Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Йога, тай чи, чигонг Мудри - силата на йога, събрана в ръцете

Мудри - силата на йога, събрана в ръцете

Мудри - силата на йога, събрана в ръцете - изображение

Йога е не просто комплекс от упражнения, а форма на духовна практика, която подобрява физическото, умствено и духовно благополучие. Това включва не само извиване и движение на тялото в различни форми и позиции, а също и някои специфични мудри, използвани по време на медитацията.

Мудра (Йога за ръцете)

Мудрите представляват жестове, изпълнявани по време на пранаяма и медитация, които насочват енергийния поток в тялото. Те могат да бъдат използвани, както с терапевтична цел, така и като превантивна мярка.

Физически, тялото е съставено от пет елемента – въздух, вода, огън, земя и небе. Някои привърженици на йога мудрите смятат, че чрез тях се подбуждат специални енергийни потоци, които стимулират различни емоции, духовни реакции и реакции в организма. Чрез притискане и докосване на отделни пръсти един към друг, можете да стимулирате рефлекси от страна на мозъка.

Мудра терапия - позиции на ръцете за холистично здраве

Вярвате или не, Вашето здраве е във Вашите ръце. Ръцете на всеки човек са надарени с добродетели и благополучие. Четирите пръста и палеца представляват петте основни градивни елементи или ‘Panchamahabhootas’, от които е изградена цялата Вселена, а именно – небе, въздух, огън, вода и земя.

Според естествознанието, болестта не е нищо повече от ограничение в приемствеността и баланса на тези пет елемента. В основите на мудра терапията се смята, че петте пръста на ръката съответстват именно на петте елемента - небе, въздух, огън, вода и земя:

  • Палец - Огън (Agni)
  • Показалец – Въздух (Vayu)
  • Среден пръст - Небе (Aakasha)
  • Безименен пръст - Земя (Prithvi)
  • Малък пръст (кутре) - Вода (Jala)

За да се върне баланса в петте елемента, има някои специфични методи за докосване и позициониране на пръстите на ръцете един към друг. Това са „Hast-Mudras“, които са лесни за приложение и практика по всяко време за облекчаване на болестта, както и за възстановяване на здравето. Заемането на поза Лотус (Padmasana) и фокусирането върху изцелението може да бъде предимство.

Видове Мудри:

Мудрите са част от Източния свят от хилядолетия и са били използвани от редица духовни водачи, включително Буда. У нас, те са познати и използвани най-вече сред привържениците на йога практиката и медитацията. Съществуват стотици мудри, но едни от най-често използваните са:

Гиана Мудра или мудра на знанието

Гиана мудраИзключително полезна мудра, която всеки може да практикува. Изпълнява се при медитация особено, рано сутрин, със свеж ум.

Докоснете върха на палеца и върха на показалеца един към друг. Другите три пръста, може да са изпънати или просто да го държите свободно, но не е проблем, дори ако те са леко свити.

Ползи от Гиана мудра:

Помага при медитация, повишава концентрацията, подобрява паметта и изостря мисълта.

Помага за облекчаване на главоболие, безсъние и високо кръвно налягане.

Редовната практика на тази мудра е от полза в терапията на всички психически и психологически разстройства, като гняв, стрес, тревожност или дори депресия.

Ваю мудра или Мудра на въздуха

Ваю мудраМоже да се практикува в седнало, легнало или изправено положение на тялото, по всяко време на деня, както на празен, така и на пълен стомах.

При тази мудра, показалецът се свива като върхът му се докосва до основата на палеца, а палецът леко притиска втората фаланга на показалеца. Останалите пръсти се държат изпънати.

Ползи от Ваю мудра:

Практикуването на тази мудра балансира въздушния елемент във Вашето тяло. Помага за осовобождаване на прекомерно натрупвани газове в стомаха и тялото.

Допринася за намаляване на ревматични болки, болка в гърдите, артрит, подагра, ишиас, болка в коляното. Ползи има и при болки в шията и гръбначния стълб.

Предупреждение! След като усетите полза от тази мудра, трябва да спрете да я практикувате - след определен период от време, тя може да причини дисбаланс в организма.

Шуня мудра или мудра на небето

Шуня мудраСвийте средния пръст и с палеца притиснете втората фаланга. Другите три пръста се държат изпънати.

Ползи от Шуня мудра:

Редовното практикуване на тази мудра помага за намаляване на болки и заболявания на ушите. Ако тази мудра се извършва в продължение на 1 час дневно, може да се използва при отслабване на слуха.

Подобрява здравината на костите и е от полза при сърдечно-съдови заболявания.

Укрепва венците, полезна е при болка в гърлото и заболяване на щитовидната жлеза.

Предупреждение! След като настъпи подобрение на заболяването, спрете да практикува тази мудра!

Хората, които са с вродени увреждания, няма да получат облекчение от тази мудра.

Притхви мудра или мудра на Земята

Притхви мудраЗа предпочитане е да се изпълнява тази мудра сутрин, но не е проблем да се практикува и през друго време на деня, когато се чувствате изтощени и стресирани.

Допрете върховете на палеца и безименния пръст. Останалите пръсти се държат изпънати и разперени настрани. Препоръчително е да практикувате тази мудра в поза Лотос (Падмасана), тъй като комбинацията между двете наистина ще Ви ободри и тонизира веднага.

Ползи от Притхви мудра:

Дава енергия и блясък на тялото.

Редовната практика на тази мудра е особено полезна при проблеми с теглото – както прекомерна слабост и изтощение, така и наднормено тегло.

Подобрява храносмилателната дейност и намалява витаминният недостиг.

Прана мудра или мудра на живота

Прана мудраТова е много важна мудра, тъй като активира енергията в тялото. Придружава се от падмасана (поза Лотос). Може да се изпълнява по всяко време на деня.

Върховете на палеца, безименния пръст и кутрето се допират един до друг, а другите два пръста се държат изпънати.

Ползи от Прана мудра:

Тя събужда спящата сила на Прана, дава енергия и здраве. Намалява недостига на витамини и премахва умората.

От полза е при заболявания на очите и проблеми със зрението.

Подобрява кръвообращението в целия организъм.

Подобрява имунната система.

По време на пост намалява острите пристъпи на глад и жажда.

Заедно с Гиана Мудра помага за насърчаване на съня при безсъние.

Апан мудра или мудра на храносмилането

Апан мудраТази мудра се изпълнява като се докоснат върховете на палеца, средния пръст и безименния пръст, а другите пръсти се дължат изпънати.

Ползи от Апан мудра:

Използва се за отстраняване на токсините в тялото и пречистване.

Облекчава запек, хемороиди, болести причинени от дисбаланс на елемента въздух.

Полезна е при диабет, нарушение в уринирането, бъбречни нарушения и проблеми със зъбите.

Насърчава изпотяването.

Апан-Ваю мудра или мудра на сърцето

Апан Ваю мудраТази мудра представлява комбинация от Ваю мудра и Апан мудра. Върховете на палеца, средния пръст и безименният пръст се допират един до друг, докато показалеца докосва основата на палеца и я притиска леко. Малкият пръст остава изправен.

Ползи от Апан-Ваю мудра:

Използва се за подобряване на здравето на сърцето, както и за подпомагане на възстановяването след претърпяване на сърдечен удар.

Помага за премахване на излишните газове, астма, главоболие и високо кръвно налягане.

Ако се направи 5-7 минути преди изкачване на стълби, ще забележите по-лесното им изкачване.

Сурия мудра или Мудра на Слънцето

Сурия мудраТази мудра трябва да се практикува само в седнало положение на празен стомах.

Сгънете безименния пръст и с основата на палеца притиснете втората фаланга. Останалите пръсти дръжте изпънати. Поддържайте поне 15 минути всеки ден.

Ползи от Сурия мудра:

Помага за разтваряне на излишните мазнини, ускорява метаболизма като по този начин спомага за намаляване на телесното тегло.

Намалява високото кръвно налягане и холестерола.

Повишава силата на тялото.

Полезна е при диабет и чернодробни заболявания.

Намалява стреса и напрежението

Предупреждение: Слабите хора не бива да изпълняват тази мудра.

Тя не бива да се изпълнява и дълго време при висока околна температура.

Ако страдате от киселини или лошо храносмилане, избягвайте тази мудра.

Варуна мудра или Мудра на водите

Варуна мудраТова е най-добрата йога поза за външна красота. Тя има положителен ефект върху кожата и я поддържа здрава и красива. Може да се практикува по всяко време на деня и, в която и да е позиция, но за предпочитане да седнете с кръстосани крака.

Изпълнява се чрез докосване на върховете на палеца и малкия пръст. Останалите пръсти трябва да се държат изпънати.

Ползи от Варуна мудра:

Балансира нивата на вода в тялото и поддържа оптимална хидратация.

Намалява сухотата на кожата, подобрява мекотата и блясъка й. Прави лицето по-красиво.

От полза е при кожни заболявания и акне.

Предупреждение: Лица страдащи от астма и респираторни проблеми трябва да прилагат тази мудра само за кратко време.

Внимавайте да не натиснете върха на малкия пръст в близост до нокътя – това ще доведе до обезводняване, вместо да балансира нивото на вода в тялото!

Линга мудра или издигаща мудра

Линга мудраПреплетете пръстите на дясната и лявата ръка и ги стиснете един към друг, като оставите само палеца на дясната ръка изправен. Притискайте леко и седнете спокойно. Останете така в продължение на 20-30 минути всеки ден.

Ползи от Линга мудра:

Тази мудра увеличава топлината на тялото и може да предизвика изпотяване, дори и през зимата, ако се практикува продължително време. Помага при настинка, хрема, астма, кашлица, проблеми със синусите и ниско кръвно налягане. Намалява храчките.

Предупреждение! Когато практикуват тази мудра, увеличете приема на вода, плодове, плодови сокове и мляко.

Източници:
http://idayofyoga.org
http://www.stylecraze.com

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаИнтервютаЗаведенияНовиниЛечения