялото към физически стрес.

При настъпване на усещане за стягане в гърлото, проблеми със самоконтрола, прекомерна болка или страх сесията може да бъде прекъсната!

Преди да предприемете холотропно дишане, посъветвайте се с Вашия лекар дали тази техника е безопасна за Вас! Обезателно се консултирайте с лекар, ако страдате от сърдечно-съдово заболяване, нарушения на кръвното налягане, глаукома, епилепсия, астма или психични заболявания! Не се препоръчва при бременност и състояние след хирургична операция!


Източници:

http://www.holotropic.com
http://holotropicbreathworkla.com
http://reset.me
http://holotropicbreathwork.net
http://www.womenofgrace.com
http://www.grof-holotropic-breathwork.net

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиСнимкиТестовеСоциални грижиИнтервюта